Tietokoneen prosessori eli suoritin

Suoritin kuuluu tietokoneen tärkeimpiin komponentteihin, joka määrää paljolti sen, millaiseen käyttöön laitteen suorituskyky riittää.

© Shutterstock

Suoritintermit tutuksi

Suorittimien ominaisuuksiin kannattaa perehtyä ennen uuden tietokoneen hankkimista. Loimme katsauksen yleisimpien suorittimien merkintöihin ja selvitimme, mitä ne kertovat suorittimien ominaisuuksista.

maanantai 9. huhtikuuta 2018 teksti M. Flinck

AMD Ryzen -suoritin

AMD:n viime vuonna esittelemä yhtiön tähän asti tehokkain suoritinperhe esiintyy neljänä versiona: Ryzen 3, Ryzen 5, Ryzen 7 ja Ryzen Threadripper. 

Perusmalli on Ryzen 3. Tehokkain on Threadripper.

Kunkin Ryzen-version mallinumero kertoo myös tehokkuudesta. Esimerkiksi Ryzen 7 1800X on jonkin verran suorituskykyisempi kuin Ryzen 7 1700X.

Tee suoritintesti täällä.

Intel Core -suoritin

Suoritinjätti Intelin Intel Core -suorittimet löytyvät AMD:n suorittimien ohella valtaosasta pöytäkoneita ja kannettavia.

Intel Coresta on myös useita malleja, eri suoritinsarjoissa, joista suurin edustaa tehokkainta ja uusinta mallia: i3, i5, i7 ja i9.

Suoritinsarjan jälkeinen mallinumero kertoo tarkempia tietoja kyseisestä suorittimesta.

Esimerkiksi Intel Core i7-8650U -mallinimessä suoritinsarjan nelinumeroisen mallimerkinnän ensimmäinen numero kertoo, monenteenko Intel Core -malliston sukupolveen kyseinen suoritin kuuluu. Tässä tapauksessa 8 edustaa uusinta sukupolvea.

Kolminumeroinen tuotenumero 650 kertoo, kuinka tehokas suoritin on muihin saman sukupolven malleihin verrattuna.

U-kirjain tarkoittaa kannettaviin tietokoneisiin tarkoitettua vähävirtaista mallia.

Merkintä HQ kertoo puolestaan tehokkaista grafiikkaominaisuuksista.

Intel Xeon -suoritin

Intel Xeon on ammattikäyttöön tarkoitettu suoritinmallisto, jota käytetään myös palvelimissa. Moni rautaharrastaja ja tehokokoonpanoa rakentava suosii Xeonia, samoin video- ja 3D-mallinnusta tekevät ammattilaiset.

Mallimerkinnät ovat Intel Coren kaltaisia, mutta Xeoneissa suoritinsarjat ovat E3, E5 ja E7.

Intel Atom -suoritin

Intel Atom (esim. Intel Atom 330) on lähinnä minikannettaviin tarkoitettu suoritin. Se on omiaan esimerkiksi laitteissa, jotka käyttävät pilvipohjaisia ohjelmia, kuten muun muassa Googlen toimisto-ohjelmia.

Intel Atom -suoritinperheessä tehokkain malli on merkitty isoimmalla numerolla.

Qualcomm Snapdragon -suoritin

Snapdragon on mobiililaitteisiin, kuten älypuhelimiin ja taulutietokoneisiin tarkoitettu suoritin. Tulossa on myös Snapdragon-suorittimella varustettuja kannettavia tietokoneita.

Snapdragon-suorittimia on neljä sarjaa: 200, 400, 600 ja 800. Ensimmäinen on perusmalli ja viimeisin on tehokkain ja parhaiten varusteltu.

Tämänhetkinen huippumalli on Snapdragon 845.

> Lue lisää suorittimista

Ehkä sinua kiinnostaa...