Esineiden internet yleistyy kodeissa, ja älykkäisiin laitteisiin kuuluvat myös älylamput, joiden avulla voidaan hallita valaistusta puhelinsovelluksella.
Älylamppuja on saatavana usealta valmistajalta. Tässä on kolme esimerkkiä.
Ikea-älyvalaistus
Ikean järjestelmän ytimenä on sovitin, joka on yhteydessä reitittimeen ja joka luo oman langattoman verkon älylamppuja varten.
Valaistusta voi hallita Ikean Trådfri-sovelluksella, joka on saatavana Android-puhelimille ja iPhonelle, tai kaukosäätimellä.
Gateway-setti, jossa on sovitin sovelluskäyttöä varten, kaukosäädin ja kaksi led-lamppua maksaa 79 euroa. Lisätietoja siitä ja muista Ikean älylamppuratkaisuista on Ikean sivuilla.
Philips Hue
Philips kehitti älylamppunsa jo varhaisessa vaiheessa. Yhtiön vuonna 2012 esittelemä Lamppu on jo kolmatta sukupolvea.
Philipsin älykkääseen Hue-valaistusjärjestelmään kuuluva silta-laite, Philips Hue Bridge ‐valoverkkoreititin, yhdistää älykkäät langattomat lamput sovellukseen, jolla voi ohjata valaistusta monella tavalla.
Philips Hue -aloituspakkaus, jossa on kolme lamppua ja Hue Bridge -valoverkkoreititin, maksaa 199 euroa.
Lisätietoja Philipsin langattomasta valaistusjärjestelmästä on Philipsin sivuilla.
Belkin WeMo
Belkin tunnetaan varsinkin verkkolaitteistaan ja tarvikkeistaan.
Älykotiin suunnatussa Belkin WeMo -tuotesarjassa on muun muassa älykkäitä kytkimiä, pistorasioita, himmentimiä ja lamppuja.
WeMo-valaistusjärjestelmään kuuluu keskusyksikkö WeMo Link, joka kytketään pistorasiaan. Valaistusta ohjataan Wemo-sovelluksella.
WeMo Link on yhteydessä kodin langattomaan reitittimeen. Valoja voi säätää puhelimella mistä tahansa langattoman kotiverkon kautta tai mobiilin laajakaistan avulla.
Kaksi älylamppua ja WeMo Link -yksikön sisältävä Belkin WeMo Led Lighting -aloituspakkaus maksaa noin 100 euroa. Katso päivän hinta hintavertailupalvelusta, kuten esimerkiksi Hintaoppaasta.
Mitä tarkoittaa älykoti?
Älykoti-termillä viitataan älykkäisiin kodinkoneisiin ja muihin kotiverkkoon yhdistettyihin laitteisiin, jotka tuovat kotiin uusia toiminnallisuuksia.
Yleensä älykodin laitteita ohjataan mobiililaitteen sovelluksella, mutta myös erillisiä kauko-ohjaimia käytetään.
Älykkäillä laitteilla voidaan kotiin saada energiatehokkaita asumista parantavia ratkaisuja esimerkiksi turvallisuuden ja asumismukavuuden alueella. Näihin kuuluvat muun muassa älykkäät termostaatit, älyvalaistus ja älylukot, joita voidaan hallita suoraan älypuhelimella, myös etäyhteyden kautta kodin ulkopuolelta.
Älykodin laitteet ovat osa esineiden internetiä, jossa kaikki kodinkoneet ovat yhteydessä nettiin ja myös voivat viestiä keskenään.