Mastercard-autonavaimissa

MasterCard kehittää uuden sukupolven maksuvälineitä

MasterCardin nfc-maksusiru voidaan sijoittaa vaikka takin hihaan tai autonavaimiin, joita vilauttamalla voi maksaa pienet ostokset.

keskiviikko 18. toukokuuta 2016 teksti Simo Rantanen. Kuvat: Carlos Alonso/AP Images

MasterCard on lehdistötiedotteessaan ilmoittanut kehittävänsä uutta maksutaparatkaisua, joka mahdollistaa lähimaksamisen millä tahansa laitteella. Tekniikka perustuu Bluetooth-yhteyden ja NFC-sirun yhdistelmään, jolloin maksaminen onnistuu viemällä siru kassalla olevan maksupäätteen lähelle.

Tekniikasta mielenkiintoisen tekee se, että sirun voi asentaa käytännössä mihin vain, vaikkapa autonavaimiin, sormukseen tai takin hihaan. Tämä tarkoittaa sitä, että pienet ostokset voi maksaa esimerkiksi esittämällä sormusta maksupäätteelle, jolloin lompakkoa ei tarvitse kantaa mukanaan ollenkaan.

Uusissa maksutavoissa on aina otettava huomioon turvallisuustekijät, sillä maksutapahtumissa liikkuu aina arkaluontoista dataa. MasterCardin maksutapa on käytännössä lähimaksamista, mutta ainoastaan päätelaite on muuttunut maksukortista autonavaimiin. Tästä syystä MasterCardin maksutavassa turvallisuustekijät ovat samankaltaisia kuin lähimaksamisessa.

Lähimaksusiru voi olla käytännössä missä tahansa, vaikka aurinkolaseissa.

VertaaEnsin.fi-palvelun toimitusjohtajan ja rahoitusasiantuntijan Lauri Timgrenin mukaan lähimaksaminen on yleisesti ottaen turvallinen maksuvaihtoehto. Jos huomaa, että lähimaksuväline on kadonnut tai joutunut vääriin käsiin, voi luottokorttiyhtiö kuolettaa maksuliikenteen. Lisäksi perinteiset lähimaksukortit kysyvät aika ajoin PIN-koodia, joka lisää lähimaksukortin turvallisuutta.

Lehdistötiedote ei kerro, aikooko MasterCard lisätä autentikaation jokaiseen maksutapahtumaan, vai hoituuko ostokset ainoastaan sirua vilauttamalla. Mielenkiintoista on nähdä, miten MasterCard hoitaa käyttäjän varmenteen ja kuinka käyttäjäystävällinen ratkaisu tulee olemaan.

Menestyneitä yrityksiä mukana tuotekehityksessä Uuden lähimaksutavan kehittäminen ei ole MasterCardille mikään pieni sivuprojekti, vaan tuotekehitykseen on otettu mukaan huippusuunnittelijoita ja nimekkäitä yhteistyökumppaneita. Näitä on muun muassa autonvalmistaja General Motors, älykkäitä rannekkeita ja koruja suunnittelevat yritykset Nymi ja Ringly sekä bluetooth- jäljittimiä valmistava TrackR.

MasterCardin lähimaksutoiminto tulee moniin aktiivisuusrannekkeisiin ja kelloihin.

”Kiristynyt kilpailutilanne ja muuttunut toimintaympäristö rahoitusmarkkinoilla on luonut painetta erottautua kilpailijoista. Digitalisaation myötä kuluttajista on tullut yhä vaativampia ja rahoituspalveluilta odotetaan yhä enemmän. Tästä syystä monet pankit ja luottokorttiyhtiöt kehittävät jatkuvasti uusia digitaalisia palveluita varsinkin maksamiseen liittyen”, kommentoi Timgren.

Mastercard on ilmoittanut julkaisevansa uuden maksutavan jo tämän vuoden aikana, ensin Yhdysvalloissa ja pian sen jälkeen muualla maailmassa. Suomessa kuitenkin uutta maksutapaa joutuu vielä odottamaan jonkin aikaa.

Ehkä sinua kiinnostaa...