Ddos-attack
DDoS:

DDoS-hyökkäyksessä eli palvelunestohyökkäyksessä rikolliset kohdistavat suuren määrän digitaalista pommitusta esimerkiksi verkkosivustolle, jolloin se ylikuormittuu ja kaatuu.

Mikä on DDoS-hyökkäys?

Kaapattujen tietokoneiden armeija hyökkää kohdistetusti. Tämä kuulostaa fiktiolta, mutta todellisuudessa DDoS-hyökkäys on yksi hakkereiden vaarallisimmista ja aina ajankohtaisista aseista. Kerromme DDoS-hyökkäyksistä ja miten varmistat, ettet joudu sellaiseen osalliseksi.

keskiviikko 25. toukokuuta 2022 teksti S. Nielsen

Kun luet tarinoita yritysten tai hallitusten verkkosivustoista, joita hakkerit ovat kaataneet, kyse on lähes aina DDoS-hyökkäyksistä. 

Tällainen oli esimerkiksi tunnettu palvelunestohyökkäys Viron viranomaisten sivustoille vuonna 2007, mukaan lukien parlamentin ja useiden pankkien sivustot.

DDoS-hyökkäys lopetti äskettäin alkoholin jakelun Venäjällä.

> LUE MYÖS: Ukrainalaiset hakkerit lamaannuttavat Venäjän alkoholimarkkinat

Tässä artikkelissa tarkastelemme, mitä DDoS-hyökkäykset ovat ja miten hakkeri voi etähallita joukkoa vieraita tietokoneita.

Mikä DoS-attack on?

DoS-attack eli DoS-hyökkäys on kohdistettu hyökkäys esimerkiksi tietokonetta tai palvelinta vastaan. 

Hyökkäyksen tarkoituksena on varmistaa, että muut eivät pääse käsiksi kyseiseen laitteeseen. Kohde voi olla esimerkiksi palvelin, jolla verkkosivusto sijaitsee. 

DoS on lyhenne sanoista Denial of Service, ja se tunnetaan myös nimellä palvelunestohyökkäys.

DoS-hyökkäyksessä hakkerit tekevät tuhansia pyyntöjä altistuneelle palvelimelle. "Kun palvelin "vastaa" näihin pyyntöihin, se ei pysty enää vastaamaan muihin pyyntöihin." 

Konkreettisesti tämä voi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että verkkosivuston kaatuminen johtuu siitä, että palvelinta "pommitetaan".

LUE MYÖS: Mitä phishing eli tietojenkalastelu on?

Mikä DDoS-attack on?

Klassinen DoS-hyökkäys hakkerin tietokoneelta ei yleensä ole kovin vaarallinen, koska palvelin voi yksinkertaisesti estää pääsyn tietokoneelta.

Asia olisi toinen, jos hyökkäys tulisi tuhansilta eri tietokoneilta samanaikaisesti. Tätä kutsutaan DDoS-hyökkäykseksi.

DDoS on lyhenne sanoista "Distributed Denial of Service".

DoS-hyökkäys (jossa on toinen "D") on DoS-hyökkäyksen pääasiallinen muoto.

Tavallisen DoS-hyökkäyksen ja DDoS-hyökkäyksen välinen ero on se, että pommitus lähtee useista, usein tuhansista tietokoneista samalla kertaa. Toisin sanoen hyökkäys on peräisin monista eri lähteistä, yleensä kaikkialta maailmasta.

Mikä on botnet?

Tämäntyyppinen koordinoitu hyökkäys edellyttää tietysti, että rikollisilla on käsissään tuhansia tietokoneita, niin sanottu botnet.

Valitettavasti sinä ja tietokoneesi voitte päätyä mukaan hyökkäykseen.

DDoS-hyökkäys edellyttää tietokoneiden etäohjausta, mikä puolestaan edellyttää, että hakkerit saavat käsiinsä vieraan tietokoneen. Tyypillisesti ne ovat tietokoneita, jotka on suojattu huonosti.

DDoS-attack
Botnet:

DDoS-hyökkäys tarkoittaa, että tietokone tai palvelin hyökkää useista eri suunnista samanaikaisesti.

Näin joudut itse osalliseksi DDoS-hyökkäykseen

Tietokoneesi voi monin tavoin olla osa DDoS-hyökkäystä. 

Koneesi voi saada virustartunnan, jos napsautat vaarallista linkkiä, tai saat haittaohjelmia tietokoneellesi, kun asennat näennäisesti vaarattomia ohjelmia.

DDoS-hyökkäyksissä käytettävät haittaohjelmat eivät eroa merkittävästi tavallisista viruksista. Ainoa ero on se, että oma tietokoneesi ei vahingoitu, vaan rikolliset valitsevat vahingoitettavat kohteet.

> LUE MYÖS: Mikä on haittaohjelma? Miten suojaan tietokoneeni haittaohjelmilta?

Estä tietokoneesi joutuminen osalliseksi hyökkäykseen

Voit itse varmistaa, ettei tietokoneesi ole vahingossa vaarallisen DDoS-hyökkäyksen osallisena. Tavoitteena on yksinkertaisesti estää tietokonetta saamasta tartuntaa.

Suojaa siis tietokoneesi hyvällä virustorjuntaohjelmalla sekä ohjelmalla, jolla voit poistaa haittaohjelmat tietokoneelta.

Molemmat löytyvät KotiMikron Etunurkasta, josta voit ladata Avira Free Antivirus -ohjelman ja Malwarebytes Anti-Malware-ohjelman . Nämä kaksi hyvää ja turvallista ohjelmaa auttavat pitämään tietokoneesi vapaina haittaohjelmista.

Suosittelemme myös tietokoneesi suojaamista muilla tietoturvapaketissa mainituilla ohjelmilla. Näin voit suojautua kaikenlaisilta digitaalisilta uhilta.

Ehkä sinua kiinnostaa...