Mies ja tietokone järvessä

Tietokone tykkää työskennellä, kun sen tuuletus toimii.

Neljä niksiä tietokoneen viilennykseen

Kuumuus ei tee hyvää tietokoneen komponenteille, ja ilman kunnon jäähdytystä tietokone muuttuu epävakaaksi. Näillä neljällä niksillä pidät tietokoneen viileänä ja virkeänä myös kesäkuumalla.

tiistai 27. kesäkuuta 2017

Kun tietokoneen tuuletin pitää kovaa meteliä, on se merkki siitä, että tietokone yrittää jäähdyttää kuumentunutta laitteistoa.

Alla on neljä keinoa, joilla voit parantaa tietokoneen tuuletusta ja varmistaa laitteiston vakaan toiminnan.

Viilennyskeinoja voi soveltaa niin kannettavaan kuin pöytäkoneeseenkin.

1. Anna tietokoneen hengittää

Varmista, että tuuletusaukkojen edessä ei ole esteitä, jotta ilma pääsee vapaasti kulkemaan tietokoneen sisällä.

Jos pöytäkoneen keskusyksikkö on sijoitettu esimerkiksi kirjoituspöydän alla olevaan kaappiin, varmista, että kaapin ovessa ja takapaneelissa on riittävät suuret ilma-aukot tai säleiköt.

Käytä kannettavaa tietokonetta aina tasaisella kovalla alustalla. Älä pidä sitä esimerkiksi tyynyn päällä, johon se uppoaa helposti niin, että tuuletusaukot peittyvät.

2. Poista pöly säännöllisesti

Koneen tuuletusaukkoihin ja komponenttien päälle kertyy käytön myötä pölyä. Kun pöly tukkii tuuletusaukot, laite kuumenee ja järjestelmä jopa sammuttaa koneen, jotta komponentit eivät vahingoitu.

Tuuletusaukot voi imuroida puhtaaksi. Jos kyseessä on pöytäkone, avaa kotelo ja imuroi varovasti sisätilat. Imuroidessa voi vahingossa osua herkkiin komponentteihin, joten varovainen pitää olla.

Pöytäkoneen näytönohjaimessa mahdollisesti oleva tuuletin kannattaa myös imuroida, sillä puhdistus parantaa ohjaimen toimintaa ja vähentää tuulettimen melua.

Pölyt voi puhaltaa pois myös paineilmalla. Paineilmaa saa pikkupulloissa, jotka maksavat huokeimmillaan alle kympin.

3. Valitse käyttöpaikka

Vältä pitämästä ja käyttämästä tietokonetta suorassa auringonvalossa, jossa tietokoneen lämpötila voi kohota nopeasti haitallisiin lukemiin.

Älä sijoita pöytäkoneen keskusyksikköä lattialle, missä se imee helposti pölyä.

Pölyäkin tehokkaampi tuuletuksen tukkija on koiran tai kissan karvat. Jos kotieläimet ja tietokone oleskelevat samoissa tiloissa, niin silloin pitää siivota tavallista tehokkaammin.

Vaihtoehtona on sijoittaa tietokone huoneeseen, johon eläimillä ei ole pääsyä.

4. Harkitse lisäjäähdytystä

Tuuletusta voi parantaa erilaisilla apuvälineillä.

Jos tietokone jatkuvasti kuumenee liikaa käytössä, eikä esimerkiksi puhdistus auta, niin silloin voi harkita lisäjäähdytystä.

Pöytäkoneeseen voi asentaa lisätuulettimen tai vaihtaa suorittimen tuulettimen tehokkaampaan. Tuulettimien asennus kannattaa jättää asiantuntijan tehtäväksi, ellei ole aikaisemmin avannut tietokoneen koteloa ja asentanut komponentteja.

Kannettavan tietokoneen viilennystä voi parantaa viilennysalustalla, jonka päällä tietokonetta käytetään. Kannettavien jäähdytysalustoja on erilaisia ja eri hintaisia, halvimmillaan parin kympin luokkaa.

Ehkä sinua kiinnostaa...