Virushälytys Android-puhelimissa
Virus

Kaspersky varoittaa: Ainakin 14 Android-sovellusta sisältää Joker-vakoiluviruksen.

© Shutterstock

Vaarallinen Joker-virus piiloutuu Android-sovelluksiin

Turvallisuusyritys Kaspersky varoittaa viruksia aiheuttavista sovelluksista Androidin Play Kaupassa.

maanantai 6. joulukuuta 2021 teksti M. Østergaard

Jälleen kerran Android-käyttäjien täytyy olla valppaina. Vaarallinen virus, Joker, on nimittäin havaittu useissa sovelluksissa Androidin Play Kaupassa.

Joker-virus on haitallinen koodi, joka tallentuu Android-sovelluksiin. Se voi poimia puhelimestasi tietoja, kuten yhteystietojasi, tekstiviestejäsi sekä monia muita tietoja, ja lähettää ne Jokerin takana oleville henkilöille. 

Joissain tapauksissa sovellus on jopa aloittanut maksutilaukset palveluista, joista käyttäjä ei tiedä, mutta joista maksu veloitetaan kuukausittain.

Kasperskyn haittaohjelmien analyytikon Tatiana Shishkovan mukaan Joker on nyt löydetty 14 uudesta sovelluksesta Play Kaupasta 

> Lue myös artikkelimme Jokerista viime vuodelta: Google Play Kauppa on täynnä haittaohjelmia

Tässä ovat ne 14 sovellusta, joista Kaspersky varoittaa juuri nyt:

 1. Super-Click VPN
 2. Volume Boosting Hearing Aid
 3. Battery Charging Animation Bubble Effects
 4. Flashlight Flash Alert on Call
 5. Easy PDF Scanner
 6. Smart TV Remote
 7. Halloween Coloring
 8. Classic Emoji Keyboard
 9. Volume Booster Louder Sound Equalizer
 10. Super Hero-Effect
 11. Battery Charging Animation Wallpaper
 12. Dazzling Keyboard
 13. EmojiOne Keyboard
 14. Now QRCode Scan

Joker-virusta on vaikea pysäyttää

Joker-virus ei ole uusi keksintö. Se on sukeltanut esiin aika ajoin sen jälkeen, kun se löydettiin ensimmäisen kerran vuonna 2017. 

Vaikka Google kirjoitti Jokerista blogikirjoituksessaan jo vuonna 2019, se ei ole vieläkään onnistunut nujertamaan sitä. 

Tammikuussa 2021 Google arvioi, että yli 1 700 Jokerin saastuttamaa sovellusta poistettiin Play Kaupasta – ja määrä on vain kasvanut sen jälkeen.

Kuten yllä olevasta luettelosta näet, Joker-haittaohjelma ilmestyy yleensä pieniin sovelluksiin, joilla on käytännön tarkoitus, kuten PDF-skanneri tai emoji-näppäimistö. Kyse voi olla myös sovelluksista, joilla on samanlaisia nimiä kuin muilla suosituilla sovelluksilla. 

> Kirjoitimme äskettäin Androidin 151 feikkisovelluksesta. Lue lisää täältä

Näin lisäät tietoturvaasi Androidin Play Kaupassa

Onneksi voit myös itse tehdä jotain välttyäksesi viruksen saamiselta Android-puhelimeesi. Pienellä maalaisjärjellä pääsee pitkälle.

 1. Ensinnäkin lataa sovelluksia AINA vain Play Kaupasta. Älä siis lataa sovelluksia verkkosivustoilta, vaikka se olisikin mahdollista Androidissa. Voit tehdä näin vain silloin, jos olet sataprosenttisen varma sovelluksen lähettäjästä.
 2. Kun etsit sovellusta Play Kaupasta, seuraa, kuinka moni muu käyttäjä on ladannut sen. Jos sitä on ladattu vain muutaman sata kertaa, eikä sovelluksen turvallisuudesta ole varmuutta, on parasta pitää sormi erossa asennuspainikkeesta.
 3. Katso myös, kuinka kauan sovellus on ollut Play Kaupassa. Jos sovellus on aivan uusi, on suurempi riski, että mahdollisesti saastunut sovellus on jäänyt huomaamatta.

Lopuksi on hyvä asentaa ulkoinen tietoturvasovellus. Play Kaupassa on Play Protect -turvatoiminto, mutta se tunnetaan tehottomuudestaan.

> KotiMikro suosittelee ilmaista Sophos Intercept X -tietoturvasovellusta, josta voit lukea lisää täältä.

Ehkä sinua kiinnostaa...