Emotet-bottiverkko aktiivinen – Tarkista, ettet ole roskapostittaja

Oletko tietämättäsi roskapostittaja? Lue kuinka tarkistat, onko sähköpostiosoitteesi roskapostittajien tietokannassa.

Tarkista, oletko roskapostittaja

Rikolliset käyttävät oikeita lähettäjiä roskapostikampanjoissa. Uudessa verkkopalvelussa voit tarkistaa, lähetetäänkö roskapostia sinun nimissäsi.

tiistai 6. lokakuuta 2020 teksti H. Rasmussen


Emotet on tällä hetkellä maailman yleisin haittaohjelma. 

Kyseessä on kehittynyt, itsestään leviävä ja modulaarinen pankkitroijalainen, jota käytetään nykyään pääasiassa muiden haittaohjelmien levittämiseen. 

Emotet väistelee virustutkia ja poistoyrityksiä. Haittaohjelma pystyy leviämään myös sähköpostiliitteiden ja -linkkien kautta. 

Tietoturvayhtiö Check Pointin tutkijat havaitsivat, että Emotet-bottiverkko alkoi heinäkuussa levittää ahkerasti roskapostikampanjoita pitkän, viiden kuukauden tauon jälkeen.

Emotet levitti heinäkuussa roskapostikampanjoita tartuttaen uhrinsa TrickBotilla ja Qbotilla, joita käytetään muun muassa pankkitietojen varastamiseen. 

Emotet-haittaohjelmasta voi lukea muun muassa tästä tietoturvayhtiö Malwarebytesin artikkelista.

Suojaudu haittaohjelmilta KotiMikron Tietoturvapaketilla

Ryöstää tiedot

Tietoturvayhtiö Check Point raportoi, että Emotet nousi Suomessa yleisimpien haittaohjelmien listalla jo kakkoseksi elokuussa. Täydellinen Top 10 -haittaohjelmalista löytyy Check Pointin blogista.

Emotet leviää niin, että se lähettää itsensä kaikkiin käyttäjän yhteystietoluettelosta löytyviin osoitteisiin.

Koska viesti näyttää tulevan tutulta ja asialliselta lähettäjältä, pahaa-aavistamaton uhri klikkaa viestissä olevaa haitallista linkkiä tai avaa haittaohjelman sisältävän liitetiedoston.

Check Pointin tutkijat kertovat, että Emotet-roskapostikampanjat levittävät nyt ahkerasti Qbot-haittaohjelman uutta, tuhoisampaa versiota. Sen tavoitteina ovat salasanojen ja luottokorttitietojen varastaminen, kiristysohjelmien asentaminen ja luvattomien tilitapahtumien tekeminen.

> Lue myös: Mitä pitää tietää tietokoneviruksista

Tarkista verkkopalvelussa, onko osoitteesi kaapattu

Italialainen tietoturvayhtiö TG Soft on kehittänyt palvelun, jonka avulla voi helposti tarkistaa, onko oma sähköpostiosoite roskapostittajien tietokannassa. 

> Voit tarkistaa osoitteesi TÄÄLLÄ.

Palvelu vertaa osoitettasi tietokantaan, jossa on yli 2,1 miljoonaa sähköpostiosoitetta, joita käytetään Emotet-bottiverkon levittämissä roskapostikampanjoissa.

(Artikkeli jatkuu kuvan alla)

Tarkista osoitteessa www.haveibeenemotet.com, onko sähköpostiosoitteesi roskapostittajien tietokannassa.
Emotet.

Kirjoita sähköpostiosoitteesi ja valitse CHECK, niin saat tietää, onko osoitteesi kaapattu bottiverkon käyttöön.

Tarkistaa myös domainit

Palvelu kertoo, onko kyseistä sähköpostiosoitetta käytetty lähettäjän tai vastaanottajan tiedoissa.

Palvelussa voi sähköpostiosoitteen lisäksi tehdä tarkistuksen myös pelkällä domain-nimellä eli sähköpostiosoitteen loppuosalla – kuten "omadomain.fi" – ja saada tietää, onko sen alaisia osoitteita käytetty roskapostikampanjoissa.

Domain-haulla näkee hyvin, kuinka suosittuja palveluita on hyödynnetty roskapostituksessa paljon, kun tekee haun esimerkiksi hotmail.com-domainilla.

> Tarkista, onko sähköpostiosoitteesi vuodettu hakkeroinnin yhteydessä


Ehkä sinua kiinnostaa...