Uusi SOVA-haittaohjelma voi tehdä puhelimestasi käyttökelvottoman

Uusi uhka lukitsee puhelimen tiedostot

Tietoturva-asiantuntijat ovat havainneet uudenlaisen haittaohjelman, joka voi paitsi urkkia tiedostojasi ja yksityisiä tietojasi, myös lukita sisältösi ja tehdä puhelimesi käyttökelvottomaksi.

keskiviikko 17. elokuuta 2022 teksti N. Ernst

Ajattelemme usein kiristyshaittaohjelmien koskevan vain tietokoneita tai suuryrityksiä. Näissä hyökkäyksissä tärkeät tiedostot lukitaan ja salataan, ja tiedostojen avaamisesta vaaditaan suuria summia.

Esimerkkinä myymäläketju 7-Eleven, jonka on raportoitu altistuneen laajalle levinneelle kiristyhaittaohjelmahyökkäykselle, joka pakotti kaikki Tanskan 7-Eleven-myymälät sulkemaan ovensa joksikin aikaa.

Kiristyshaittaohjelmahyökkäykset eivät kuitenkaan koske vain yrityksiä ja tietokoneen käyttäjiä. 

Myös oma puhelimesi on vaaravyöhykkeellä.

LUE MYÖS: Vaarallinen Joker-virus piiloutuu Android-sovelluksiin

Mikä on SOVA-haittaohjelma?

Tavalliset älypuhelimia käyttävät yksityishenkilöt voivat myös joutua vaaraan: häikäilemättömät hakkerit voivat lukita heidän arvokkaat tiedostonsa ja varastaa tärkeitä tietoja heidän puhelimistaan.

LUE MYÖS: Nämä "tietoturvasovellukset" varastavat pankkitietosi

Tietoturvayritys Cleafy on äskettäin löytänyt uuden tietoturvauhkan SOVA-haittaohjelman muodossa. SOVA löydettiin kesäkuussa, ja siitä on tähän mennessä ollut hakkerien saatavilla pimeässä verkossa neljä eri versiota.

SOVA-haittaohjelman avulla verkkorikolliset ovat voineet seurata käyttäjän toimintaa puhelimella, ottaa kuvia näytön sisällöstä ja varastaa tietoja sovelluksista, kuten GmailistaGoogle Paysta ja Google Password Managerista.

Nyt haittaohjelma voi myös lukita tiedostosi

Tietoturvayritys on lisäksi huomannut, että SOVAn uutta ja viidettä versiota kehitetään parhaillaan. Uusi versio on jo IT-rikollisten käsissä, ja SOVA-haittaohjelma on nyt varustettu kiristyshaittaohjelmamoduulilla.

Tämän moduulin avulla tiedostosi voidaan lukita edistyneellä salauksella, jolloin puhelimesi on käytännössä käyttökelvoton – kunnes nollaat sen ja menetät kaikki tiedostosi tai maksat lunnaat, jotta puhelimesi lukitus avataan.

SOVA-haittaohjelma on saatavilla vain Googlen Android-alustalla, joten jos sinulla on Android-puhelin, sinun kannattaa olla varovainen sovelluksia ladatessasi ja asentaa sovelluksia vain Googlen virallisesta Google Play -sovelluskaupasta.

LUE MYÖS: Näin vältät haitalliset sovellukset puhelimessa

Lisäksi suosittelemme, että asennat puhelimeesi hyvän virustorjuntaohjelman. Sellainen on esimerkiksi Bitdefender Antivirus.

Ehkä sinua kiinnostaa...