Nettiä käyttävissä seksileluissa on tietoturvapuutteita
Lelut.

Nettiä käyttävissä seksileluissa on tietoturvapuutteita.

© Shutterstock

Seksilelut ovat herkkua hakkereille

Nettiä käyttävät kaikki laitteet, niin myös seksilelut. Ilmiö on kuitenkin niin uusi, että aikuisten lelujen tietoturvaa ei ole ehditty ajatella.

torstai 18. maaliskuuta 2021 teksti M. Lorentsen


Internetyhteydellä varustetut kodinkoneet ovat osa esineiden internetiä, joka kasvaa koko ajan.

Netin kautta operoitava jääkaappi ja kahvinkeitin ovat jo arkipäivää. Uusimpia tulokkaita tavaroiden nettiin ovat seksilelut, joihin voi yhdistää verkkotoimintoja sovelluksen avulla. 

Nettiyhteydellä varustettujen seksilelujen myynti on koronan myötä kääntynyt selvään kasvuun.

Tietoturvatutkijat ovat jo varoittaneet, että nettiä käyttävien seksilelujen tietoturvassa voi olla pahoja puutteita.

LUE MYÖS: Ota yksityisyytesi paremmin hallintaan tällä työkalulla

Bluetooth-yhteyttä käyttävä seksilelu
Seksilelu.

We-Vibe on yksi seksileluista, joka osaa pikaviestiä sovelluksen avulla. Sovelluksella voi myös vaikuttaa laitteen ominaisuuksiin. Tietoturva on tämänkaltaisissa laitteissa kuitenkin usein pahasti rempallaan, sillä viestintää ei juuri salata. Myös rikolliset voivat hyödyntää laitteiden haavoittuvuuksia ja ujuttaa niiden kautta kiristyshaittaohjelmia käyttäjän laitteille.

Seksilelujen tietoturvassa pahoja puutteita

Tietoturvayhtiö ESET on tutkinut seksilelujen tietoturvaa, joka on yhtiön mukaan huolestuttavalla tasolla erityisesti uusissa tuotteissa. 

Uudet älykkäät seksilelut liitetään bluetoothin kautta sovelluksiin, joissa käyttäjä voi muun muassa hallita tuotteiden ominaisuuksia ja keskustella seksikumppanin kanssa.

Jotkin tuotteet, kuten esimerkiksi Lovense (ylimmässä kuvassa) ja yllä oleva We-Vibe käyttävät vähiten turvallista bluetooth-yhteyden muotoa, joka on hakkeroitavissa oikeilla työkaluilla.

Tiedot käyvät ilmi ESETin tutkijoiden raportista.

Raportista käy myös ilmi, että seksileluun liitettyjen sovellusten pikaviesteissä on puutteellinen salaus, ja käyttäjät voivat vapaasti ladata ja välittää sisältöä. 

Esineiden internet: Puutteellinen lainsäädäntö

Älyseksilelujen puutteellinen tietoturva ei ole yllätys, sillä esineiden internetiä (engl. internet of things) on jo pitkään arvosteltu nimenomaan tietoturvapuutteiden takia.

Huonosti päivitetyt ohjelmat ja heikko suojaus altistavat laitteet hyökkäyksille, mutta eisneiden internetissä ei laitevalmistajilta kuitenkaan vaadita tehokasta suojausta.

Tätä mieltä on tanskalaisen Tænk-kuluttajaneuvoston juristi Anette Høyrup, joka perää lakia nimenomaan nettiä käyttäville tuotteille.

"Vaadimme lainsäädäntöä internetiin kytkettyjen tuotteiden alalla. Kuluttajan on liian vaikea ymmärtää, milloin on turvassa ja milloin ei. Viranomaisten tehtävänä on oltava kuluttajien turvallisuuden varmistaminen", hän sanoo.

Toistaiseksi käytössä on EU:n sertifiointijärjestelmä, jossa tehokasta suojausta käyttävä valmistaja saa hyvän luokituksen, mutta järjestelmän käyttäminen on valmistajille vapaaehtoista.

LUE MYÖS: Oletko perillä hakkerien käsitteistä?

Hakkeroitu seksilelu: Näin ikävästi voi käydä

Jos käytössä on internetiin kytketty seksilelu ja hakkeri saastuttaa sen tai sen sovelluksen haittaohjelmalla, sillä voi olla mittaamattomia seurauksia käyttäjän yksityisyydelle ja todennäköisesti myös mahdolliselle seksikumppanille.

ESET-yhtiön raportin mukaan käyttäjä voi altistua kiristyshaittaohjelmille. Ne uhkaavat vuotaa käyttäjän viestit, kuvat, videot ja muun yksityisen materiaalin, jota käyttäjä on tallentanut seksilelunsa sovellukseen, jos käyttäjä ei maksa rikollisten pyytämää summaa.

On myös mahdollista, että hyökkäys johtaa käyttäjän tai tämän kumppanin vahingoittumiseen. 

Hakkeroitu laite saattaa ylikuumentua ja aiheuttaa käyttäjälleen vammoja, tai hyökkääjä voi muuttaa laitteen asetuksia vahingollisiksi.

LUE MYÖS: KotiMikro kertoo, kuinka hakkeri toimii

Näin suojaudut

Tænkin pääjuristi Anette Høyrup kehottaa harkitsemaan tarkkaan, kun on hankkimassa tuotetta, jossa on nettiyhteys.

"Kuluttajan on hyvä pohtia, onko tarpeellista yhdistää seksilelu nettiin. Yleensä tällaiset tuotteet voivat toimia ilman nettiyhteyttä, ja ilman että niitä varten tarvitsee luoda käyttäjätiliä verkkopalveluun tai sovellukseen".

Jos jo käyttää nettiin kytkettyjä tuotteita, niihin kohdistuvia hakkerihyökkäyksiä voi kuluttajaneuvoston juristin mukaan helposti vaikeuttaa.

"Jos on kiinnostunut älylaitteista ja haluaa käyttää niitä, on tärkeää luoda kullekin yksilöllinen salasana, eikä käyttää tuotteen mukana tulevaa oletussalasanaa. Lisäksi palvelun tietosuoja-asetusten avulla voi rajoittaa kolmannen osapuolen pääsyä tietoihin."

LUE MYÖS: Varmista tietoturvasi KotiMikron tietoturvapaketilla


Ehkä sinua kiinnostaa...