Apple Pay, Google Pay, MobilePay ja Samsung Pay toimivat puhelimella

Mobiilimaksulla maksaminen hoituu puhelinta vilauttamalla.

© Shutterstock

4 maksusovellusta mobiilikäyttäjälle

Katsastimme mobiilimaksusovelluksia, jotka ovat tällä hetkellä käytettävissä – ja ennakoimme niitä, jotka todennäköisesti tulevat myös Pohjolaan.

lauantai 30. marraskuuta 2019 teksti C. Slot

Applen suosittu maksusovellus Apple Pay tuli saataville Suomeen lokakuussa 2017. 

Mobiilimaksamisen ideana on, että maksukortin sijasta voi maksaa esimerkiksi kaupan kassalla pelkästään vilauttamalla puhelinta maksupäätteelle.

Mobiilimaksusovellukset käyttävät tunnistautumiseen joko bluetooth-tekniikkaa tai nfc-lähimaksutekniikkaa.

Lue uusista elämää helpottavista tekniikoista

4 + 1 mobiilia maksutapaa:

Apple Pay

Apple Pay -mobiilimaksu toimii kaikissa lähimaksupäätteissä ja tukee Wallet-sovelluksen kautta muun muassa Nordean ja St1:n Mastercard-kortteja. Tuettujen pankkien luettelo löytyy täältä.

Maksun voi tehdä pitämällä iPhonea maksupäätteen lähellä ja vahvistamalla maksu esimerkiksi iPhonen sormenjälkilukijalla. Puhelimen lukitusta ei tarvitse avata, sillä puhelin havaitsee lähellä olevan maksupäätteen.

Kaupoissa Apple Pay toimii iPhone SE-, iPhone 6- ja uudemmissa iPhone-malleissa ja Apple Watch -älykellolla.

Lue myös: Mobiilimaksun etuja ja haittoja

Samsung Pay

Samsung Pay ei vielä toimi Suomessa, eikä tänne tulon päivämäärää ole vahvistettu. Pohjoismaista Samsung Pay on käytössä vasta Ruotsissa. Eurooppaan Samsung Pay tuli vuosi sitten kesällä, ensimmäisenä Espanjaan. 

Samsung Pay -järjestelmän avulla voi maksaa ostoksia lähimaksuna nfc-tekniikan eli lyhyen kantaman langatonta tiedonsiirtoa tukevissa laitteissa. Nfc:n lisäksi Samsung Pay käyttää mst-teknologiaa (magnetic secure transmission), joka tuo mobiilimaksamisen mahdolliseksi myös paikoissa joissa lähimaksaminen ei ole tuettuna.

Samsung Pay vaatii Samsung Galaxy S6 edge+ -puhelimen tai uudemman.

MobilePay

Danske Bank esitteli Mobilepay-maksutavan vuonna 2013. Palvelulla on Pohjoismaissa miljoonia käyttäjiä.Tosin Norjassa tilanne on muuttunut. Siellä Vipps-palvelulla enemmän tai vähemmän monopoli.

MobilePay oli alkuun kahden henkilön välisen rahan siirtämistä, mutta palvelu on sittemmin yleistynyt mobiilimaksuna. MobilePaylla on Suomessa satoja tuhansia käyttäjiä.

Google Pay

Google Pay julkaistiin Yhdysvalloissa vuonna 2015. Eurooppaan Google Pay tuli 2016. Palvelu oli Euroopassa ensin alkuun saatavana Belgiassa, Irlannissa, Isossa-Britanniassa ja Puolassa. Pohjolaan Google Pay tuli 2018.

Google Pay -mobiilimaksujärjestelmä käyttää digimaksulaitteissa yleistä nfc-tekniikkaa, jolla maksutiedot siirtyvät maksupäätteelle.

Tuettujen pankkien luettelo löytyy täältä.

Pivo

Pivo on Osuuspankin mobiilimaksuratkaisu. Pivon Android-sovelluksella voi lähimaksaa Osuuspankin korteilla.

Juttu julkaistu alun perin 31.10.2017. Juttua päivitetty 2.12.2019 Pivo-maininnalla ja linkeillä palveluiden tukisivuille.

Ehkä sinua kiinnostaa...