Juuri tällaiselta tallennuspalvelimelta Kioton yliopisto menetti suuren tietomäärän varmuuskopiointivian vuoksi.

Valtava tietojen menetys japanilaisessa yliopistossa

Eräässä japanilaisessa yliopistossa harmitellaan varmaan juuri nyt sitä, ettei käytössä ollut kaksinkertaista varmuuskopiointia. Yliopisto menetti peräti 77 teratavua dataa 14 tutkimushankkeesta.

keskiviikko 5. tammikuuta 2022 teksti H. Rasmussen

KotiMikrossa olemme usein toistaneet mantran lailla sitä, miten tärkeää varmuuskopionnista huolehtiminen on.

Tiedot voivat nimittäin kadota monella tavalla – kiintolevyn rikkoutumisen, kiristysohjelman tai muun viruksen seurauksena tai tietokoneen ohjelmien virheiden vuoksi.

Japanissa Kioton yliopistossa olisi ehkä kannattanut lukea KotiMikroa, sillä ennen joulua varmuuskopioinnissa ilmeni virhe, joka arvokkaiden tietojen tallennuksen sijaan poistikin tiedot.

> Lue myös: 3 turvallista ratkaisua varmuuskopiointiin

Tärkeää tutkimustietoa kadonnut

Virheen seurauksena yliopisto menetti 34 miljoonaa tiedostoa 14 tutkimusryhmästä, joiden yhteenlaskettu datamäärä oli 77 teratavua, eli 77 000 gigatavua. 

Vertailun vuoksi useimpien SSD-levyjen kapasiteetti on noin 250 Gt, eli 0,25 Tt.

Yliopisto ilmoitti itse vakavasta tietoturvaongelmasta verkkosivuillaan, ja muutama päivä sen jälkeen asiantuntijat kertoivat, että vika johtui yliopiston supertietokoneen varmuuskopiointiohjelman virheestä.

> Lue myös: Ota tiedostot mukaasi, kun poistut tietokoneelta

Datakapasiteetti yhteensä: 24 petatavua

Kioton yliopistossa on Cray XC40 -supertietokone , jonka 24 petatavun kokonaistallennuskapasiteetti vastaa 24 000 teratavua, eli 24 000 000 gigatavua. 

Näin ollen 77 teratavun menetys oli vain pieni osa kootusta tietomäärästä.

Voit lukea lisää vaikuttavasta tietokoneesta täältä.

Yliopisto ei ole julkaissut yksityiskohtaisia tietoja tapahtumassa menetetyistä tiedoista, mutta IT-vastaavat ovat päättäneet pysäyttää varmuuskopioinnit tammikuuhun asti, jolloin tietojen menetyksen syy on todennäköisesti selvillä.

> Lue myös: Kuinka usein tietokone pitäisi varmuuskopioida?

Kioton yliopistossa on Cray XC40 -supertietokone, jonka kokonaistallennuskapasiteetti on 24 petatavua.
Supertietokone:

Tämän Kioton yliopistossa sijaitsevan supertietokoneen tallennustilasta katosi paljon dataa yksinkertaisen varmuuskopiointitoimenpiteen aikana.

Onko varmuuskopiointi hallussa?

Kioton yliopistossa oli otettu käyttöön palvelinvarmuuskopiointi, mutta silti 77 teratavua dataa katosi. 

KotiMikro-lehti  suosittelee aina varmistamaan, että käytössä on kaksinkertainen varmuuskopiointi – ja mieluiten yhdistelmä, jossa varmuuskopiot ovat sekä ulkoisella kiintolevyllä että verkossa.

Silloin et menetä tiedostojasi, jos yksi varmuuskopioistasi katoaa.

Jos haluat tallentaa varmuuskopion ulkoiselle kiintolevylle, suosittelemme käyttämään ohjelmaa, joka voi tehdä sen automaattisesti, jotta et unohda päivittää varmuuskopion tiedostoja.

Lataa varmuuskopiointiohjelma Etunurkasta

Voit ladata erinomaisen MiniTool ShadowMaker Free -varmuuskopiointiohjelman Etunurkasta ja aloittaa varmuuskopioinnin jo tänään.

> Lataa MiniTool ShadowMaker Free tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...