Laptop sales

Tietokoneita myytiin paljon vuosina 2020 ja 2021, mutta sen jälkeen myynti on laskenut jyrkästi. Asiantuntijat odottavat, että vuoteen 2024 mennessä ostohalukkuus palaa takaisin normaalitasolle.

Tietokonemyynti vapaapudotuksessa

2022 oli todellinen kauhujen vuosi tietokonevalmistajille. Viimeisellä vuosineljänneksellä myynti laski 28,5 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Missä on menty vikaan?

maanantai 23. tammikuuta 2023 teksti S. Nielsen

Ostitko uuden tietokoneen vuonna 2022?

Jos vastauksesi kysymykseen on kyllä, olet poikkeus, sillä 2022 oli todellinen kauhujen vuosi kaikille tietokonevalmistajille. 

Tietokoneita myytiin nimittäin huomattavasti vähemmän kuin vuosina 2020 ja 2021.

Peräti kolme lähdettä on juuri julkaissut tietokoneiden myyntiluvut, ja ne ovat koskettavan yksimielisiä siitä, että vuosi 2022 oli todella huono HP:lle, Lenovolle, Applelle sekä monille muille tietokoneyrityksille.

38 prosentin lasku viimeisellä neljänneksellä

Suuri analyysitoimisto Gartner kertoo, että vuonna 2022 tietokonemyynti laski 16,2 prosenttia vuoteen 2021 verrattuna.

Aivan kuin tämä ei olisi vielä tarpeeksi paha, tilanne on vielä huonompi, jos tarkastelemme vain vuoden viimeistä neljännestä. Sen osalta vuosi 2022 oli 38 prosenttia edellisvuotta pahempi, mikä ei lupaa hyvää vuodelle 2023.

Pc-valmistaja ACERin tilanne oli huonoin, sillä se kärsi 41 prosentin pudotuksesta. Suhteessa parhaiten pärjäsi Apple, sillä vuonna 2022 Mac-tietokoneita myytiin vain 10 prosenttia vähemmän kuin edellisenä vuonna.

Lue myös: 3 hyvää syytä ostaa Chromebook

Itse asiassa Gartner ennusti vuoden 2021 lopussa, että vuosi 2022 olisi huono vuosi pc-myynnille, jonka arvioitiin laskevan 10 prosenttia. Näinkin synkkä ennuste osoittautui vääräksi.

Tietokoneiden myynti laski huomattavasti vuonna 2022.
Vapaapudotus:

Tästä Canalys-analyysiyhtiön kuvaajasta nähdään, että vuonna 2022 myynti ei laskenut vain koronavuosiin verrattuna, vaan se oli alhaisin moneen vuoteen. Etenkin pöytäkoneiden osalta tilanne oli hankala.

© Canalys

Suurin lasku näkyy Euroopassa

Gartnerin lukuja tukee analyysiyhtiö Canalys, joka kuitenkin uskoo, että viime vuosineljänneksen lasku oli vain 30 prosenttia vuoteen 2021 verrattuna. 

Sen sijaan Canalys kertoo, että Euroopassa, Lähi-idässä ja Afrikassa koettiin jopa 37,2 prosentin lasku koko vuoden osalta.

Myös analyysiyhtiö IDC raportoi samansuuruisesta laskusta.

Lue myös: Näytönohjainten myynti pohjalukemiin. Voi johtaa edullisempiin hintoihin

Koronan vaikutus, sirupula ja inflaatio 

Tietokoneiden myynti oli laskenut tasaisesti useita vuosia, ja koronakriisin vuoksi tietokoneista oli pulaa. Monet yritykset kaivoivat taskujaan ja ostivat uusia tietokoneita työntekijöilleen, jotka joutuivat työskentelemään kotoa käsin vuosina 2020 ja 2021.

Gartnerin lukujen mukaan tämä vaikutus on kuitenkin jo pitkään ollut ohi.

Aluksi alaa koetteli tuotannon mikrosirupula Aasian suljettujen tehtaiden vuoksi, ja sitten kun tuotanto jälleen pääsi käyntiin, Venäjän hyökkäys Ukrainaan aiheutti epävarmuutta ja inflaatiota. 

Analyysiyhtiöt odottavat, että myynti saadaan toden teolla käyntiin vasta vuonna 2024. 

Tämä voi merkitä edullisempia hintoja, kun kysyntä on vähäistä. Sinulla voi siis käydä tuuri, jos teet hankit tietokoneen lähivuosina. 

> Lue myös: Viisi neuvoa ennen uuden tietokoneen ostoa

Valoa näkyvissä: Windows 10 vanhenee vuonna 2025

Tietokonevalmistajilla on kuitenkin ainakin jonkin verran valoa näkyvissään: Microsoftin Windows 10:n tuki päättyy vuonna 2025

Tämä tarkoittaa, että monet pc-käyttäjät ja yritykset joutuvat investoimaan uusiin koneisiin, joissa on Windows 11. Näin on, ellei Microsoft lievennä Windows 11:n laitteistovaatimuksia, jotta kaikki voisivat päivittää nykyisen tietokoneensa.

Jos etsit uutta tietokonetta vuonna 2023, kannattaa tutustua KotiMikron Testinurkkaan, jossa arvioimme jatkuvasti uusia tietokoneita.

> Lue myös: Windows 7:n ja 8:n tuki on nyt loppu – vaikuttaa miljooniin tietokoneisiin

Ehkä sinua kiinnostaa...