Haittaohjelma iski Mac-tietokoneisiin
Viruksia Macissa.

Applen tietokoneissa on havaittu uusi erikoinen haittaohjelmatyyppi.

© Shutterstock

Haittaohjelma saastutti tuhansia Mac-laitteita

Moni on pitänyt Mac-tietokonetta immuunina viruksille, mutta näin ei valitettavasti ole. Viimeksi 30000 Mac-tietokoneeseen iski uusi ja erikoinen haittaohjelma – ohjelma jopa poistaa itsensä.

tiistai 23. helmikuuta 2021 teksti N. Ernst


Vaikka Applen macOS-käyttöjärjestelmää pidetäänkin luotettavana ja turvallisena, niin täydellinen sekään ei ole.

Viimeksi maailmanlaajuisesti yli 30000 Mac-tietokoneeseen iski uusi ja erikoinen haittaohjelma. Asiasta uutisoi Ars Technica.

Erikoiseksi haittaohjelman tekee se, että ohjelma ei vaikuta muuttavan mitään, ja lisäksi se on koodattu poistamaan itsensä ja jättämänsä jäljet niin, että siitä on mahdoton saada tietoja.

Malwarebytesin ja Red Canaryn tietoturvatutkijoiden onnistui kuitenkin havaita haitake, jolle tutkijat antoivat nimen Silver Sparrow

Tutkijat arvelevat, että haittaohjelma mahdollistaa hyökkääjien lähettävän ja vastaanottavan tietoa saastuneilta laitteilta.

> Lue myös: Applen macOS High Sierrassa vakava haavoittuvuus

Apple paikkasi aukon

Silver Sparrow havaittiin ennen kuin se ehti aiheuttaa vahinkoa saastuttamissaan laitteissa, ja Apple paikkasi haavoittuvuuden, jonka kautta haittaohjelma pystyi asentumaan.

> Lue myös: Mac-koneella enemmän uhkia kuin Windows-pc:llä

Silver Sparrow osoitti kuitenkin, Mac-tietokoneet eivät ole immuuneja haittaohjelmien hyökkäyksille – eivät edes uusimmat Applen mallit, jotka käytävät Applen omaa M1-suoritinta, sillä haittaohjelmaa havaittiin myös näissä laitteissa.

Windows-käyttäjä voi ladata laitteelleen lisäsuojaa KotiMikron tietoturvapaketin ohjelmista, jos käytössä ei ole maksullista virustorjujaa. 

KotiMikron tietoturvapaketilla voi korvata Windowsin suojaus -sovelluksen kolmannen osapuolen ohjelmilla. 

> Voit ladata tietoturvapaketin ohjelmat Etunurkka-palvelusta


Ehkä sinua kiinnostaa...