Mac-tietokoneissa on monia hyviä toimintoja, joita Windows-tietokoneista puuttuu.
MacOS:

Applen Mac-tietokoneissa on useita toimintoja, joiden haluaisi löytyvän myös Windowsista. Tässä esittelemme viisi niistä toiminnoista, joita kaipaisimme eniten.

© Shutterstock

Nämä Mac-toiminnot puuttuvat Windowsista

Windows-tietokone vai Mac? Molemmissa tietokonetyypeissä on hyvät ja huonot puolensa, mutta joissakin asioissa Macit vievät voiton. Tässä on viisi Mac-toimintoa, jotka puuttuvat Windowsista.

maanantai 20. kesäkuuta 2022 teksti M. Lorentsen

Vaikka KotiMikro käsittelee ensisijaisesti Windows-tietokoneita, emme arkaile myöntää, että on asioita, joissa Applen Macit ovat yksinkertaisesti parempia.

MacOS:ssa, joka on Applen tietokoneiden käyttöjärjestelmä, on nimittäin useita työtä helpottavia toimintoja. Esimerkiksi Mac-tietokoneilla tiedostoja voi etsiä paljon nopeammin ja tiedostoja voi esikatsella avaamatta niitä.

Useat kätevät Mac-toiminnot saadaan käyttöön Windowsissa käyttämällä kolmannen osapuolen ohjelmia, kuten Etunurkasta löytyvää PowerToys-ohjelmaa. Haluaisimme kuitenkin, että samanlaisia löytyisi osana Microsoftin käyttöjärjestelmää.

Tietenkin jotkut ominaisuudet toimivat paremmin Windowsissa kuin Macissa – esimerkiksi leikepöydän laajennetut mahdollisuudet. Se on kuitenkin täysin toinen tarina. 

LUE MYÖS: Kokeile Windows 10:n uusia toimintoja ennen muita

5. Ajatus- ja yhdysviiva

Jos käytät tietokonetta paljon kirjoittamiseen, olet ehkä joutunut silloin tällöin käyttämään yhdysviivaa (-). Windowsissa yhdysviiva on helppo kirjoittaa, mutta pidempi ajatusviiva (–) vaatii jo hieman enemmän työtä.

Se tehdään pitämällä Alt-näppäintä painettuna ja kirjoittamalla numeronäppäimistöllä koodi 0150. 

Mac-tietokoneissa voit pitää Alt-näppäintä painettuna samanaikaisesti Shift-näppäimen kanssa ja painaa näppäimistön yhdysviivaa, niin saat ajatusviivan.

> Lue myös: Tässä ovat Windowsin hulluimmat näppäimistön pikavalinnat

4. Muistiinpanot

Mac-tietokoneiden Muistiinpanot toimii ennen kaikkea kuin oikea muistilehtiö, johon muistiinpanosi tallentuvat automaattisesti ja jossa voit helposti navigoida sovelluksen vasemmalla puolella olevassa muistiinpanojen yhteenvedossa.

Lisäksi voit synkronoida Macin Muistiinpanot iPhonen Muistiinpanot-sovelluksen kanssa, joten voit helposti siirtää muistiinpanoja puhelimesta tietokoneelle ja päinvastoin.

LUE MYÖS: Tuhannet Mac-tietokoneet saaneet haittaohjelmatartunnan

3. Uudelleennimeäminen Enter-näppäimellä

Jotkut nimeävät tiedostoja usein uudelleen tietokoneella työskennellessään. Tiedoston napsauttaminen hiiren kakkospainikkeella ja "Nimeä uudelleen" -valinta joka kerta, kun tiedosto halutaan nimetä uudelleen, voi olla hankalaa. 

Mac-tietokoneissa voit vain valita tiedoston ja painaa Enter-näppäintä, jolloin voit nimetä sen uudelleen.

Windowsissa voit napsauttaa tiedostoa ja painaa F2-näppäintä, mutta tämä edellyttää, että toimintonäppäimet ovat käytössä, ja joillakin näppäimistöillä F2-näppäimeen yltäminen voi olla hieman hankalaa.

Silloin olisi helpompaa painaa Enter-näppäintä.

> Lue myös: Supervinkki: Käytä F2-näppäintä uudelleennimeämiseen Resurssienhallinnassa

2. Spotlight-hakutoiminto

Mac-tietokoneen Spotlight-toiminnolla tiedostoa voi etsiä helposti koko tietokoneelta. Avaa hakutyökalu vain valitsemalla cmd+välilyönti ja kirjoittamalla jokin avainsana, joka sisältyy etsimääsi tiedostoon. Näet hakutulokset heti.

Windowsin hakukentässä tilanne on täysin erilainen. Saatat löytää tiedostosi tuurilla etsimällä täältä, mutta usein hakutulokset eivät ole olennaisia, koska etsimäsi tiedosto on piilotettu alikansioon. 

Joskus saat myös internetlinkin hakemasi tiedoston sijaan.

1. Tiedostojen esikatselu avaamatta

Yksi Mac-tietokoneiden parhaista toiminnoista on tiedostojen esikatselu niitä avaamatta. 

Napsauta vain tiedostoa ja paina näppäimistön välilyöntinäppäintä. Sitten näet tiedoston, ja nuolinäppäimillä voit helposti siirtyä samassa kansiossa olevista tiedoistoista toiseen.

Tämä ei periaatteessa ole mahdollista Windowsissa, mutta Etunurkasta ladattavalla Seer-työkalulla saat vastaavan toiminnon käyttöön.

Mac-toimintoja PC:lle

Seer-sovellus toimii nimittäin täysin samoin kuin Mac-tietokoneiden esikatselutoiminto, jossa tiedosto näytetään yhdellä välilyöntinäppäimen painalluksella. Samalla tavalla voit jopa nähdä luettelon kansion sisällöstä Seerin avulla.

Lataa Seer Etunurkasta napsauttamalla tästä. Työkalu on maksuton, jos olet KotiMikro-lehden tilaaja.

Jos et ole tilaaja, saat sen vain 3,90 eurolla täältä

LUE MYÖS: Microsoft näyttää mainoksia Resurssienhallinnassa

Ehkä sinua kiinnostaa...