Sähköinen maksaminen on yhä yleisempää.
Sähköinen maksaminen on yhä yleisempää.

Sähköinen maksaminen korvaa lompakoita varsinkin Pohjoismaissa, missä lähimaksu ja mobiilimaksaminen ovat jo arkipäivää.

© Shutterstock

Digiraha - etuja ja haittoja

Sähköinen maksaminen on yhä suositumpaa lähimaksukorttien ja mobiilimaksamisen yleistyessä. Digirahassa on sekä hyviä että huonoja ominaisuuksia.

maanantai 29. toukokuuta 2017 teksti C. Slot

Fyysisen käteisen määrä vähenee koko ajan, kun sähköiset maksutavat kasvattavat suosiotaan. Esimerkiksi lähimaksuominaisuus löytyy jo lähes joka maksukortilta ja myös mobiilimaksaminen yleistyy voimakkaasti.

Pohjoismaat ovat eturivissä, kun sähköinen maksaminen korvaa lompakoita. Mobiiliasiantuntijan mukaan Pohjolan edistyksellisyydelle löytyy ilmeinen selitys.

”Täällä on käytetty matkapuhelimia huomattavasti muuta maailmaa kauemmin. Siksi täällä ollaan myös paljon muita edellä mobiilipalveluiden käyttämisessä”, kertoo tietotekniikan konsulttiyritys Netplanin Torben Rune.

Enemmän etua kuin haittaa

Uudet sähköiset maksutavat herättävät helposti hämmennystä ja epäilyjä toimivuudesta. Torben Runen mukaan esimerkiksi mobiilimaksamisessa on fyysiseen rahaan verrattuna enemmän myönteisiä ominaisuuksia.

+ Maksaminen on helppoa ja nopeaa.

+ Mobiilimaksaminen on turvallista, sillä maksusta jää jälki.

+ Digilompakkoa on käytännössä mahdoton varastaa tai hukata.

- Maksupalvelu kaatuu, kun verkko kaatuu. Käteinen ei kaadu.

- Mahdollinen tietomurto maksupalveluun vaarantaa käyttäjien tietoturvan.

KotiMikron numerosta 9/2017 voit lukea lisää digitaalisista maksutavoista ja saat muun muassa selville, mikä rooli Pizza Hutilla on sähköisen kaupan historiassa. 

Tilaa KotiMikro, niin voit lukea lehteä tietokoneella ja mobiililaitteella Wype-palvelussa. Saat luettavaksi 10 viimeisintä numeroa.

Ehkä sinua kiinnostaa...