Käyttäjä ei välttämättä huomaa tulleensa väärennetylle verkkosivulle, jolla voidaan tarjota esimerkiksi Microsoftin ohjelmiksi naamioituja kiristys- ja muita haittaohjelmia.

Varo väärennettyjä lataussivustoja

Aidoilta vaikuttavat sivustot näyttävät tarjoavan asiallisia ohjelmia isoilta valmistajilta, kuten Microsoftilta, mutta ohjelmia lataavat saavat tietokoneelleen haittaohjelman.

keskiviikko 28. huhtikuuta 2021 teksti H. Rasmussen


KotiMikrossa toistetaan lähes mantran tavoin, että netistä ei pidä ladata ohjelmia miltä tahansa sivustolta tarkistamatta ensin sivuston asiallisuutta.

Tämä pätee edelleen ja siihen on syytä suhtautua vakavasti, sillä uudet havainnot vahvistavat, että mitä tahansa ei pidä mennä klikkailemaan, kun etsii verkosta ohjelmia.

Epämääräisiltä lataussivuilta tarttuu nimittäin helposti matkaan haittaohjelma.

Matkii Windows 10:n sovelluskauppaa

KotiMikro lähetti viime viikolla tilaajille tietoturvahälytyksen, jossa varoitetaan väärennetyistä Microsoft Storen sivuista.

Väärennetyt sivut ovat erehdyttävästi samannäköisiä kuin aidot Windows-kaupan sivut. Väärennetyillä sivuilla levitetään muun muassa haittaohjelmaa, joka varastaa käyttäjän tietoja.

Mainoslinkin kautta väärennetyille sivuille ajautuva käyttäjä ei huomaa huijausta, vaan lataa tietokoneelleen haittaohjelman luullessaan lataavan aidon ohjelman.

Microsoft Storeen kannattaa aina siirtyä suoraan Windowsista joko tehtäväpalkin Kauppa-kuvakeesta tai aloitusvalikon kautta. Silloin päätyy aina aitoon Storeen. Myös Etunurkan kautta on turvallista ladata Windows-sovelluksia.

KotiMikron Tietoturvahälytys.
KotiMikron Tietoturvahälytys.

Ehkä saitkin viime viikolla lähettämämme tietoturvahälytyksen, jossa varoitimme Microsoft Storen sivuja matkivista väärennetyistä sivuista.

© KotiMikro

Väärennetty Windows-laajennus varastaa tietoja

Toinen uusi havainto uhkaa myös käyttäjiä.

Sivustolla, josta on kuva alla, annetaan ymmärtää, että ladattavana on Microsoftin DirectX 12 -multimediaohjelmisto, mutta lataaja saa tietokoneelleen haittaohjelman, joka varastaa käyttäjän tietoja.

Selaimen osoiteriviltä kuitenkin selviää, että osoitteessa ei lue microsoft.com, kuten aidossa Microsoftin osoitteessa. Muuten sisältö on aidon sivun kaltainen.

Tällaisia väärennettyjä sivustoja ilmestyy nettiin tämän tästä, joten käyttäjien pitää olla jatkuvasti varuillaan.

Väärennetty Microsoft-sivu levittää haittaohjelmia
Väärennetty!

Väärennetyllä sivulla on ladattavana Windows-laajennus, joka ei ole Microsoftin tekemä, ja joka sisältää haittakoodia.

Lataussivuilla on monta ansaa

Asiallisillakin lataussivuilla, joilla ei ole havaittu levitettavän haittaohjelmia, voi silti olla ansoja, joita pitää varoa.

Monet sivut ovat täynnä mainoksia, ja usein on vaikea tai lähes mahdotonta huomata, mikä monista samanlaisista latauspainikkeista pitää valita, kun haluaa ladata etsimänsä ohjelman.

Ja vaikka osuisikin oikeaan painikkeeseen, siitä latautuu sivuston oma latausmanageri, joka tuputtaa puoliväkisin tarpeettomia lisäohjelmia.

> Lue myös: Mitä on ransomware?

Varo epämääräisiä lataussivustoja
Lataa.

Filehippo.comissa, joka on asiallinen ja suosittu lataussivusto, pitää olla huolellinen, kun valitsee latauspainikkeen. Esimerkkikuvassa kaksi painikkeista ohjaa muuhun kuin etsittyyn ohjelmaan.

Näin vältät lataamasta haittaohjelman:

Vaarallisia sivustoja voi olla vaikea välttää, sillä niitä syntyy kuin sieniä sateella. Kun yksi suljetaan, tilalle tulee 10 uutta.

Pari nyrkkisääntöä auttaa kuitenkin pitämään ei-toivotut ohjelmat pois tietokoneelta.

> Lue myös: Mitä on malware?

1. Älä käytä Googlen linkkiä ohjelmaan

Kun etsit ohjelmaa Google-haulla, osumatulosten joukossa voi olla valtavasti linkkejä, jotka viittaavat epämääräisiin sivustoihin. Näiltä sivustoilta on suuri riski saada haittaohjelma.

Ohjelmat kannattaa ladata suoraan valmistajan sivustolta ja kirjoittaa osoite selaimen osoiteriville.

2. Mene sovelluskauppaan Windowsin kautta, kun lataat teemoja ja sovelluksia

Aivan kuten älypuhelimessa, Windowsissakaan ei pidä ladata sovelluksia muualta kuin laitteen sovelluskaupasta.

Windowsissa pääsee Microsoft Storeen joko tehtäväpalkissa olevasta Kauppa-kuvakkeesta tai valitsemalla aloitusvalikosta Microsoft Store -sovelluksen. Lataa Windows 10:een teemoja vain Windows 10:n asetusten kautta.

3. Lataa turvallisesti Etunurkasta

KotiMikron Etunurkka-palvelussa olevat ohjelmat on tarkistettu markkinoiden parhailla tietoturvaratkaisuilla.

Kun lataat ohjelman Etunurkasta, voit olla varma, että saat ohjelman, jota olet lataamassa.

Etunurkka-palvelu ei myöskään houkuttele lataamaan tarpeettomia ohjelmia.

> Voit tutustua Etunurkan ohjelmavalikoimaan täällä

Suojaa tietokoneesi parhailla tietoturvaohjelmilla

Paras keino suojautua viruksilta ja muilta haittaohjelmilta on varmistaa, että käytössä on tehokas ja ajantasainen tietoturvaohjelmisto.

KotiMikro suosittelee Tietoturvapakettia. Se koostuu kuudesta ohjelmasta, jotka suojaavat tietokonetta tehokkaasti.

KotiMikron lukijana voit ladata ohjelmat ja niiden käyttöä esittelevät artikkelit turvallisesti Etunurkka-palvelusta. 

> Tutustu Tietoturvapakettiin täällä


Ehkä sinua kiinnostaa...