Tämän vuoksi puhelimesi akku tyhjenee nopeasti

7 syytä siihen, että puhelimen akku tyhjenee nopeasti.

Tämän vuoksi puhelimesi akku tyhjenee nopeasti

Loppuuko puhelimestasi virta nopeammin kuin pitäisi? Seuraavassa kerromme seitsemän syytä siihen, miksi puhelimesi akku on lopussa jatkuvasti

maanantai 6. helmikuuta 2023 teksti L. Olesen

Joskus tuntuu, että puhelimen akku tyhjenee nopeammin kuin pitäisi. 

Miksi näin oikein käy? 

Monet asiat voivat tyhjentää akkua ilman, että edes ajattelet sitä. Kun otat asetukset haltuun, saat akun kestämään hieman pidempään. 

Seuraavassa kerromme seitsemän yleisintä syytä siihen, miksi akku tyhjenee liian nopeasti. 

1. Sovellukset taustalla

Taustalla toimivat sovellukset, joita ei käytetä, tyhjentävät myös akkua.

Näitä voivat olla esimerkiksi virustorjuntasovellus, kalenteri tai terveyssovellus, joka laskee askeleitasi tai muuta vastaavaa. 

Joitakin tällaisia sovelluksia ei välttämättä tarvita lainkaan. Voit siis poistaa ne käytöstä. 

Voit tehdä tämän puhelimen asetuksissa kohdassa Laitteen hoito (Android) tai Akku (iPhone), jossa voit valita akun optimoinnin. 

> Lue myös: Tässä ovat vuoden 2022 parhaat sovellukset

2. Näytön kirkkausasetus

Yksi ilmeisimmistä syistä siihen, miksi puhelimesi kuluttaa paljon virtaa, on näytön kirkkaus.

Kirkkauden asettaminen maksimiin voi olla kätevää, varsinkin kun olet ulkona, mutta se vaikuttaa suuresti akkuun. 

Voit säästää akkua valitsemalla kirkkausasetuksen, joka mukautuu valaistuksen mukaan. Voit tehdä tämän puhelimen valikossa kohdassa Näyttö tai Näyttö ja kirkkaus (riippuen siitä, käytätkö Androidia vai iPhonea).

Toinen vaihtoehto on vaihtaa tummaan tilaan samasta paikasta puhelimen valikossa. Silloin puhelimen oletusasetuksena oleva valkoinen valikko ja tausta muuttuvat mustiksi. 

Tulet yllättymään, kuinka paljon virtaa voit säästää tällä tavoin. 

3. Kuva kuvassa -tila (PiP)

Tämä toiminto, jonka avulla voit katsella videoita esimerkiksi YouTubesta pienessä kuvassa näytöllä samalla, kun käytät muita sovelluksia, kuluttaa myös akkua. 

Se on kätevä ominaisuus, mutta useiden sovellusten käyttäminen samanaikaisesti kuormittaa akkua. 

Jos haluat poistaa sovellusten kuva kuvassa -tilan, jota kutsutaan myös PiP-tilaksi, käytöstä, siirry puhelimesi asetuksiin ja valitse Sovellukset (Android) tai Kuva kuvassa kohdassa Yleiset iPhonessa.

Androidissa voit poistaa ominaisuuden käytöstä yksittäisten sovellusten osalta sovellusten yleisnäkymässä, kun taas iPhonessa voit vain valita, otatko ominaisuuden käyttöön vai pois käytöstä koko puhelimessa.

Picture-in-picture - PiP - on a smartphone
Picture-in-picture:

Kun käytät kuva kuvassa -toimintoa, jossa voit esimerkiksi katsoa YouTube-videota samalla, kun selaat muita sovelluksia, puhelin kuluttaa enemmän virtaa.

4. Vanha puhelimen akku

Joskus puhelimen akun kestoon ei vaikuta mikään sovellus tai asetus, vaan itse akku. 

Ajan myötä akun kapasiteetti heikkenee. Kahden tai kolmen vuoden kuluttua (puhelinmallista riippuen) akku ei enää kykene saavuttamaan alkuperäistä enimmäiskapasiteettiaan, joten akku tyhjenee nopeammin kuin sen ollessa uusi. 

Yksi ratkaisu tähän on akun vaihtaminen uuteen. Tämä on yleensä halvempaa kuin koko puhelimen vaihtaminen.

Toinen vaihtoehto on tietenkin puhelimen vaihtaminen. Jos puhelin on ollut käytössä muutaman vuoden ajan, kannattaa ainakin tarkistaa, kuinka paljon akun vaihtaminen maksaa verrattuna puhelimen päivittämiseen uudempaan malliin, jossa on uusia ominaisuuksia ja toimintoja. 

> Lue myös: Tässä on paras puhelin juuri nyt

5. Verkossa vuorokauden ympäri

Puhelimemme ovat yleensä verkossa ympäri vuorokauden joko Wi-Fi-yhteyden tai mobiilidatan kautta. Tämä voi kuitenkin nopeuttaa akun tyhjenemistä, sillä saat jatkuvasti ilmoituksia, taustapäivityksiä ja muuta silloin, kun et välttämättä tarvitse niitä. 

Puhelin kannattaa ottaa kokonaan pois verkosta esimerkiksi yöaikaan. 

Yksi vaihtoehto on asettaa se Lentotilaan, mutta silloin et voi vastaanottaa puheluita. Sammuta sen sijaan Wi-Fi ja mobiilidata, niin voit edelleen vastaanottaa puheluita. 

Muista, että pelkkä puhelimen asettaminen Älä häiritse- tai Keskity-tilaan ei poista Wi-Fi- tai mobiilidataa käytöstä.

> Lue myös: Mikä on Wi-Fi? Ja miten se toimii?

6. Sijainti ja seuranta

Monet sovellukset, esimerkiksi Google Maps, seuraavat jatkuvasti sijaintiasi. Vaikka saatat luulla, että nämä sovellukset seuraavat sinua vain silloin, kun käytät niitä, näin ei aina ole. Ne tarkkailevat sinua yleensä koko ajan taustalla, ja se kuluttaa akkua. 

Helpoin tapa poistaa sijainninseuranta käytöstä on kytkeä puhelimen sijainninseuranta kokonaan pois päältä.

Voit tehdä tämän puhelimen asetuksissa kohdassa Tietosuoja ja suojaus iPhonessa tai suoraan pudotusvalikossa kohdassa Sijainti Androidissa.

Jos kuitenkin haluat, että tietyt sovellukset, kuten tietoturvasovellus tai navigointisovellus, näkevät edelleen sijaintisi, voit poistaa sijainnin seurannan käytöstä erikseen kunkin sovelluksen asetuksissa sovelluksen käyttöoikeuksien kautta. 

Tämän hahmottaminen voi kestää jonkin aikaa, mutta sen avulla voit hallita täysin sitä, mitkä sovellukset näkevät reaaliaikaisen sijaintisi.

> Lue myös: iPhone jäljittää sinua kaikkialle – katso salainen kartta

Ota ilmoitukset pois käytöstä, jos haluat säästää puhelimen akkua
Ilmoitukset:

Jos puhelin surisee ja piippaa eri sovellusten ilmoituksia, akku tyhjenee. Voit myös tarkistaa, mistä sovelluksista haluat saada ilmoituksia. 

7. Monia ilmoituksia

Kun asennat uuden sovelluksen puhelimeesi, sinun on yleensä päätettävä, saako sovellus lähettää sinulle ilmoituksia.

Ilmoitukset ovat hyvä apu, kun haluat seurata, milloin saat paketin tai kuka lähettää sinulle viestejä, mutta et tarvitse ilmoituksia kaikista sovelluksistasi. 

Jatkuvat ilmoitukset voivat myös vaikuttaa akun kestoon. 

Siksi tiettyjen sovellusten ilmoitukset kannattaa poistaa käytöstä. Androidissa voit tehdä tämän kohdassa Asetukset ja Ilmoitukset, kun taas iPhonessa sinun on määritettävä tämä erikseen jokaiselle sovellukselle. 

> Lue lisää ilmoitusten hallinnasta matkapuhelimella täältä

Bonusvinkki: Tarkista, mitkä sovellukset kuluttavat virtaa

Akun kuormituksen vähentämiseen on myös muita keinoja.

Kannattaa esimerkiksi käyttää alkuperäistä laturia, joka on tullut puhelimen mukana. Se on todennäköisesti paras tapa puhelimen lataamiseen. 

> Lue myös: Näin lataat puhelimesi parhaiten

Voit myös tarkistaa, mitkä sovellukset kuluttavat akkua eniten. Voit tehdä tämän asetuksissa kohdassa Akku

Yllätyt varmasti siitä, mitkä sovellukset käyttävät paljon virtaa. Saat lisää akkukestoa sammuttamalla nämä sovellukset ja käyttämällä niitä vähemmän. 

Toivomme, että näiden vinkkien avulla voit matkustaa ympäri maailmaa ilman, että laturi on tärkein esine laukussasi. 

Voit myös ottaa varavirtalähteen mukaasi varmuuden vuoksi. 

Juuri nyt saat langattomalla latauksella varustetun laturi-varavirtalähteen, kun tilaat neljä KotiMikro-lehden numeroa hintaan 21,90 euroa. Lue lisää täältä

Ehkä sinua kiinnostaa...