Et ehkä ole huomannut sitä, mutta perinteisten, vuosikymmeniä käytössä olleiden Intel- ja AMD-tietokoneiden rinnalle myymälöihin on tullut uusia tietokoneita, joissa on sama prosessori kuin puhelimessasi ja tabletissasi.
Jälleenmyyjät eivät välttämättä halua kertoa siitä sen tarkemmin, mutta näiden kahden tietokonetyypin välillä on suuria eroja, vaikka molemmat ovatkin Windows-koneita.
Täällä voit tutustua uusiin ja salamannopeisiin prosessoreihin, joita löytyy nykyään uusista tietokoneista.
Windows on koodattu mobiiliprosessoreille
Nykyaikaisten Android- ja iOS-älypuhelinten kehitys on edistänyt kilpailua niiden sisäänrakennettujen ARM-prosessorien nopeuttamisesta.
Nykyään puhelimet ja tabletit ovat saavuttaneet pisteen, jossa ne ovat monin tavoin verrattavissa tietokoneisiin nopeuden, muistin ja tallennustilan osalta.
Microsoft lanseerasi yhdessä Windows 8:n kanssa vuonna 2012 Windows RT:n, joka toimii ARM-prosessorilla varustetuilla tableteilla. Kun Windows 10 esiteltiin kolme vuotta myöhemmin, tämä Windows-versio oli saatavana myös ARM-prosessorilla toimivana versiona.
> Lue myös: Microsoft haluaa valmistaa omat ARM-prosessorinsa Windows 12:een
Windows 11 toimii ARM-prosessorilla
Nykyisin uusin Windows-versio on nimeltään Windows 11, ja siitä on saatavana versio, joka toimii uusien 64-bittisten ARMv8.1-prosessorien kanssa.
Juuri tämäntyyppisellä prosessorilla varustettuja tietokoneita on alkanut näkyä jälleenmyyjillä.
Uudet ARM-prosessorin sisältävät tietokoneet muistuttavat tuttuja tietokoneita, joten et voi heti nähdä, onko niissä jokin tietty prosessori.
Jos olet epävarma siitä, mitä tietokoneesi sisältää, näytämme tässä, miten asian voi tarkistaa helposti.

Lenovon uudessa Windows-tietokoneessa on 3 GHz:n Snapdragon 8cx Gen 3 -prosessori, 32 Gt kiinteää muistia ja Windows 11 Pro. Siinä on sekä 5G-mobiilireititin että uusin langaton Wi-Fi 6E -verkko. Tietokone maksaa kuitenkin lähes 1 900 euroa.
© LenovoMobiiliprosessoreilla varustettujen tietokoneiden plussat ja miinukset
Kun laitteessa on Windows 11 ja mobiiliprosessori, tablettien ja puhelinten parhaat puolet yhdistyvät tuttuun Windowsiin.
Niihin liittyy kuitenkin myös joitakin haittoja, jotka kannattaa tiedostaa, ennen kuin ostat itsellesi uudentyyppisen tietokoneen.
Mobiiliprosessorien edut:
- Olet aina verkossa mobiilidatayhteyden kautta
- ARM-prosessorit kuluttavat vähemmän virtaa, joten akku kestää koko päivän
- Tietokone käynnistyy välittömästi ja on heti käyttövalmis – aivan kuin puhelin
Mobiiliprosessorien haitat:
- Laitteiden (esim. tulostimien) ohjaimien eli ajureiden täytyy olla kehitettyjä ARM-pohjaisille tietokoneille – muuten ne eivät toimi
- Jotkut ohjelmat ja pelit eivät toimi ARM-pohjaisella tietokoneella
- Jotkut virustorjuntaohjelmat ja tietoturvapaketit eivät toimi, ellei niitä ole suunniteltu erityisesti ARM-tietokoneille Windowsin oma virustorjuntaohjelma toimii kuitenkin hyvin.
> Lue myös: Suoritintermit tutuksi
Tarkista, mikä prosessori tietokoneessasi on
Jos et ole varma, onko omassa tietokoneessasi jokin uusista mobiiliprosessoreista vai perinteinen Intelin tai AMD:n prosessori, voit tarkistaa sen helposti Windowsista.
Siirry ensin tietokoneen asetuksiin. Se tapahtuu napsauttamalla aloituspainiketta hiiren kakkospainikkeella ja valitsemalla Asetukset.
Valitse nyt Järjestelmä ja selaa alas kohtaan Tietoja.
Prosessorin tiedot näkyvät yläosassa.
> Lue myös: Testaa suorittimesi nopeus

Voit tarkastella omaa tietokonettasi napsauttamalla hiiren kakkospainikkeella Windowsin aloituspainiketta ja valitsemalla Asetukset. Valitse Järjestelmä ja vieritä alas kohtaan Tietoja. Tässä prosessorin nimi näkyy yläreunassa – tässä tapauksessa kyseessä on Snapdragon 850 -prosessori.
Kaikki uusista mobiiliprosessoreilla varustetuista tietokoneista
KotiMikron numerosta 11/2023 voit lukea perusteellisen artikkelin, jossa käymme läpi kaikki mobiiliprosessorilla varustettujen uusien Windows 11 -tietokoneiden edut ja haitat.
Voit myös lukea lisää ARM-prosessorin tekniikasta ja siitä, miksi tämäntyyppisen prosessorin akun kesto on niin ylivoimainen.