Seuraavassa kerromme lisää siitä, miksi puhelin latautuu hitaasti.
Virta:

Tuntuuko puhelimesi latautuvan tuskallisen hitaasti? Selitys löytyy usein laturista ja kaapelista. 

© Shutterstock

Näin lataat puhelimesi parhaiten

Tarvitset oikeanlaisen sovittimen ja sille sopivan latauskaapelin, jos haluat ladata puhelimesi mahdollisimman tehokkaasti. Ilman näitä vaarana on, että lataus etenee hirvittävän hitaasti. Saat apua täältä.

maanantai 1. toukokuuta 2023 teksti N. Ernst

Mikään ei ole yhtä ärsyttävää kuin tuijottaa puhelinta, joka latautuu äärettömän hitaasti. Jos se ylipäätään latautuu.

Hidas latautuminen ei ole pelkästään vanhojen puhelimien ongelma. Myös upouusi puhelin voi latautua hitaasti.

LUE MYÖS: USB-kaapeli kertoo, miten tehokkaasti se lataa

Vääränlainen kaapeli voi hidastaa latausta

Tämä johtuu luultavasti siitä, että käytät vääränlaista kaapelia tai erittäin hidasta sovitinta, eli pistorasiaan liitettävää osaa, joka on yhteydessä puhelimeen.

Vaikka seinälaturit ja USB-C-kaapelit ovat samankaltaisia, ne eroavat toiminnoiltaan ja suorituskyvyltään toisistaan huomattavasti.

Tämä johtuu siitä, että monet laitteet matkapuhelimista kannettaviin tietokoneisiin käyttävät nykyään samaa USB-C-standardia, mutta laitteiden tarpeet ovat erilaiset.

Sillä on siis väliä, mitä kaapelia ja sovitinta käytät.

Miksi puhelimeni latautuu hitaasti?

Jotta lataaminen tapahtuu nopeasti, kolmen asian täytyy olla kunnossa: Laitteesi (esim. matkapuhelimen), pistorasiaan liitettävän laturin ja latauskaapelin, joka yhdistää nämä kaksi. 

Lyhyesti sanottuna lataus sujuu niin nopeasti kuin mitä sen heikoin lenkki mahdollistaa.

Nykyään monet puhelimet latautuvat 65 watin teholla, mikä tarkoittaa, että ne voidaan ladata uskomattoman nopeasti.

Jos käytät kaapelia, joka tukee vain 60 wattia, ja sovitinta, joka tukee vain 20 wattia, puhelimesi tai tablettisi lataaminen saattaa hidastua.

Jos siis haluat saada puhelimestasi kaiken irti, tarkista ensimmäiseksi, kuinka monta wattia laitteesi tukee, jotta se latautuu mahdollisimman nopeasti.

LUE MYÖS: Tämän vuoksi tarvitset USB-keskittimen tietokoneeseesi

Kuinka monta wattia puhelimeni tukee?

Helpoin tapa saada tämä selville on kirjoittaa Googleen puhelinmallisi ja sitten sanat "watti" ja "lataus", esimerkiksi "Samsung S21 watti lataus". Voit nyt tutkia tuloksia ja nähdä, että tämä malli tukee jopa 25 watin tehoa.

LUE MYÖS: Uusi laki: Nyt voit käyttää USB-C-laturia kaikille laitteillesi

Vertailun vuoksi mainittakoon, että iPhone 14 Pro latautuu 20 watin ja Galaxy S22 Ultra 45 watin teholla. Jos sinulla on OnePlus 10T, voit nauttia täydestä 150 watin tehosta.

OnePlus 10T voidaan siis ladata vain 20 minuutissa, kunhan käytät oikeanlaista laturia ja kaapelia.

Lataa puhelin nopeasti oikeanlaisella latausjohdolla ja sovittimella.
Lataaminen:

Vaikka matkapuhelimesi pitäisi pystyä latautumaan nopeasti, sekä kaapelin että sovittimen täytyy kestää puhelimesi tarvitsema virran voimakkuus. Jos esimerkiksi kaapelisi on huono, et saa nopeaa latausta. 

Mikä latauskaapeli kannattaa valita?

Kun tiedät, kuinka montaa wattia puhelimesi tukee, voit ostaa siihen sopivan latauskaapelin.

Suosittelemme ostamaan kaapelin, joka tukee suurempaa tehoa kuin tarvitset tällä hetkellä, sillä tarvitset todennäköisesti jossain vaiheessa enemmän tehoa uutta laitetta varten.

Saatat esimerkiksi hankkia uuden puhelimen, joka tukee 150 wattia. Ehkä ostat tabletin tai tietokoneen, joka tarvitsee runsaasti virtaa USB-C-kaapelin kautta. Laturi ei nimittäin voi lähettää enempää virtaa kuin mitä puhelin kestää.

Siksi sinun kannattaa yleensä ostaa vähintään 100 wattia tukevia USB-C-kaapeleita, sillä silloin olet melko hyvin varautunut tulevaisuuden varalle, kun hankit uusia laitteita.

Varmista myös, että sovitin on riittävän tehokas tukemaan puhelintasi ja muita laitteita. 65 tai 100 wattia on hyvä lähtökohta – varsinkin, jos laturilla voi ladata useita laitteita kerralla. 

Miten saan nopean langattoman latauksen?

Jos haluat ladata puhelimen ja muut laitteet langattomasti, kiinnitä huomiota myös pistorasiaan liitettävään sovittimeen, kaapeliin ja itse latauslevyyn.

Lataus sujuu niin nopeasti kuin mitä sen heikoin lenkki mahdollistaa.

Monet langattomat laturit lataavat 10 watin teholla, mutta jos haluat nopeimman langattoman latauksen, kannattaa valita tehokkaampi malli.

Langaton pikalataus edellyttää myös, että matkapuhelimesi tukee QI-standardia (tai ”Fast Charge” tai vastaava.)

Joillakin valmistajilla, esimerkiksi Samsungilla ja Applella, on erityisesti niiden puhelimille tarkoitettuja langattomia latureita. Silloin saat siis nopeimman mahdollisen latauksen valmistajan omalla laturilla.

LUE MYÖS: Näin langaton lataus toimii

Voinko ladata puhelimen ja tietokoneen samalla laturilla?

Nykyään USB-C on eniten käytetty liitin, jolla ladataan kaikkea matkapuhelimista ja tableteista tietokoneisiin. Lisää USB-C-liitännällä varustettuja laitteita on tulossa. 

Jossakin vaiheessa tarvitset vain yhden laturin kaikille laitteillesi. 

Silloin ei riitä, että kaapelin päässä on USB-C-liitin. 

Älypuhelimen laturi ei todennäköisesti anna riittävästi virtaa tietokoneelle, mutta voit ladata puhelimen helposti tietokoneen laturilla. Se ei vahingoita puhelintasi. 

Voit siis helposti ladata kaikki USB-C-laitteesi samalla laturilla. Tarvitset vain laturin, joka on tarpeeksi tehokas lataamaan "raskaimmatkin" laitteesi. 

Sopivan USB-C-liittimen ja -kaapelin löytämistä helpotettu

Oikeanlaisen USB-C-kaapelin löytäminen voi siis olla melkoinen viidakko. Etkä ole ainoa, joka ajattelee niin.

Siksi sopivan kaapelin löytämistä on päätetty helpottaa antamalla niille uudet nimet. 

Uusista nimistä pitäisi käydä nopeasti ilmi, kuinka monta wattia kaapelit tukevat ja kuinka nopeasti ne pystyvät siirtämään dataa.

Voit lukea artikkelimme uusista nimistä ja niiden merkityksistä tästä, jos haluat sivistää itseäsi kaapelien suhteen

Ehkä sinua kiinnostaa...