Kiristyshaittaohjelmia pelissä
Kiristyshaittaohjelmia pelissä

Kiristyshaittaohjelma iskee aivan tavallisiin ihmisiin, ja tiedostot lukitaan, kunnes hakkerit saavat rahansa.

© Shutterstock

Kiristyshaittaohjelmat piileskelevät väärennetyissä Windows 10 -päivityksissä

Windows 10:n väärennetyt päivitykset tartuttavat tietokoneisiin kiristyshaittaohjelmia jatkuvalla syötöllä. Uhrit ovat meidän kaltaisiamme aivan tavallisia ihmisiä.

maanantai 9. toukokuuta 2022 teksti M. Lorentsen

Tavalliset kuluttajat ja köyhät opiskelijat joutuvat nykyään kirityshaittaohjelmien kohteeksi, ja hakkerit lukitsevat uhrien tiedostot vaatien maksua.

Kiristyshaittaohjelmia levitetään Windows 10:n väärien päivitysten kautta, ja hakkereiden vaatima lunnassumma voi olla jopa lähes 2 500 euroa.

Bleeping Computer -media kirjoittaa aiheesta.

Muun muassa Bleeping Computer -keskustelupalstan käyttäjät kertovat, että he ovat joutuneet kiristyshaittaohjelmien uhreiksi.

LUE MYÖS: Hakkerit tähtäävät kuluttajiin

Hakkerit vaativat tuhansia euroja

Tähän asti kiristyshaittaohjelmat ovat olleet yrityksille suunnattuja, mutta niin ei ole enää. 

Aivan tavalliset ihmiset, kuten sinä ja minä, ovat nyt pahantahtoisten hakkereiden kohteena.

Kiristyshaittaohjelma eli ransomware, jonka hakkerti ujuttavat uhrien tietokoneelle, on nimeltään Magniber, ja se on tehnyt tuhojaan vuodesta 2013 lähtien. Magniber-hyökkäyksessä uhrien tiedostot lukitaan, jonka jälkeen hakkerit vaativat 2 500 euron lunnaita.

Se on iso raha tavallisille ihmisille ja erityisesti opiskelijoille, minkä vuoksi monien uhrien on vaikea maksaa lunnassummaa. Jos he eivät maksa, he eivät näe tiedostojaan enää koskaan.

LUE MYÖS: Uusi vaarallinen kiristyshaittaohjelma poistaa kaiken tietokoneelta

Väärennetyt päivitykset sisältävät kiristyshaittaohjelmia

Vielä ei tiedetä varmasti, miten hakkerit yrittävät saada Magniber-kiristyshaittaohjelman uhrien tietokoneelle, mutta tyypillisesti haittaohjelmat on naamioitu Windows 10:n väärennetyiksi päivityksiksi.

Bleeping Computerin mukaan uhrit ovat ladanneet kirityshaittaohjelman pääasiassa lataussivustoina esiintyviltä verkkosivustoilta, kuten The Pirate Baysta.

Kun kiristyshaittaohjelma on asennettu tietokoneelle, kiintolevyn tiedostot salataan.

Sen jälkeen koneelle luodaan README-tiedosto, jossa hakkerit antavat ohjeet lunnaiden maksusta. Siitä käy ilmi, että uhrit, jotka ovat aivan tavallisia ihmisiä, joutuvat maksamaan 2 500 euroa saadakseen tiedostonsa takaisin.

LUE MYÖS: Paras tietokoneen tietoturva juuri nyt

Näin vältät huijatuksi tulemisen

Tietokoneen suojaaminen sataprosenttisesti kiristyshaittaohjelmahyökkäykseltä on vaikeaa, mutta voit ryhtyä tiettyihin tärkeisiin toimiin, jotka vähentävät hyökkäysten riskiä ja minimoivat vahingot onnettomuuden sattuessa. 

Varmista esimerkiksi aina, että sinulla on ajantasainen varmuuskopio tiedostoistasi, jotta voit palauttaa tietokoneesi, jos tiedostot lukitaan. 

Tähän voi käyttää esimerkiksi Exiland Backup Standard -varmuuskopiointiohjelmaa, jonka voit KotiMikro-lehden tilaajana ladata ilmaiseksi Etunurkasta tästä. Ohjelma maksaa normaalisti 26 euroa.

Ole lisäksi aina varovainen ladatessasi mitä tahansa verkosta. Nykyinen Magniber-kirityshaittaohjelma iskee yleensä käyttäjiin, kun nämä ovat ladanneet Windows 10 -päivityksiä lataussivustoilta. 

Suosittelemme, että päivität Windowsin aina tietokoneen Windows Update -toiminnon avulla. 

> Lue myös: Näin kauan tietokoneen on oltava päällä päivitysten saamiseksi

Ehkä sinua kiinnostaa...