Jos sinulla on QNAP:n NAS, varo haitta- ja kiristyshaittaohjelmia
Haittaohjelmat NAS-laitteissa:

Valmistaja QNAP varoittaa tällä hetkellä monista NAS-laitteisiin kohdistuvista hyökkäyksistä.

Massoittain hyökkäyksiä: Vältä NAS-laitteesi joutuminen uhriksi

Juuri nyt on annettu varoituksia lukuisista verkkokiintolevyihin kohdistuvista hyökkäyksistä ja kiristyshaittaohjelmista. Lue tästä, miten vältät joutumasta uhriksi.

maanantai 17. tammikuuta 2022 teksti N. Ernst

Ole varovainen, kun käytät internetiä.

Sama koskee laitteita, jotka olet yhdistänyt verkkoon. Hakkerit, haittaohjelmat ja verkkorikolliset voivat hyökätä myös verkkoon liitettyihin laitteisiin, kuten ovikelloihin, tulostimiin ja verkkokiintolevyihin.

LUE MYÖS: Väärennetty Flash Player sisältää vaarallisen haittaohjelman

Juuri nyt IT-rikollisten kohteina ovat erityisesti NAS-verkkokiintolevyt.

Kiintolevyvalmistaja QNAP kirjoittaa aiheesta tässä blogikirjoituksessa,jossa yhtiö kertoo kiristyshaittaohjelmahyökkäysten suuresta aktiivisuudesta näinä päivinä.

Varoitus on selkeä: Voit väistää hyökkäyksen noudattamalla yhtiön antamia ohjeita tai katkaisemalla kokonaan internetyhteyden NAS-laitteeseen.

LUE MYÖS: Varo: Uusi virustyyppi livahtaa tietoturvaohjelmien läpi

Tarkista, onko oma NAS-laitteesi vaarassa

QNAP:n mukaan voit tehdä monta asiaa, jos sinulla on QNAP:n NAS-laite.

Käytä ensin QNAP:n työkalua Security Counselor, joka on sisäänrakennettuna NAS-laitteessa ja joka kertoo, miten herkästi NAS-laitteesi on vaarassa. 

Jos näet seuraavan ilmoituksen, NAS-laitteesi on QNAP:n mukaan vaaravyöhykkeellä:

"The System Administration service can be directly accessible from an external IP address via the following protocols: HTTP." 

Riippumatta siitä, näetkö ilmoituksen, QNAP suosittelee noudattamaan seuraavia varotoimia, jotta et joutuisi hyökkäyksen kohteeksi tai menettäisi tietojasi. 

LUE MYÖS: Tässä on hakkereiden uusin huijaus

Näin suojaat NAS-laitteen haittaohjelmilta ja viruksilta

Ensinnäkin sinun on poistettava reitittimen port forwarding -toiminto käytöstä. Se tehdään ylenssä kohdasta "virtual server", "NAT" tai "port forwarding". Poista kohdassa käytöstä NAS:n port forwarding -toiminto, joka on oletusarvoisesti portti 8080 tai 443. 

Lisäksi UPnP-toiminto täytyy poistaa käytöstä. Tee se myQNAPcloudissa poistamalla valintamerkki "Enable UPnP Port forwarding" valikon kohdasta "Auto Router Configuration".  

Tämän jälkeen NAS-laitteen pitäisi olla turvassa. Ole kuitenkin aina erittäin varovainen verkossa äläkä esimerkiksi avaa tuntemattomien henkilöiden lähettämiä tiedostoja tai epäilyttäviä linkkejä. 

LUE MYÖS: Vaarallinen haittaohjelma on naamioitu tietoturvapäivitykseksi

Ehkä sinua kiinnostaa...