Älypistorasia

Älykäs pistorasia tuo älykotiin lisää käytettävyyttä.

3 käyttökohdetta älykkäälle pistorasialle

Älykkääseen pistorasiaan kytketyn sähkölaitteen voi käynnistää ja kytkeä pois päältä puhelimella. Tässä on kolme kohdetta, joiden ohjaamiseen etäohjattava pistorasia soveltuu hyvin.

tiistai 16. tammikuuta 2018 teksti H. Rasmussen

 

Älypistorasia kytketään tavalliseen pistorasiaan ja yhdistetään kodin langattomaan verkkoon, jossa älypistorasiaa voidaan ohjata matkapuhelimen sovelluksella.

Älypistorasiaan kytketyn sähkölaitteen voi käynnistää ja kytkeä pois päältä missä tahansa kodin lähiverkon alueella.

Pistorasiaa voi ohjata myös internetin kautta kodin ulkopuolelta, älypistorasian sekä myös nettiliittymän ominaisuuksista riippuen.

Yksinkertaisimmissa malleissa nettiohjausta ei ole valmiina, vaan se edellyttää julkista ip-osoitetta, joka on operaattoreilla maksullinen palvelu. Joissain malleissa on mukana pilvipohjainen etähallinta netin kautta tapahtuvaa ohjausta varten.

Mitä laitteita älypistorasiaan sitten kannattaa kytkeä?

> Lue lisää älykkään kodin älyratkaisuista

Tässä on kolme kohdetta, joihin älypistorasia soveltuu hyvin.

1. Käynnistä mökin lämmitys

Jos mökillä on netti käytössä, niin älypistorasia tuo lisää mukavuutta, kun lämmityksen voi käynnistää etänä.

Mikä on sen mukavampaa, kuin saapua mökille, jossa ei tarvitse palella kahta ensimmäistä tuntia, kun lämpöpatteri on käynnistetty jo mökille lähtiessä.

Uusimpiin älytermostaatteihin kuuluu muun muassa Danfoss Eco, älykäs patteritermostaatti, jolla voi kotona ohjata lämpötilaa bluetooth-yhteyden kautta.

2. Sammuta kahvinkeitin

Kukapa ei joskus miettisi, tuliko kahvikeitin sammutettua ennen lähtöä vai ei. Pohdinta johtaa yleensä siihen, että on pakko palata takaisin tarkistamaan, että keitin on pois päältä.

Älypistorasia on huokeampi hankinta kuin automaattisella virankatkaisulla varustettu kahvinkeitin. Joissain älypistorasioissa on lisäksi automaattiajastin, joka sammuttaa siihen liitetyn laitteen automaattisesti tietyn ajan jälkeen.

Katso myös kuusi nokkelaa ratkaisua älykotiin.

3. Ajasta poissaolovalaistus

Älypistorasian avulla voi ajastaa siihen kytketyn valaisimen syttymään ja sammumaan eri kellonaikoina. Toiminnosta on hyötyä esimerkiksi silloin, kun on lähdössä matkalle ja haluaa pitää kodin asutun näköisenä.

Joissain älypistorasiamalleissa on myös ajastuksen satunnaistoiminto. Se lisää vaikutelmaa siitä, että kodissa ollaan, kun älypistorasia sytyttää valon satunnaisesti hieman valittua ajankohtaa aiemmin tai myöhemmin.

Lue myös kolme esimerkkiä älykkäästä valaistuksesta.

Puhelin ohjaa pistorasiaa
Älykoti ja äypistorasia

KotiMikron numerossa 2/2018 kerrotaan, miten puhelimella ohjattava älypistorasia toimii ja kuinka sitä käytetään.

KotiMikron numerossa 2/2018 tutustutaan älykkään pistorasian toimintaan ja käyttöön.

Voit ostaa KotiMikron lähimmästä lehtipisteestä tai tilata lehden, jolloin voit lukea sitä heti näköislehtenä Wype-palvelussa.

Tartu tarjoukseen, niin saat 4 numeroa KotiMikroa ja tyylikkään bluetooth-kaiuttimen. Maksat vain 21,90 euroa. Säästösi on lähes 60 euroa.

Ehkä sinua kiinnostaa...