Hakkerit pääsevät helposti käsiksi internetiin yhdistettyyn jääkaappiin.
Internet of Things:

Internetiin yhteydessä olevista laitteista, kuten jääkaapista, on hyötyä sekä sinulle että hakkereille.

© Shutterstock

Tämän vuoksi hakkerit pitävät älykodistasi

Internetiin yhdistetyt laitteet ovat yhä suositumpia, eivätkä vain kuluttajien keskuudessa. Myös hakkerit ovat innoissaan niistä, sillä ne tarjoavat aivan uusia mahdollisuuksia virusten levittämiseen ja yksityisyytesi nuuskimiseen.

maanantai 28. elokuuta 2023 teksti M. Lorentsen

Jääkaapit, älylamput, termostaatit, kaiuttimet ja pesukoneet.

Yhä useammat kodin laitteet voi yhdistää internetiin. Itse asiassa internetiin yhdistettyjä tuotteita on todennäköisesti nyt enemmän kuin maapallolla on ihmisiä.

Tuotteet voivat olla myös varsin älykkäitä. Niin sanottu esineiden internet (Internet of Things, IoT) tarjoaa valtavasti mahdollisuuksia.

Voit esimerkiksi ohjata valoja ja termostaatteja puhelimella tai käynnistää pesukoneen junassa matkalla työpaikalta kotiin.

Älytuotteista ei kuitenkaan ole hyötyä vain meille kuluttajille. Älylaitteet tarjoavat myös hakkereille lisää mahdollisuuksia.

Älykodissa on nimittäin monia mahdollisia tietoturva-aukkoja, joita hakkerit hyödyntävät.

LUE MYÖS: Matter saa kaikki älykodin laitteet keskustelemaan keskenään

IoT-laitteistasi puuttuu päivityksiä

Tavallisesti puhelimia ja tietokoneita päivitetään säännöllisesti muun muassa turvallisuuden parantamiseksi ja uusimpien uhkien torjumiseksi. 

IoT-tuotteiden valmistajat eivät kuitenkaan ole yhtä perusteellisia. Etenkään halpojen merkkien valmistajat esimerkiksi Kiinassa.

Microsoftin uusimmassa tietoturvaraportissa todetaan, että miljoonien älylaitteiden tietoturva on heikko, jos niitä ei esimerkiksi päivitetä tarpeeksi usein.

Jos laitteessa ilmenee tietoturva-aukko, sitä ei yksinkertaisesti korjata. 

Se on tietenkin hyvä uutinen hakkereille, jotka saavat laitteen helposti käyttöönsä. Jos he onnistuvat hakkeroimaan laitteen, seuraukset voivat olla valtavia.

LUE MYÖS: Seksilelut ovat kuin lahja hakkereille

Monissa kodeissa suuri osa kodin digitaalisista laitteista on yhdistetty verkkoon.
Älykoti:

Monet kodin digitaaliset laitteet on nykyään yhdistetty verkkoon. Tämä koskee niin televisioita, älykaiuttimia, jääkaappeja, kahvinkeittimiä, termostaatteja kuin lamppuja.

Näin hakkerit voivat käyttää älylaitteitasi

Jos hakkerit pääsevät käsiksi älylaitteisiisi, lopputulos voi olla katastrofaalinen. Ensinnäkin kalliit laitteet, kuten astianpesukone ja jääkaappi, voivat rikkoutua, mikä jo sinällään on harmillista.

Toiseksi internetiin yhdistetty laite toimii porttina kotiverkkoon, kun se on yhdistetty verkkoon.

Jos hakkerit pääsevät kotiverkkoosi, myös tietokoneesi, puhelimesi ja kaikki muut verkkoon yhdistetyt laitteet altistuvat vaaralle. Silloin hakkerit voivat esimerkiksi seurata, mitä teet ja kerätä arkaluontoisia tietoja – tai katsella valvontakamerasi kautta.

LUE MYÖS: Katso, miten tulostin hakkeroidaan muutamassa minuutissa

Voivat käyttää laitteitasi muihin laitteisiin hyökkäämiseen

Lisäksi hakkeroituja internettiin yhdistettyjä laitteita voidaan käyttää ns. DDoS-hyökkäyksissä, joissa laitteitasi käytetään osana suurempia hyökkäyksiä.

Tyypillisesti nämä hyökkäykset kohdistuvat yritysten palvelimiin tai verkkosivustoihin, jotka ylikuormittuvat ja kaatuvat, sillä monet hakkeroidut laitteet lähettävät saman pyynnön palvelimelle samanaikaisesti.

Tuloksena on yleensä jonkinasteinen rikkoutuminen.

LUE MYÖS: Mikä on DDoS-hyökkäys?

3 vinkkiä digitaalisten IoT-laitteiden suojaamiseen:

  1. Päivitä. Tarkista laitteidesi päivitykset säännöllisesti. Jos laitteessa on havaittu tietoturva-aukkoja, valmistaja on saattanut päivittää laitteen laiteohjelmiston. 

  2. Vaihda salasanat. Jos laitteellasi, esimerkiksi valvontakamerassa, on salasana, vaihda se. Usein laitteissa on ostettaessa yksinkertainen pääsykoodi, kuten 0000, joka on aivan liian helppo arvata.

  3. Skannaa verkko. Et ehkä edes tiedä, kuinka monta kotisi laitetta on todellisuudessa yhteydessä verkkoon. Saat käsityksen siitä skannaamalla verkon ohjelmalla, kuten Bitdefender Home Scannerilla.

Suojaa kodin kaikki älylaitteet

Internet of Things, smart home eli älykoti on laajalti käytössä, joten kotiverkon turvallisuuden varmistaminen on nyt ajankohtaisempaa kuin koskaan. Älykodin laitteet on nimittäin yhdistetty kotiverkkoosi.

Tarkistaminen onnistuu esimerkiksi Bitdefender Home Scanner -ohjelmalla. Ohjelma skannaa verkon sellaisten laitteiden varalta, joiden tietoturva on heikko, ja etsii mahdolliset heikot salasanat ja haavoittuvuudet, jotka tarjoavat hakkereille pääsyn kaikkiin verkon laitteisiin.

KotiMikro-lehden tilaajana voit ladata Bitdefender Home Scannerin Etunurkasta.

Tilaajana saat myös kattavan oppaamme ohjelman käyttöön, jotta pääset nopeasti alkuun kotisi suojaamisessa.

LUE MYÖS: Älykäs digitaalinen virtsamittari auttaa sinua seuraamaan terveyttäsi

Ehkä sinua kiinnostaa...