Hyvä näppäimistö on toimiva yhdistelmä elektroniikkaa ja mekaniikkaa.
Näppäimistö on kehittynyt nykyiseen muotoonsa pikkuhiljaa alkaen ensimmäisistä kirjoituskoneista.
Tietokonenäppäimistön muoto alkoi vakiintua ensimmäisen IBM-tietokoneen myötä, jota voidaan pitää nykyisten tietokoneittemme kantaisänä.
Miksi sitten tietokoneen näppäimistö näyttää sellaiselta kuin se on?
Pari perusasiaa näppäimistöstä valaisevat jo hyvin tämän välttämättömän työkalun olemusta:
Miksi F- ja J-kirjaimissa on kapeat kohoumat?
Tietokoneen näppäimistön F- ja J-näppäimistä löytyvät harjanteet, pienet kapeat kohoumat, on suunniteltu auttamaan käyttäjää löytämään oikeat näppäimet katsomatta alaspäin.
Näiden kahden näppäimen harjanteet auttavat käyttäjää asettamaan kätensä optimaaliseen kirjoitusasentoon.
Sormet ovat kymmensormijärjestelmän mukaisilla paikoillaan, kun vasen etusormi F-näppäimellä, vasen käsi peittää kirjaimet A, S, D ja F. Ja kun oikea etusormi on J-näppäimellä, oikea käsi kattaa kirjaimet J, K, L ja Ö. Molemmat peukalot ovat välilyöntinäppäimellä.
Miksi näppäimet on aseteltu niin erikoiseen järjestykseen?
Näppäinasettelua kutsutaan qwerty-nimellä näppäimistön ylimmän kirjainrivin kuuden ensimmäisen kirjaimen mukaan.
Ensimmäisessä vuonna 1868 esitellyssä kirjoituskoneessa näppäimet olivat aakkosjärjestyksessä, mutta nopeasti kirjoittaessa ne jumiintuivat helposti.
Vuonna 1873 kirjaimet keksittiin sijoitella eri puolille kirjoituskoneen näppäimistöä, ja 1878 Remington toi markkinoille mallin, joka vakiinnutti qwerty-näppäinasettelun. Lue lisää näppäimistöstandardin synnystä Suomen Standardisoimisliitto SFS ry:n artikkelista.
> Lue myös: Testaa: Kuinka tarkasti ja nopeasti kirjoitat?
Mihin kaikkia erikoisia näppäimiä tarvitaan?
Erikoisnäppäimet kuuluvat oleellisesti tietokonenäppäimistön painikkeisiin.
Uusimpiin tulokkaisiin kuuluu Windows-näppäin. Se ilmestyi alimpaan riviin vasemmalle kuitenkin jo 1994, Windows 95:n lanseerauksen myötä.
Sellaiset erikoisnäppäimet kuin SysRq, Pause ja Scroll Lock juontuvat lähes 40 vuoden taakse ensimmäisiin IBM-tietokoneisiin ja ovat käytännössä tarpeettomia.
Näitä näppäimiä käytettiin ohjelmasta riippuen lähinnä komentorivipohjaisiin toimintoihin, eikä näppäimillä ole nykyään graafisessä ympäristössä varsinaista käyttöä.
Monet muut erikoisnäppäimet, kuten Print Screen tai ylimmän rivin toimintonäppäimet ovat kuitenkin hyödyllisiä päivittäisessä käytössä.
> Lue myös: Kuinka kirjoitetaan erikoismerkkejä ja symboleita?
Tämän hetken parhaimmat näppäimistöt
KotiMikron numerossa 13/2021 on testissä kuusi näppäimistöä.
Testatessa kiinnitettiin huomiota erityisesti näppäinten laatuun ja näppäimistön rakenteeseen. Myös lisätoiminnot huomioitiin.
Testiin valittiin tarkoituksella laitteita laajalla hintahaitarilla, noin 20 euron perusnäppäimistöstä aina noin 200 euron näppäimistöratkaisuun.
Pisteissä syntyi hajontaa, mutta ei aivan valtavasti, vaikka laatu ja hinta näissäkin laitteissa kulkevat pitkälti käsi kädessä.
> Lue näppäimistötesti Etunurkassa (vaatii kirjautumisen)