Röyhkeät sovellukset tarjoavat pikavippejä ja käyttävät hämäräperäisiä menetelmiä rahojen takaisinperintään.
Lainasovellukset:

Pysy kaukana pikavippejä tarjoavista sovelluksista. Joissakin tapauksissa takaisinmaksuaikaa lyhennettiin yhtäkkiä 8 päivään, ja lainanottajat saivat uhkauksia, joiden mukaan lainanantaja ottaisi yhteyttä uhrin perheeseen ja ystäviin ja lähettäisi heille väärennettyjä valokuvia.

Röyhkeillä lainasovelluksilla on 15 miljoonaa uhria

Pikavippiä ottaessasi kannattaa aina olla varovainen, mutta jos yrität lainata rahaa myös pikavippisovelluksen kautta, kaikkien punaisten varoitusvalojen pitäisi vilkkua.

torstai 8. joulukuuta 2022 teksti H. Rasmussen

Olemme nähneet vuosien varrella monia kekseliäitä huijauksia verkossa ja mobiilisovelluksissa, ja nyt luetteloon voi lisätä uudenlaisen huijauksen: Nimittäin pikavippikiristykset.

Tietoturvayhtiö Lookout on paljastanut 251 Android-sovellusta ja 35 iOS-sovellusta iPhonelle, jotka tarjoavat pikavippejä erittäin kyseenalaisin ehdoin.

Vaarallisia sovelluksia ladattiin yhteensä yli 15 miljoonaa kertaa.

> Lue myös: Näin tunnistat väärennetyn sovelluksen

Sovellus vaatii käyttöoikeuden valokuviin ja yhteystietoihin

Sovelluksessa voit hakea pikavippiä normaaleilta vaikuttavilla ehdoilla, mikä saattaa vaikuttaa houkuttelevalta energiakriisin ja inflaation aikoina.

Kun käynnistät sovelluksen ensimmäisen kerran, se vaatii käyttöoikeuden kaikkiin puhelimen valokuviin ja videoihin, tallennettuihin yhteystietoihin ja jopa puheluiden soittamiseen ja tekstiviestien lähettämiseen. 

Toisin sanoen joudut antamaan enemmän käyttöoikeuksia kuin pitäisi antaa, mutta jos kieltäydyt, et voi hakea lainaa sovelluksessa.

Tämän jälkeen skannaat ja lähetät sovelluksessa joukon henkilökohtaisia asiakirjoja, ja lopuksi sinulle esitetään lainaehdot, jotka vaikuttavat ensi näkemältä kohtuullisilta ja normaaleilta.

> Lue myös: Hakkerit vakoilevat Android-käyttäjiä vakoiluohjelmilla 

Ole aina varovainen, kun sovellus vaatii liian laajoja käyttöoikeuksia asennuksen jälkeen. Tämä lainasovellus yrittää muun muassa päästä käsiksi kaikkiin puhelimesi medioihin ja yhteystietoihin.
Käyttöoikeudet:

Ole aina varovainen, kun sovellus vaatii liian laajoja käyttöoikeuksia asennuksen jälkeen. Tämä lainasovellus yrittää muun muassa päästä käsiksi kaikkiin puhelimesi medioihin ja yhteystietoihin.

Lainaehdot voivat muuttua ilman ennakkoilmoitusta

Pian lainan ottamisen jälkeen saat joko koko lainasumman tai osan siitä tilillesi, mutta heti sen jälkeen sekä korko että laina-aika muuttuvat, ja samalla ilmenee uusia, törkeitä maksuja.

Joissakin tapauksissa laina-aika on yhtäkkiä muuttunut 180 päivästä vain 8 päivään, ja jos et maksa ajoissa, korkoja ja viivästyssakkomaksuja tulee lisää.

Toisin sanoen saatat joutua maksuloukkuun, josta et pääse ulos.

Tässä tapauksessa sovellus vaatii sinua skannaamaan ja lähettämään kuvallisen henkilöllisyystodistuksen ja virallisia asiakirjoja. Näitä tietoja voidaan väärinkäyttää identiteettivarkauksissa.
Henkilötiedot:

Tässä tapauksessa sovellus vaatii sinua skannaamaan ja lähettämään kuvallisen henkilöllisyystodistuksen ja virallisia asiakirjoja. Näitä tietoja voidaan väärinkäyttää identiteettivarkauksissa.

Paljastaa velkasi ystävillesi ja perheellesi

Jos kieltäydyt maksamasta yhä törkeämpiä korkoja, maksuja sekä pääomaa, rikolliset turvautuvat muihin, entistä kovempiin menetelmiin.

Itse asiassa he alkavat nyt käyttää puhelimestasi varastettuja tietoja ottamalla yhteyttä ystäviisi ja perheeseesi ja paljastaakseen velkasi.

On myös ollut esimerkkejä siitä, että ne ovat lähettäneet muokattuja ja kyseenalaisia kuvia sinusta puhelimesi yhteystiedoille. 

> Lue myös: Apple kerää tietoja myös silloin, kun kiellät tiedonkeruun

Google ja Apple sallivat pikavippisovellukset

Näitä 280 sovellusta ladattiin pääasiassa kehittyvissä maissa, kuten Intiassa, Kolumbiassa, Meksikossa, Nigeriassa, Thaimaassa, Filippiineillä ja Ugandassa, joissa rahaa on niukalti, mutta se ei ole vähemmän vaarallinen ilmiö täällä länsimaissa - erityisesti korkean inflaation ja energian hinnannousun vuoksi.

Tietoturvayhtiö Lookoutin paljastamat sovellukset on poistettu sovelluskaupoista yhtiön antaman vinkin ansiosta, mutta niitä saattaa olla vielä lisää - tai niitä on tulossa lisää.

> Näet yli 280 sovelluksen luettelon täältä

Sekä Googlen että Applen ehtojen mukaan pikavippejä tarjoavat sovellukset ovat sallittuja. Molemmilla yrityksillä on kuitenkin useita tiukkoja lainaehtoja koskevia vaatimuksia, joita ilmeisesti rikottiin näissä 280 tapauksessa.

Applen ja Googlen sääntöjen mukaan lyhennysajan täytyy olla vähintään 60 päivää ja vuotuisen korkoprosentin enintään 36 prosenttia.

Jos harkitset pikavipin ottamista suurten laskujen maksamiseksi, suosittelemme käymään palveluntarjoajan verkkosivustolla sovelluksen lataamisen sijaan.

> Lue myös: Näin päivität puhelimen sovellukset

Ehkä sinua kiinnostaa...