Mikä on BIOS? Näin avaat tietokoneen perusasetukset
Mikä on BIOS?

Voit asettaa tietokoneen käynnistymään esimerkiksi CD-levyltä tai USB-muistitikulta tietokoneen BIOS-asetuksista.

BIOS: Näin avaat tietokoneen perusasetukset

BIOS tarkoittaa tietokoneen perusasetuksia. BIOSissa voit esimerkiksi määärittää tietokoneen käynnistymään USB-muistitikulta, mutta miten BIOS puolestaan avataan? Siihen saat vastauksen täällä.

torstai 21. huhtikuuta 2022 teksti M. Lorentsen

Yleensä tietokone käynnistetään tietokoneen kiintolevyltä. Joskus voit kuitenkin joutua käynnistämään koneen CD-levyltä tai USB-muistitikulta, jos esimerkiksi haluat asentaa Windowsin uudelleen tai testata käyttöjärjestelmää.

Jos haluat käynnistää tietokoneen siihen liitetystä laitteesta, sinun täytyy olla tietokoneen BIOS-asetuksissa.

BIOS on lyhenne sanoista Basic Input/Output System, ja se muodostaa eräänlaiset tietokoneen perusasetukset. Sieltä voi valita tietokoneen käynnistymään esimerkiksi USB-muistitikulta.

Kaikissa tietokoneissa BIOSin käyttö edellyttää uudelleenkäynnistystä, mutta BIOSin avaamistapa vaihtelee tietokoneesta toiseen.

LUE MYÖS: Tietokoneen käynnistäminen CD:ltä ja USB-muistitikulta

Näin pääset BiOS-asetuksiin

BIOSin voi avata kaikilla tietokoneilla, mutta avaamistapa poikkeaa tietokoneesta riippuen.

Kaikilla tietokoneilla yhteistä on se, että tietokone käynnistetään uudelleen ja painetaan jotakin näppäimistön näppäintä, kun tietokone käynnistyy.

Tietokoneen merkistä ja mallista riippuu, mitä näppäintä täytyy painaa. Jos et ole varma oikeasta näppäimestä, se löytyy aina tietokoneen käyttöohjeesta, mutta usein tietokone kertoo itse, mitä näppäintä täytyy painaa.

Tietokone käynnistyessä näytöllä näkyy yleensä hetken ajan teksti, kuten "Press F1 to enter setup" tai "Press <ESC> to access BIOS". Toimi silloin nopeasti ja paina näppäintä.

Jos tietokone ei ilmoita näppäimestä, BIOS voidaan yleensä avata painamalla jotakin seuraavista näppäimistä: F1, F2, F10, Delete tai Escape.

LUE MYÖS: Nämä 8 Windows-vinkkiä kannattaa tuntea

Käynnistysvalikon avaaminen

Jos käynnistät tietokoneen USB-muistitikulta, sinun ei tarvitse siirtyä BIOS-asetuksiin. Jotkut tietokoneet voivat nimittäin käynnistää tietokoneen automaattisesti USB-muistitikulta, jos tikku on liitetty tietokoneeseen.

Muilla tietokoneilla voit avata käynnistysvalikon, josta voit helposti käynnistää tietokoneen USB- muistitikulta, jolloin sinun ei tarvitse avata BIOS-asetuksia. 

Toimi näin:

  1. Sammuta tietokone.
  2. Käynnistä tietokone ja paina näppäintä F1 tai F12 useita kertoja tietokoneen käynnistyessä.
  3. Käynnistysvalikko avautuu.
  4. Valitse USB-muistitikku ja tietokone käynnistyy USB-tikulta.

Jos et pääse käynnistysvalikkoon, siirry BIOS-asetuksiin ja valitse "Removable Devices" tai "USB Device" ensimmäiseksi vaihtoehdoksi kohdassa, joka on yleensä nimeltään "Boot" tai "Boot order".

Huomaa kuitenkin, että jos haluat käynnistää tietokoneen normaalisti, valitse myöhemmin uudelleen tietokoneen kiintolevy vaihtoehdoksi 1.

LUE MYÖS: Kiristyshaittaohjelmat tulevat nyt USB-muistitikuilla

Poista koko kiintolevy USB-muistitikulta

Jos aiot hävittää tietokoneesi, koko kiintolevy kannattaa tyhjentää, jotta mitään sen tietoja ei voi palauttaa. Voit tehdä tämän käynnistämällä tietokoneen USB-muistitikulta, johon on asennettu tähän tarvittava ohjelmisto.

Hyvä ohjelma tähän tarkoitukseen on HDShredder, jonka voit ladata maksutta Etunurkasta, jos olet KotiMikro-lehden tilaaja.

KotiMikron numerossa 9/2022 näytämme lisäksi, miten HDShredder tyhjentää kiintolevyn täydellisesti liitetyn USB-muistitikun avulla. Voit huoletta hävittää käytöstä poistetun tietokoneesi sen jälkeen.

> Lataa HDShredder Etunurkasta tästä ja lue, miten käytät ohjelmaa koko kiintolevyn tyhjentämiseen. 

Ehkä sinua kiinnostaa...