Ohjaa kotia puhelimella

Älykodissa kodin laitteiden ohjaus hoituu puhelimella.

© Shutterstock

6 nokkelaa ratkaisua älykotiin

Tarjolla on nykyään monia mielenkiintoisia tuotteita, joilla kodista saa entistä älykkäämmän. Poimimme tarjonnasta kuusi uutuusratkaisua.

keskiviikko 7. helmikuuta 2018 teksti H. Rasmussen

 

Erilaiset älylaitteet lisääntyvät kodeissa ja tekevät elämisestä ja asumisesta entistä mukavampaa, kun monet toiminnot hoituvat puhelimen näyttöä hipaisemalla.

Älylaitteilla voi päivittää asuntoon helposti ja suhteellisen edullisesti nykyaikaisia toiminnallisuuksia.

Uudistukset hoituvat jopa ilman asennusapua, sillä esimerkiksi älytermostaatit ja älypistorasiat voi asentaa itse, hieman kodin varustuksesta riippuen.

Poimimme tarjonnasta kuusi tämän hetken mielenkiintoisinta uutuusratkaisua.

1: Puhelin ohjaa verhoja

Moottoroituja Luxaflex PowerView -älykaihtimia voi ohjata puhelimen sovelluksella ja säätää kaihtimet seuraamaan päivänvaloa.

Moottoroitua kaihdinjärjestelmää voidaan ohjata joko järjestelmään kuuluvalla kaukosäätimellä tai mobiililaitteeseen asennettavalla sovelluksella.

Lue lisää: Ohjaa verhoja puhelimella tai tabletilla

2: Projektori lampunkantaan

Beam on pieni sovelluksella ohjattava projektori, joka ruuvataan tavalliseen E27-lampunkantaan.

Beamin avulla voi heijastaa niin reseptejä keittiön pöytään kuin elokuvia seinälle. Beamin mukana tulee puolitoistametrinen verkkojohto pistokkeella, jolloin Beamin saa helpommin haluamaansa asentoon. Saatavana on myös jalusta.

Beam-projektori

Beamin avulla voi heijastaa niin reseptejä keittiön pöytään kuin elokuvia seinälle.

© Beam

Lue lisää: Tee lampunkannasta monikäyttöinen projektori

3: Oliko kostea lounas?

Joululounaiden ja jouluglögien aikaan voi olla iloa Floomesta, jos pitäisi lähteä vielä autoa ajamaan.

Floome on ensimmäinen alkometri, joka yhdistetään älypuhelimeen ja jonka kerrotaan sisältävän samaa tunnistintekniikkaa, jota viranomaislaitteissa käytetään. Floome näyttää tuloksen puhelimessa ja saa siitä myös virtansa, joten erillistä virtalähdettä ei tarvita

Lue lisää: Mittaa promillesi puhelimella

4: Polta takkaa hallitun älykkäästi

Takka palaa hallitusti, kun mobiililaite valvoo palamista ja kertoo, kun on aika lisätä puuta.

Puunlisäyskehotus tulee Aduro Smart Response -sovellukseen, jonka kamiinaan kiinnitetyn lämpötilalähettimen anturit viestivät sovelluksen kanssa.

Lue lisää: Valvo kamiinaa puhelimella

5: Älykuumemittari pitää tilastoa

Yksi sovelluksella käytettävien laitteiden ideana on, että sovelluksella voi kerätä ja tallentaa erilaisia seurantatietoja laitteesta. 

Sellainen on esimerkiksi nokkela Nokia Thermo, joka mittaa lämpösi 16 infrapunadiodilla ja näyttää tuloksen mittarin näytöllä ja puhelimessa.

Nokian terveyssovelluksessa voi tarkastella mittaushistoriaa ja luoda kullekin käyttäjälle oman profiilin.

Nokia Thermo  – älykäs kuumemittari

Nokia Thermon avulla voi mitata esimerkiksi lapsen lämmön tämän otsasta, ilman että mittaamisesta syntyy suurta draamaa.

© Nokia Thermo

Lue lisää: Mittaa kuume älymittarilla

6: Säästä lämmityskuluissa

Uutta Danfoss Eco -patteritermostaattia voidaan säätää ja ajastaa älypuhelimella.

Eco osaa esimerkiksi kytkeä lämmityksen pois päältä, kun lämpötila tippuu selvästi esimerkiksi tuuletuksen aikana. Danfossin mukaan Eco-termostaattia käytettäessä energiansäästö voi olla jopa 30 prosenttia.

Lue lisää: Ohjaa lämpötilaa puhelimella

Ekstra: Valvo kotiasi etänä

Älykkäällä IP-valvontakameralla voit valvoa kotiasi kutsumattomien vieraiden varalta tai seurata yksin kotona olevia lemmikkejä.

Kamerassa on yhdysrakenteinen liiketunnistin, joka rekisteröi linssin edessä liikkuvat kohteet. Kameran kaikkia toimintoja voi ohjata älypuhelinsovelluksella. Sovellus on saatavilla sekä iPhonelle että Android-puhelimille.

Tartu tarjoukseen ja saat 4 numeroa KotiMikroa ja älypuhelimella ohjattavan IP-valvontakameran hintaan 26,90 euroa – säästät 92,90 euroa.

Valvontakamera

Älykkään valvontakameran avulla voit valvoa kotiasi myös etänä.

Saat kameran ja 3 numeroa KotiMikroa hintaan 26,90 euroa.

Mitä tarkoittaa älykoti?

Älykoti-termillä viitataan älykkäisiin kodinkoneisiin ja muihin kotiverkkoon yhdistettyihin laitteisiin, jotka tuovat kotiin uusia toiminnallisuuksia. Yleensä älykodin laitteita ohjataan mobiililaitteen sovelluksella, mutta myös erillisiä kauko-ohjaimia käytetään. 

 Älykkäillä laitteilla voidaan kotiin saada energiatehokkaita asumista parantavia ratkaisuja esimerkiksi turvallisuuden ja asumismukavuuden alueella. Näihin kuuluvat muun muassa älykkäät termostaatit, älyvalaistus ja älylukot, joita voidaan hallita suoraan älypuhelimella, myös etäyhteyden kautta kodin ulkopuolelta. 

Älykodin laitteet ovat osa esineiden internetiä, jossa kaikki kodinkoneet ovat yhteydessä nettiin ja myös voivat viestiä keskenään.

Ehkä sinua kiinnostaa...