Supertietokone

Supertietokone murskaa numeroita huippuvauhtia.

© Wiki Commons

Kolme suomalaista maailman nopeimpien tietokoneiden listalla

Uusimmalla maailman nopeimpien supertietokoneiden Top 500 -listalla kärkipaikkaa pitää edelleen kiinalaiskone. Listalla on myös kolme Suomessa toimivaa supertietokonetta.

perjantai 23. kesäkuuta 2017 teksti M. Jacobsen

Maailman nopeimpien supertietokoneiden Top 500 -lista julkaistaan puolivuosittain.

Uusimmalla, kesäkuussa julkaistulla listalla ylivoimaista ykkössijaa pitää edelleen hallussaan kiinalainen Sunway TaihuLight. Top 500 -listalla on myös kolme Suomessa toimivaa supertietokonetta.

Sadan nopeimman joukossa on Tieteen tietotekniikan keskus CSC:n supertietokone Sisu, sijalla 93. Edellisellä, marraskuisella listalla Sisun sijoitus oli 81.

Ruotsin Kuninkaallisen teknillisen korkeakoulun Beskow-supertietokone on uudella listalla Sisua kymmenen pykälää ylempänä sijalla 83, kun se edellisellä listalla oli sijalla 72.

Äärimmäistä numeronmurskausta

Supertietokoneiden suorituskyky ilmoitetaan flops-lukuna (floating point operations per second), yhden sekunnin aikana tapahtuvien liukulukuoperaatioiden eli laskutoimitusten määränä.

Suorituskyvyn yksikkö voi olla gigaflopsi (miljardi flopsia), teraflopsi (biljoona flopsia) tai petafolopsi (tuhat biljoonaa flopsia), mutta supertietokoneiden edelleen kehittyessä siirrytään pian eksaflopseihin (1018) ja tsettaflopseihin (1021).

Kiinalaisen Sunway TaihuLightin suorituskyky on uskomattomat 93 petaflopsia, eli 93 000 biljoonaa laskutoimitusta sekunnissa.

Sisu on Suomen nopein

Kajaanissa CSC:n datakeskuksessa toimiva supertietokone Sisu suorittaa superlaskentaa 1,2 petaflopsin teholla. Yksi petaflopsi tarkoittaa noin tuhatta biljoonaa laskutoimitusta sekunnissa.

Sisu on 11 metriä pitkä, 1,57 leveä ja reilu kaksimetrinen pikkujättiläinen, joka pystyy teoreettisesti 1,7 petaflopsin huipputehoihin.

Jos ajatellaan, että koululaisen tehtäväksi tulisi noin 150 laskutoimitusta viikossa, pystyisi Sisu teoriassa laskemaan yhdessä sekunnissa kaikkien maailman koululaisten läksyt noin tuhannen vuoden ajalta.

Sisu vaatii toimiakseen pienen omakotitalon suuruisen tilan ja melkein 400 omakotitalon verran sähköä, mutta tarjoaa samalla Suomen tehokkaimman laskentaympäristön laskennallisen tieteen, tutkimuksen ja tuotekehityksen tarpeisiin.

Sisu-supertietokone suorittaa superlaskentaa Kajaanissa, CSC:n datakeskuksessa. 

© Samuli Saarinen /CSC

Top 500 -listan kaksi muuta suomalaista konetta ovat sijalla 346 oleva, HP:n Xeon E5-2673v3 -suorittimella varustettu klusterikone ja sijalla 402 oleva HP:n Xeon E5-2673v4 -suorittimella varustettu klusterikone.

Listan kärkipäästä löytyy mielenkiintoisia superlaskijoita, kuten esimerkiksi 11. sijalla oleva Iso-Britannian ilmatieteen laitoksen Cray XC40, jonka alusta on sama kuin Sisulla, sekä Nasan Pleiades sijalta 15. Facebookin Yhdysvalloissa oleva kone on sijalla 31.

Supertietokoneiden Top 500 -lista, josta pääsee myös laitteiden yksityiskohtaisiin tietoihin, on täällä.

Ehkä sinua kiinnostaa...