Läppäri opiskelijalle
Opiskelukannettava.

Koulut alkoivat, mutta riittääkö läppäreitä kaikille?

© Shutterstock

Pulaa opiskelukannettavista

Kannettava tietokone kuuluu nykyään koululaisen kassiin. Läppäreiden kysyntä onkin nyt kuumimmillaan, ja maailmalla opiskelijakannetavista on suorastaan pulaa.

torstai 20. elokuuta 2020 teksti M. Lorentsen


Koulujen alku on taas nostanut kannettavien kysynnän huippuunsa. 

Monessa perheessä mietitään, millainen kannettava jälkikasvulle pitäisi hankkia.

Koronaviruksen aiheuttama epidemia sekoitti koko maailman, joka siirtyi etätyöhön ja etäopiskeluun. Samalla tietokonevalmistajat ovat monen muun alan tavoin joutuneet pitämään lappua luukulla.

LUE MYÖS: Legendaarinen elektroniikkafirma pisti lapun läppäriluukulle

Seuraukset ovat ikäviä, sillä suosituista opiskelukannettavista, kuten Chromebookeista ja Mac-läppäreistä on varsinkin Yhdysvalloissa puutetta. Joissain kaupoissa myydään jo eioota.

Läppärikysyntä on Yhdysvalloissa arvioitu liian pieneksi, ja nyt Acer on siellä jo ilmoittanut, ettei yhtiö pysty toimittamaan riittävästi Chromebook-laitteita. Asiasta kertoi muun muassa PC Mag

LUE MYÖS: Näin vältät näytön sammumisen kesken kaiken

Tietokoneiden kysyntä räjähti

Läppäreiden kysynnän raju kasvu näkyy myös yleisen tietokonemyynnin tilastoissa.

Tutkimusyhtiö Gartnerin tilastot toiselta vuosineljännekseltä osoittavat, kuinka koronakriisin aikana tietokoneiden myynti on kasvanut selvästi.

Suuret valmistajat ovat myyneet isoja määriä laitteita. Esimerkiksi HP on toimittanut 17,1 prosenttia enemmän laitteita verrattuna viime vuoden samaan ajanjaksoon. 

Eniten laitteita toisella vuosineljänneksellä myi Lenovo, joka toimitti yli 16 miljoonaa laitetta. Lähes yhtä monta myi HP, kuten alla olevasta taulukosta ilmenee.

Kovinta kasvu on ollut Acerilla, (23,6 %) ja Asuksella (21,4 %).

LUE MYÖS: Korona romahdutti puhelinten myynnin

Taulukko
Pc-toimitukset toisella vuosineljänneksellä.

Tiedot sisältävät pöytätietokoneet, kannettavat tietokoneet ja ultrakevyet kannettavat (kuten Microsoft Surface), mutta eivät Chromebook-laitteita tai iPadeja. Lähde: Gartner (heinäkuu 2020).

Ehkä sinua kiinnostaa...