Googlen hakutulokset harhauttavat lataamaan haittaohjelmia
Vaarallinen haku:

Tunnettujen sovellusten etsiminen Googlessa saattaa vaikuttaa harmittomalta, mutta rikolliset vaanivat ja yrittävät huijata sinua vierailemaan väärennetyillä verkkosivustoilla. 

Googlen hakutuloksissa väärennettyjä mainoksia täynnä haittaohjelmia

Jälleen kerran Googlen hakusivuilla olevien mainosten on havaittu ohjaavan sinut väärennetyille verkkosivustoille. Tämä tarkoittaa, että saatat asentaa tietokoneellesi haittaohjelmia ladatessasi monia suosittuja ohjelmia.

keskiviikko 25. tammikuuta 2023 teksti H. Rasmussen

Siitä on vain hetki kun KotiMikro varoitti Googlen väärennetyistä mainoksista, joita voi tulla näkyviin, kun haet tunnettua ilmaista kuvankäsittelyohjelmaa Gimpiä.

Nyt rikollisilla on jälleen näppinsä pelissä entistäkin useampien aitojen verkkosivustojen väärennösten kanssa. Tämä korostaa jälleen kerran sitä, kuinka tärkeää on, ettei koskaan etsi ja lataa tietokoneohjelmia pelkän Google-haun kautta.

Väärennetyt sivut piiloutuvat maksullisten hakutulosten eli mainosten taakse, ja ne näkyvät siksi Googlen hakutulossivun kärjessä.

Rufus, VLC, 7-Zip ja CCleaner plagioitu

Tällä kertaa kyseessä on joukko suosituimpia ilmaisia ohjelmia, joista tehdään päivittäin paljon Google-hakuja. 

Esimerkkejä uusista haitallisista mainoksista on nähty liittyen useisiin ohjelmiin, joista olemme kirjoittaneet usein lehdessä. Näitä ovat muun muassa Rufus, jota käytetään USB-käynnistysmedian luomiseen, VLC-mediasoitin, 7-Zip-pakkausohjelma ja CCleaner-puhdistustyökalu. 

Ne ovat ohjelmia, joita joutuu usein lataamaan uudelleen esimerkiksi hankkiessasi uuden tietokoneen tai tietokoneen palautuksen jälkeen.

> Lue myös: Näin vältät väärennetyt lataussivut verkossa

Näin huijaus tapahtuu

Monilla on tapana etsiä pc-ohjelmaa Googlen hakusivulta. 

Valmistajan sivusto näkyy usein ensimmäisten tulosten joukossa, ja ohjelman voi ladata sieltä. 

Maksetut mainokset Googlen hakutuloksissa näkyvät kuitenkin aina varsinaisten hakutulosten yläpuolella, joten on perusteltua uskoa, että esimerkiksi Rufuksen mainos, joka vaikuttaa olevan ohjelman virallinen sivusto, onkin sitä. 

Monissa tapauksissa mainokset ovat kuitenkin peräisin rikollisilta, jotka ovat kopioineet valmistajan oman verkkosivuston ja maksaneet siitä, että ne näkyvät hakusivun yläreunassa.

> Lue myös: Tehokkaampia verkkohakuja Googlen uuden sivupaneelin avulla

Tallentaa jokaisen näppäinpainalluksen

Kun sitten napsautat väärennettyä sivua, se näyttää niin paljon alkuperäiseltä, että lataat ohjelman sivustolta pahaa aavistamatta.

Valitettavasti väärennetyn verkkosivuston asennustiedosto on täynnä haittaohjelmia, jolloin saat tietokoneelle tartunnan tietämättäsi, mitä teit väärin.

Monissa tapauksissa haittaohjelmat osoittautuvat sellaisiksi, jotka lähettävät kaikki salasanasi ja muut syöttämäsi tiedot huomaamattomasti taustalla vaaniville rikollisille. 

> Lue myös: Mikä on haittaohjelma? Miten suojaan tietokoneeni haittaohjelmilta?

Rufuksen mainos on hakutulosten yläpuolella, ja se vaikuttaa olevan Rufuksen virallinen sivusto. Linkki johtaa kuitenkin äskettäin luotuun väärennettyyn sivustoon.
Väärennetty sivusto:

Rufuksen mainos on hakutulosten yläpuolella, ja se vaikuttaa olevan Rufuksen virallinen sivusto. Linkki johtaa kuitenkin äskettäin luotuun väärennettyyn sivustoon.

Lataa ohjelmia vain turvallisilta verkkosivustoilta

Voit tehdä itse paljon välttyäksesi käymästä väärennetyillä ohjelmistosivustoilla ja siten tietokoneen saastumiselta.

Tärkeintä on, ettet koskaan etsi ohjelmaa Googlesta, napsauta sivustoa ja lataa ohjelmaa. 

 1. Jos tiedät valmistajan osoitteen, kirjoita se osoitekenttään itse.
 2. Asenna selaimeesi Adblocker, jos haluat välttää mainokset hakutulosten yläpuolella.
 3. Lataa ohjelmia vain KotiMikron Etunurkasta. Täältä voit ladata turvallisesti useimmat ohjelmat, joita on juuri käytetty väärin tässä uudessa kampanjassa.
 4. Varmista, että tietokoneessa on hyvä tietoturvaohjelma, joka voi pysäyttää mahdolliset haittaohjelmat ennen vahingon tapahtumista. Suosittelemme Tietoturvapakettiamme, josta voit lukea lisää täältä...

Skannaamme kaikki ohjelmat markkinoiden johtavilla virustorjuntaohjelmistoilla ennen niiden lisäämistä Etunurkkaan. Tilaajana voit ladata ohjelmia Etunurkasta pelkäämättä epämiellyttäviä yllätyksiä. 

Näistä ohjelmista on nähty väärennettyjä mainoksia

 • 7-Zip
 • Blender 3D
 • Capcut
 • CCleaner
 • Notepad+
 • OBS
 • Rufus
 • VirtualBox
 • VLC Media Player
 • WinRAR
 • Putty

Ehkä sinua kiinnostaa...