Oletusohjelmien hallinta Windows 11:ssä
Lopeta tuo, Windows!

Windowsin omin päin vaihtamat oletusohjelmat ovat turhauttaneet tietokoneen käyttäjiä.

© Shutterstock

Lopultakin Microsoft ratkaisee suuren ongelman Windowsissa

Oletko kyllästynyt siihen, että Windows muuttaa välillä oletusohjelmien asetuksia omin päin? Onneksi ärsytykseen on luvassa lievitystä.

maanantai 27. maaliskuuta 2023 teksti M. Lorentsen

Voi olla haastavaa pysyä kärryillä siitä, mitkä ohjelmat avaavat mitkäkin tiedostot Windows 11:ssä. 

Moniin eri ohjelmiin liittyy monenlaisia tiedostotyyppejä, ja voit valita, mikä ohjelma avaa oletuksena kuvat, videot tai muut tiedostomuodot.

Windows 11:ssä ongelma on vain se, että järjestelmä nollaa nämä asetukset välillä ja muuttaa tietokoneen oletusohjelmia ilman lupaasi. Sen jälkeen joudut taas kerran säätämään asetuksia ja valitsemaan, millä ohjelmilla tietokoneen eri tiedostot avataan.

Ongelmasta on ollut suurta vaivaa Windows 11:n käyttäjille käyttöjärjestelmän julkaisusta lähtien, mutta nyt näyttää vihdoin siltä, että Microsoft tekee asialle jotain.

Microsoft kirjoittaa blogikirjoituksessaan, että yritys lupaa tehdä muutoksia niin, ettei oletusohjelmia muuteta ilman hyväksyntääsi.

LUE MYÖS: Näin vaihdat PDF-lukuohjelman Windowsissa

Hallitse ohjelmia itse

Oletusohjelmien vaihtaminen Windows 11:ssä voi olla hankalaa. Siksi on erityisen ärsyttävää, kun Windows menee sotkemaan asetuksesi ja laittaa Edge-selaimen oletusselaimeksi, vaikka olisit valinnut Google Chromen.

Windowsin omat ohjelmat vaihtuvat oletusohjelmiksi jopa ilman, että saat siitä ilmoitusta tai mahdollisuutta kieltäytyä.

Nyt Microsoft kuitenkin lupaa, että ongelmaan tulee ratkaisu. Yritys kertoo, että tulevaisuudessa Windows 11:n käyttäjien on helpompi valita oletusohjelmat, eivätkä ne enää vaihdu.

LUE MYÖS: Vaihda Windows 11:n oletusselain helposti

Mitään ei tehdä ilman hyväksyntääsi

Sen sijaan, että ohjelmat vaihtuisivat salaa oletusohjelmiksi, saat jatkossa selkeän ilmoituksen, jos jokin ohjelma haluaa muuttaa asetuksiasi.

Jos hyväksyt pyynnön jonkin ohjelman vaihtamisesta uudeksi oletusohjelmaksi, sinut ohjataan Windows 11:n oletusohjelmien asetuksiin. Jos hylkäät pyynnön, mitään ei muuteta.

Uusi toiminto ei ole vielä käytettävissä. Windows Insider -ohjelman osallistujat testaavat sitä seuraavien kuukausien aikana. Sen jälkeen toiminnosta tulee pysyvä osa Windows 11:tä todennäköisesti vuoden 2023 aikana.

LUE MYÖS: Nyt joudut jatkuvasti kieltäytymään Windows 11:een päivittämisestä

Ehkä sinua kiinnostaa...