Näppäimistön osto-opas
Näppäimistö

Valmistaudu ostamaan itsellesi sopivin näppäimistö.

Mikä näppäimistö kannattaisi ostaa?

Minkä tahansa näppäimistön valitsetkin, on hyvä tuntea tietyt tekniset tiedot, jotta vältyt vääränlaisen näppäimistön ostamiselta.

keskiviikko 9. marraskuuta 2022 teksti M. Lorentsen

Hyvä näppäimistö tekee tietokoneen käytöstä sekä tehokkaampaa että miellyttävämpää.

Mutta millainen on hyvä näppäimistö?

Siihen on vaikea antaa yksiselitteistä vastausta, sillä lähtökohtaisesti sinun täytyy itse arvioida, mitä haluat näppäimistöltä ja millaisia tarpeita sinulla on.

Monissa uusissa näppäimistöissä tutun ulkoasun takana on kehittynyttä elektroniikkaa. Joissakin näppäimistöissä on esimerkiksi kiinteä valo, kun taas toisissa on kokonainen multimediakeskus.

Parhaan näppäimistön valinta 

Kun ostat uuden näppäimistön, sinun täytyy päättää itse, mitä tarvitset. 

Parhaan toimisto- ja pelinäppäimistön välillä on suuria eroja. 

Olemme koonneet alle neljä tärkeintä asiaa, jotka sinun täytyy tietää, kun ostat uutta näppäimistöä.

LUE MYÖS: Tässä ovat Windowsin hulluimmat näppäimistön pikavalinnat

1. Näppäimet – testaa näppäimistöä ennen ostamista

Näppäimistössä hyvät näppäimet ovat tärkeitä. Niitä painetaan jatkuvasti, ja tuskin mikään on surkeampaa kuin huonot näppäimet.

Näppäinten pitäisi tuntua painettaessa mukavilta ja tukevilta. Vastuksen on oltava sopiva, ja silläkin on väliä, kuuluuko niistä tyydyttävä naksahdusääni jokaisen näppäimen painalluksen yhteydessä. 

Siksi näppäimistöä kannattaa kokeilla ennen sen ostamista, jotta tiedät tarkalleen, miltä näppäimet tuntuvat. Näin tiedät myös, miltä ne kuulostavat – näppäimistö, jossa on voimakas napsahdus, voi olla toisen unelma ja jonkun toisen painajainen. 

LUE MYÖS: Testaa itse: Kuinka nopeasti kirjoitat?

2. Numeronäppäimistö – tarvitsetko sellaisen?

Numeronäppäimistö on yleensä näppäimistössä oikealla puolella oleva numeronäppäinryhmä, ja siksi se on monesti jätetty pois moderneista näppäimistöistä.

Tuolloin näppäimistö vie vähemmän tilaa työpöydällä. Haittapuolena on, että saat vähemmän näppäimiä vastineeksi rahalle.

Jos käytät päivittäin Num Lock -toimintoa ja siihen liittyviä numeronäppäimiä, esimerkiksi jos tarvitset paljon taulukoita, älä valitse näppäimistöä, josta puuttuu numeronäppäimistö.

Numeronäppäimistön avulla on myös helppo kirjoittaa erikoismerkkejä ja symboleita erikoiskoodeilla. Voit lukea lisää täältä.

Tietokoneen numeronäppäimistö
Numeronäppäimistö:

Numeronäppäimistö on lähes korvaamaton, jos käytät taulukkolaskentaa paljon. Toki se vie enemmän tilaa työpöydällä kuin näppäimistö ilman numeronäppäimistöä. 

3. Liitäntätapa  – langaton vai kaapeli?

Toiset näppäimistöt yhdistetään langattomasti tietokoneeseen, toiset vaativat kaapeliliitännän, ja toiset näppäimistöt voidaan liittää puolestaan kummallakin tavalla.

Jos olet kyllästynyt työpöydän johtosotkuihin, kannattaa valita näppäimistö, joka yhdistetään langattomasti esimerkiksi Bluetoothilla tai pienellä sovittimella.

Jos kuitenkin käytät tietokonetta pelaamiseen, langaton yhteys voi aiheuttaa ärsyttäviä viiveitä, jolloin langallinen näppäimistö on paras valinta.

Jos etsit langallista näppäimistöä, tarkista tietokoneesi tulo. Useimmissa uusimmissa tietokoneissa voidaan käyttää USB-C-kaapelia.

> Lue myös: Mikä USB-versio tietokoneessani on?

4. Lisätoiminnot

Näppäimistö ei ole enää pelkkä näppäimistö. Nykymalleissa on usein monenlaisia lisäominaisuuksia. 

Niissä voi olla esimerkiksi erityisiä pikanäppäimiä Windowsin Tehtävien- tai Resurssienhallintaan.

Joissakin näppäimistöissä on mediatelakka, josta voi hallita musiikin toistoa, ja toisissa on kiinteä valo tai vaikkapa irrotettava rannetuki.

Yleensä mukana tulee myös ohjelma, jonka avulla voit mukauttaa näitä lisäominaisuuksia. Voit esimerkiksi valita lisänäppäimiin pikavalintoja tai vaihtaa kiinteän valaistuksen väriä. 

Voit myös laajentaa näppäimistön käyttömahdollisuuksia muilla ohjelmilla. Olemme kirjoittaneet aiheessa KotiMikrossa täällä

Suosittelemme, että menet myymälään kokeilemaan erilaisia näppäimistöjä. Se on ainoa tapa löytää juuri omiin tarpeisiisi sopiva näppäimistö. 

LUE MYÖS: Tätä et tiennyt näppäimistöstäsi

Suurtesti: Näppäimistöt

KotiMikro-lehden numerossa 19/2022 testaamme kuusi markkinoiden parasta ja kätevintä näppäimistöä.

Nämä ovat melko laadukkaita näppäimistöjä, joissa on useimpia muita malleja monipuolisemmat ominaisuudet. Kaikki testatut näppäimistöt läpäisivät testin, eli pohjimmiltaan kyse on kuudesta todella hienosta näppäimistöstä.

Näiden näppäimistöjen hinta on siis myös hieman korkeampi kuin kaupoissa myytävien tuotteiden keskihinta, mutta rahalle saa myös vastinetta ja hyvän näppäimistön.

> Lue koko testi Etunurkasta täältä

Ehkä sinua kiinnostaa...