Uusi USB C -liitäntä tarjoaa entistä enemmän mahdollisuuksia, sillä standardi mahdollistaa myös esimerkiksi näytön yhdistämisen USB-kaapelilla.
USB:

Uusi USB C -liitäntä tarjoaa entistä enemmän mahdollisuuksia, sillä standardi mahdollistaa myös esimerkiksi näytön yhdistämisen USB-kaapelilla. 

Mikä USB-versio tietokoneessani on?

USB:stä on saatavana useita eri versioita, kuten USB 1 ja uusi USB 4, ja eri versioiden tarjoamat nopeudet ja mahdollisuudet ovat aivan erilaiset. Katso tästä, miten tarkistat, mikä versio omasta tietokoneestasi löytyy.

keskiviikko 21. syyskuuta 2022 teksti H. Rasmussen

USB-liitäntä, joka on korvannut lähes kaikki muut tietokoneen liitännät, lanseerattiin vuonna 1996.

Tuolloin se oli mullistava keksintö, joka helpotti kaikkien laitteiden yhdistämistä tietokoneeseen.

Kuluneiden vuosikymmenten aikana USB on kehittynyt valtavasti – sekä tekniikan nopeuden määrittelevän standardin että laitteiden liitämiseen käytettävien liittimien osalta.

> Lue myös: Usb-muisti – tikusta asiaa

USB C kerää kaiken yhteen

Uusin USB-liitintyyppi on nimeltään USB C. Se on pienempi liitin, jossa on pyöristetyt kulmat, ja sitä voidaan käyttää kumminkin päin. 

Liitäntää käytetään sekä moderneissa tietokoneissa, tableteissa että puhelimissa, ja se toimii myös vanhempien USB-standardiversioiden kanssa.

Yleensä tietokoneessa on portit sekä perinteiselle USB-A-liitännälle että uudelle USB-C-liitännälle, ja usein näissä kahdessa liitännässä on eri standardit.

Tietokoneen tavallinen USB-liitäntä toimii usein USB 3.0 -standardilla, kun taas uusi USB C -liitäntä toimii USB 3.1:lla tai 3.2:lla.

> Lue myös: Tämän vuoksi tarvitset USB-keskittimen tietokoneeseesi

USB C:n ja USB A:n vertailu:
USB C:n ja USB A:n vertailu:

Vasemmalla näet varmasti tutun vanhan USB A -liittimen. Se on liitin, joka menee aina väärin päin, kun yrität liittää sen tietokoneeseen. Oikealla on uudempi USB-C-liitin, josta on tullut vakiovaruste tietokoneissa, matkapuhelimissa ja laitteissa, jotka haluat liittää. 

Selvitä, mikä USB-versio tietokoneessasi on

Jos et ole varma, mikä USB-standardin versio tietokoneessasi on, voit helposti tarkistaa sen suoraan Windowsista.

Tämä tehdään Laitehallinnassa, jossa on yhteenveto kaikista tietokoneesi komponenteista.

Jokainen tietokoneen USB-liitäntä on yhdistetty ns. USB-ohjaimeen, joka ohjaa liitäntää. Samaan ohjaimeen voi olla yhdistettynä useita liitäntöjä.

Jos tietokoneessasi on sekä tavallinen USB- että USB-C-portti, ne yhdistetään usein kahteen eri ohjaimeen.

USB-version tarkistaminen:

Napsauta hiiren kakkospainikkeella Windowsin aloituspainiketta ja valitse Laitehallinta.
Vaihe 1:

Napsauta hiiren kakkospainikkeella Windowsin aloituspainiketta ja valitse Laitehallinta.

Laajenna luetteloa kohdassa USB-ohjaimet.
Vaihe 2:

Laajenna luetteloa kohdassa USB-ohjaimet. Nyt näet, mitä USB-versiota tietokoneesi tukee – tässä USB 3.1 yhdessä portissa ja USB 3.0 toisessa portissa.

Lue lisää uudesta USB C -liitännästä

Nyt saatavilla olevasta KotiMikron numerosta 16/2022 voit lukea lisää kaikista uuden USB-liitännän mahdollisuuksista, joka löytyy kaikista uusimmista tietokoneista ja puhelimista. 

USB C -liitännällä voidaan liittää näyttö, verkko ja virransyöttö tietokoneeseen, joten tämä moderni liitäntä on ainoa, mikä tietokoneessa tarvitaan. 

> Voit tietenkin lukea artikkelin Etunurkassa tästä

Jos tietokoneessasi ei ole riittävästi portteja siihen liitettäville laitteille, kannattaa hankkia USB-keskitin.

Ehkä sinua kiinnostaa...