Uusi virus ohittaa virustorjuntaohjelman
Uusi virus:

Uudenlainen haittaohjelma päätyy tietokoneelle liitetiedostona. Tämä voi johtaa siihen, että tietokone on hallittavissa etänä.

Uusi virus ohittaa virustorjuntaohjelman

HP varoittaa uudentyyppisestä haittaohjelmasta, joka kutsuu muita viruksia tietokoneelle ja jota virustorjuntaohjelmat eivät yleensä havaitse. Lue täältä, miten suojaudut.

maanantai 6. joulukuuta 2021 teksti S. Nielsen

HP on havainnut uudentyyppisen tietokoneviruksen, joka on erityisen hyvä ohittamaan tietoturvaohjelmien valvonnan.

IT-jätti on antanut virukselle nimen RatDispenser. HP:n mukaan vain 11 prosenttia tietoturvaohjelmista havaitsee viruksen sen tullessa tietokoneelle.

Hyökkäyksiä on suhteellisen helppo estää

Hyvä uutinen on, että voit estää RATDispenserin pääsyn koneellesi suhteellisen helposti.

Se tulee nimittäin aina liitetiedostona sähköpostissa. Tyypillisesti tiedosto on naamioitu tekstitiedostoksi, joka sisältää tietoja ostoksesta, jonka käyttäjän väitetään tehneen.

Kun napsautat tiedostoa, JavaScript käynnistyy ja tietokoneeseen pääsee virus.

Tiedosto koostuu pitkistä koodiriveistä, jotka HP:n mukaan soveltuvat erityisen hyvin virustorjuntaohjelmien tarkistusten kiertämiseen.

> Lue myös: 6 neuvoa huijaus- ja roskapostiviestien välttämiseksi

Kutsuu haitallisia tiedostoja koneelle

HP korostaa, että RatDispenser ei itsessään ole haitallinen. 

Sitä käytetään sen sijaan ns. "lataajana", joka noutaa muita tunnettuja viruksia tietokoneelle. 

Tällaisia voivat olla esimerkiksi näppäinlokiohjelmat tai ohjelmat, joiden avulla hyökkääjä pääsee etäkäyttämään tietokonettasi.

> Lue myös: Skannaa tietokoneesi haitallisten tiedostojen varalta Chromen avulla

Näin suojaudut RATDispenseriltä

Koska RATDispenser on ilmeisesti vastustuskykyinen virustorjunnalle, paras tapa suojautua on napsauttaa liitetiedostoja vain, jos luotat lähettäjään täysin. 

Yleisesti ottaen on myös hyvä ajatus suojautua virustorjuntaohjelmistolla. 

Vaikka ne eivät havaitsisikaan tätä uhkaa juuri nyt, tietokoneesi on aina paremmin suojattu digitaalisia uhkia vastaan, jos olet asentanut tietoturvaohjelman. Muista päivittää ohjelmasi uusimpaan versioon, joka havaitsee uusia uhkia.

KotiMikro suosittelee Bitdefender Antivirus Freeta, joka löytyy Etunurkan tietoturvapaketista yhdessä muiden tärkeiden tietoturvaohjelmien kanssa.

Tutustu vinkkeihimme, joiden avulla voit välttyä hakkereiden ansoilta, kun lähetät sähköpostia, tekstiviestejä tai surffaat netissä. Lue Mitä on Phishing? 

Ehkä sinua kiinnostaa...