Black Friday -tarjousten kanssa on syytä pitää pää kylmänä. Tutkimuksen mukaan osa alennuksista voi olla keinotekoisesti luotuja.

Vertaa alennushulinassa hintoja – älä prosentteja

Hintavertailupalvelun datasta selviää, että Black Friday -hulinassa kannattaa olla tarkkana: ovatko alennukset aitoja ja myydäänkö osaa tuotteista jopa kalliimmalla kuin yleensä?

torstai 22. marraskuuta 2018 teksti J. Koivisto


Perjantaina 23.11. vietetään yhtä maailman suurimmista kulutusjuhlista, kun Black Friday rantautuu sekä kivijalkaliikkeisiin että verkkokauppoihin.

Kuluttajien kannattaa olla tarkkana, sillä toisin kuin luullaan, kaikki tuotteet eivät suinkaan ole alennuksessa ja etenkin sadan haetuimman tuotteen kohdalla on havaittu myös hinnannousuja.

Hintaopas.fi:n maajohtaja Liisa Matinvesi-Bassett kehottaakin pohtimaan, mitä tuotteita tarvitsee ja millä ominaisuuksilla, sen sijaan, että tuijottaa pelkään alennusprosenttiin.  

Kikkailua hinnoilla

”Alennuspäivien yhteydessä hintavertailun tärkeys korostuu. Viime vuonna Hintaoppaan sadan suosituimman tuotteen listalla hinta nousi Black Fridayna jopa 32 prosentilla tuotteista. Siksi alennushulinassa ei kannatakaan tehdä äkkipikaisia päätöksiä”, Matinvesi-Bassett opastaa.

Vaikka hyviä tarjouksia löytyy, Hintaoppaan data osoittaa, että viime vuonna ainoastaan yhdeksän prosenttia palvelun listaamista tuotteista oli alennuksessa ja keskimääräinen alennus oli 25 prosenttia. 

Suuria alennusprosentteja voi luoda myös kikkailemalla, nostamalla ensin tuotteen hintaa ja laskemalla sitä alennuspäivän tienoilla. Siksi huomio kannattaa kiinnittää hintaan, eikä välttämättä alennusprosenttiin.

Yli 80 prosenttia aikoo ostaa Black Friday -alennusmyynneistä

Hintaoppaan ja markkinatutkimustoimisto Bilendin marraskuun alkupuolella toteuttaman kuluttajatutkimuksen mukaan 82 prosenttia aikoo varmasti tai mahdollisesti ostaa tuotteita tai palveluja Black Friday -alennusmyynneissä.

Vastaajien hankinta-aikeet kohdistuvat etenkin elektroniikkaan, sillä 39 prosenttia vastaajista aikoi ostaa kyseisen kategorian tuotteita. Toiseksi suosituin kategoria oli muoti.

”Puhelinten lisäksi suosituimpia tuotteita tulevat olemaan kuulokkeet, televisiot, pelikonsolit ja kannettavat tietokoneet”, kertoo Matinvesi-Bassett.

> Mietitkö, minkä laitteen ostaisit? Hae inspiraatiota KotiMikron Testinurkan arvioista.

Verkkokaupat jyräävät 

Tutkimuksen mukaan jopa 40 prosenttia Black Friday -ostoksia harkitsevista arvioi tekevänsä ostoksensa kokonaan tai lähes kokonaan verkossa. 

Kaikkein vahvimmin verkkokauppoja suosivat 35–44 -vuotiaat, joista yli puolet arvioi tekevänsä vähintään 80 prosenttia Black Friday -ostoksistaan verkossa.

Käytä hintavertailupalvelua

Hintojen vertailu on helpointa netin hintavertailupalvelussa.  

Hintaopas-palvelu kerää hintatiedot 783 verkkokaupasta. Palvelussa on 3 150 000 indeksoitua hintaa ja 183 000 indeksoitua tuotetta.

Hintaopas on koonnut teemasivulle kaikkien palvelussa mukana olevien verkkokauppojen Black Friday -tarjoukset.

Hintaopas.fi-palvelua voi käyttää selaimella, ja ilmainen Hintaopas-sovellus on saatavilla sekä iPhonelle että Android-puhelimille. 

Huolehdi tietokoneestasi myös Black Fridayna

Netissä surffatessa ja parasta Black Friday -tarjousta metsästäessä pitää muistaa myös varmistaa, että tietokoneen tietoturva on kunnossa. 

Black Friday houkuttelee ihmisiä runsaasti verkkokauppaostoksille, ja tämän tietävät myös huijarit.

Rikolliset laativat väärennettyjä verkkosivuja, jotka näyttävät aidoilta ja jotka on naamioitu jonkin tunnetun kaupan näköisiksi.

Tunnettujen yrityksien nimiä käytetään myös maksutietojen kalasteluun huijausviestien avulla. 

Siksi hyvä Black Friday -tarjous on tietokoneelle asennettava tehokas tietoturvapaketti. 

KotiMikro on valikoinut tilaajien ladattavaksi parhaat tietoturvaohjelmat, joilla voi ilmaiseksi suojata tietokoneensa niin tehokkaasti kuin se on mahdollista. Tärkeimpiin on ladattavana myös opas, jonka avulla ohjelman saa helposti käyttöön. 

> Hanki pääsy tietoturvapakettiin ja muihin Etunurkan ohjelmiin jo tänään. Voit ryhtyä tilaajaksi jo 3,90 eurolla. Tutustu tarjouksiin täällä.

Ehkä sinua kiinnostaa...