Suurennuslasi binäärikoodin päällä, jossa näyttää olevan virus.

Haittaohjelma voi iskeä milloin tahansa. Lue, mitä tehdä, jos virus pääsee laitteellesi.

© Shutterstock

Mitä pitää tietää tietokoneviruksista

Mikä on tietokonevirus? Kuinka se pääsee tietokoneellesi? Ja miten virukset voi parhaiten välttää? Saat vastaukset täältä!

perjantai 21. elokuuta 2020 teksti M. Haverholm


Varoitukset tietokoneviruksista ja muista tietokonetta vahingoittavista haittaohjelmista ovat yleisiä.

Mutta miksi ne ovat niin vaarallisia, ja miksi täytyy käyttää ajan tasalla olevaa virustorjuntaohjelmaa sekä pitää myös muut ohjelmat päivitettyinä?

Näihin kysymyksiin haemme nyt vastauksia.

Mikä on tietokonevirus?

Virus on haittaohjelma, joka pyrkii salaa tietokoneelle ja käyttää laitteistoa väärin tavalla tai toisella.

Haittaohjelmien perinteisiin lajeihin kuuluu ohjelma, joka yrittää varastaa käyttäjän salasanoja ja muita luottamuksellisia tietoja.

Varsinaisia viruksia, jotka nimensä mukaisesti leviävät koneelta koneelle ja järjestelmästä toiseen, on enää vähän. Tietokonevirus leviää nykyään verkon välityksellä ja esimerkiksi sähköpostin liitetiedostoissa.

Nykyään yleinen ja vakava uhka käyttäjän tietoturvalle ovat kiristyshaittaohjelmat, jotka salaavat käyttäjän tiedostot ja vaativat aluksen purkamisesta lunnaita.

> Lue myös: Mitä on ransomware ja kuinka digikaappari kaappaa uhrin tiedostot?

Tietokoneen resursseja ilman lupaa käyttävät haittaohjelmat ovat myös yleisiä. 

Näitä haittaohjelmia käytetään tietokoneen hallinnan kaappaamiseen niin, että käyttäjä ei huomaa muuta kuin tietokoneen hidastumisen.

Kaapattua laitetta voidaan käyttää roskaposti- tai hyökkäyskampanjoihin sekä kryptovaluutan salalouhintaan.

Riippumatta haittaohjelman tyypistä se aiheuttaa aina uhrille vaivaa ja ongelmia ja voi pahimmassa tapauksessa tulla erittäin kalliiksi.

Kuinka tietokoneviruksen voi saada?

Virus voi päästä tietokoneelle käytännössä kahta tietä, joko tekeytymällä asialliseksi tiedostoksi tai hyödyntämällä ohjelmien tai tietojärjestelmien haavoittuvuuksia.

Asialliseksi tiedostoksi naamioitu haittaohjelma voi päästä tietokoneelle, kun käyttäjä avaa sähköpostin liitetiedoston, joka sisältää viruksen tai viruksen aktivoivan komentojonon. 

Haittaohjelma voi tarttua myös väärennetyltä verkkosivulta, jonne käyttäjä ohjautuu napsauttaessaan huijausviestin linkkiä. Siksi on tärkeää, ettei avaa linkkejä tai tiedostoja, joiden lähettäjän aitoudesta ei ole varmuutta.

Ohjelmien haavoittuvuuksien hyödyntäminen virushyökkäyksissä on yleistä. 

Kaikista ohjelmista ja järjestelmistä löytyy haavoittuvuuksia, joita myös jatkuvasta paikataan. Siksi ohjelmat täytyy pitää ajan tasalla, jotta niissä on viimeisimmät tietoturva- ja muut päivitykset asennettuina.

Ohjelmat yleensä päivittävät itseään automaattisesti, tai vähintään ilmoittavat käyttäjälle, että uusi päivitys on saatavana.

Ohjelmien päivittämiseen voi käyttää myös apuohjelmaa, joka tarkistaa, ovatko ohjelmat ajan tasalla. Helppo päivitystyökalu on esimerkiksi Patch My PC.

Ohjelman ja sen käyttöä esittelevän artikkelin voi ladata KotiMikron Etunurkka-palvelusta.

> Ota Patch My PC -ohjelma käyttöön Etunurkasta

Kuinka tietokoneelle tulleesta viruksesta pääsee eroon?

Virustorjuntaohjelma yleensä havaitsee ja poistaa viruksen. Joskus voi kuitenkin käydä niin, että virus pääsee tarttumaan järjestelmään niin, että puhdistus vaatii järeitä toimia.

Varmista, että virustorjuntaohjelmasi on ajan tasalla lataamalla siihen viimeisimmät päivitykset valmistajan sivuilta. Tällöin ohjelma tunnistaa viimeisimmätkin virustietokannassa olevat virukset.

Jos epäilet, että tietokoneessasi on virus, käynnistä tietokone vikasietotilaan, jotta virusohjelma ei käynnisty ja pääse välttelemään virustorjuntaohjelmaa. Lue täältä, kuinka voit käynnistää tietokoneesi vikasietotilaan.

Kun tietokone on käynnistynyt vikasietotilaan, tarkista tietokone virustorjuntaohjelmalla käyttämällä täydellistä tarkistusta.

Jos virustorjuntaohjelma ei pysty korjaamaan saastunutta tiedostoa, ohjelma poistaa haitalliset tiedostot tai laittaa ne karanteeniin, josta ne voi hävittää.

Karanteenissa olevat kohteet on eristetty muista tietokoneen osista niin, että ne eivät voi levittää tartuntaa tai aiheuttaa uutta tartuntaa tietokoneessa.

Windows 10:ssä on valmiina Windowsin suojaus -sovellus, joka sisältää kaikki virustorjuntaan tarvittavat komponentit. Windowsin oman sovelluksen sijasta voi halutessaan käyttää jotain kolmannen osapuolen ohjelmaa.

Hyvä ilmainen vaihtoehto on Avira Free Antivirus, jonka voit ladata KotiMikron Etunurkka-palvelusta.

Kuinka virustartunnan voi välttää?

Virusten ja muiden haittaohjelmien torjunta ei vaadi mitään ihmekonsteja.

Haittaohjelmilta suojautumisessa riittää, kun käyttää tervettä järkeä, eikä avaa linkkejä tai tiedostoja, joiden alkuperästä ei ole sataprosenttisen varma.

Pidä ohjelmat päivitettyinä ja varmista, että asennettuna ja käytössä on virustorjuntaohjelma, joko Windowsin oma tai kolmannen osapuolen ohjelma. Jälkimmäinen voi olla itse asentamasi tai nettioperaattorisi tarjoama palvelu.

Virustorjuntaohjelma valvoo taustalla ja tarkistaa verkosta lataamasi tiedostot sekä varoittaa mahdollisesti haitallisista sivustoista, kun selaat nettiä.

Liikkeellä voi olla myös uusia viruksia, joita virustorjuntaohjelma ei vielä tunnista, joten ole aina varovainen, kun lataat jotain verkosta.

Lue myös: Valitako ilmainen vai maksullinen tietoturvaohjelma?

Suojaa tietokone kattavalla tietoturvapaketilla

Verkossa leviäviltä tietokoneviruksilta ja muilta hyökkäyksiltä suojautuminen on järkevää tietokoneen käyttöä. 

Varmistamalla, että käytössä on virustorjuntaohjelma, vältät esimerkiksi kiristyshaittaohjelmien hyökkäykset, jotka ovat valitettavan yleisiä. 

Suojautumiseen kuuluu myös varmuuskopiointi. Omien tiedostojen säännöllinen varmuuskopiointi voi vahingon sattuessa pelastaa päiväsi.

Jos käytössä ei ole maksullista tietoturvaohjelmistoa ja haluat lisäsuojaa ilmaisista ohjelmista, voit KotiMikron lukijana ottaa käyttöösi toimituksen kokoaman Tietoturvapaketin ohjelmat, joilla suojaat tietokoneesi mahdollisimman kattavasti.

> Tutustu KotiMikron tietoturvapakettiin täällä


Ehkä sinua kiinnostaa...