Testaa kuulosi erityisen kappaleen avulla
Testaa kuulosi

Samsung yrittää kiinnittää huomion kuuloon uudella kappaleella. Kappale nimeltä Heartbeat voi nimittäin testata kuuloasi.

© Shutterstock

Samsung testaa kuuloasi uudella kappaleella

Samsung laittaa suomalaisten kuulon testiin uudella kesähitillä. Kappale nimittäin tarkistaa, onko kuulosi heikentynyt soittamalla ääniä tietyillä taajuuksilla.

torstai 9. kesäkuuta 2022 teksti M. Lorentsen

Kesä ja festarikausi ovat koittaneet. Tämä tarkoittaa musiikkia ja ihmispaljouden aiheuttamaa melua, mikä asettaa korvasi koetukselle.

Siksi Samsung Nordic keskittyy nyt kuuloomme uuden kappaleen avulla. Kappale sisältää tiettyjä taajuuksia, jotka kuuluvat eri tavalla kuulijan kuulon mukaan.

Kuuntelemalla kappaletta voit siis selvittää, onko kuulosi heikentynyt. 

Kampanjan tavoitteena ei kuitenkaan ole vain testata pohjoismaalaisten kuuloa, vaan saada erityisesti nuoret tietoisiksi kuulonalenemasta.

LUE MYÖS: Kuulokkeet testaavat kuuloasi

Käyttää erikoistaajuuksia

Samsung Nordic on lanseerannut Heartbeat-kappaleen yhteistyössä ruotsalaisen muusikon Nean ja norjalaisen musiikkituottajan Skinny Daysin kanssa.

Kappale sisältää 17 kHz:n, 16 kHz:n ja 10,6 kHz:n taajuuksia, joita voi olla vaikea erottaa, jos kuulo on heikentynyt. Lisäksi siinä on sanoja, jotka on piilotettu muiden äänien joukkoon.

Näitä sanoja ei voi kuulla, jos sinulla on kuulonalenema, ja ilmeisesti monet ihmiset ovat vaarassa saada sellaisen. Maailman terveysjärjestö WHO arvioi, että 1,1 miljardia nuorta ihmistä on vaarassa kärsiä kuulonalenemasta.

Kuulovaurioiden välttämiseksi on suositeltavaa pitää taukoja musiikin kuuntelusta säännöllisesti ja vähentää äänenvoimakkuutta.

LUE MYÖS: Kiinteällä ilmanpuhdistimella varustetut kuulokkeet auttavat välttämään melua ja huonoa ilmanlaatua

Testaa kuuloasi täällä

Samsungin mukaan joka viides pohjoismaalainen kärsii kuulon heikkenemisestä, emmekä usein edes huomaa sitä. Elektroniikkavalmistaja Samsung on tehnyt yhteistyössä ruotsalaisten ja norjalaisten muusikkojen kanssa Heartbeat-kappaleen, jonka tarkoitus on tuoda ongelma esiin.

Kappale sisältää tiettyjä elementtejä ja taajuuksia, jotka ovat tuttuja erilaisista kuulotesteistä. Kuulonalenemasta kärsivien henkilöiden on vaikeampi kuulla laulun piilotettuja elementtejä kuin normaalikuuloisten.

Jotta äänten ymmärtäminen olisi helpompaa, Samsung on visualisoinut kappaleen taajuudet videolle. Videon siniset pisteet (esim. noin 1:10) kertovat, milloin tietyt taajuudet toistetaan.

Voit kuunnella kappaletta ja testata kuuloasi täällä:

LUE MYÖS: CD-levyjen toistaminen tietokoneella ilman CD-asemaa

Voit lukea lisää projektista ja katsoa projektivideon Samsungin verkkosivuilta täältä.

HUOMAA: Kappale ja visualisointi eivät ole lääketeknisiä tuotteita, eikä niitä ole tarkoitettu korvaamaan perinteisiä kuulonaleneman diagnosointitapoja tai sen hoitoa tai muita lääketieteellisiä menetelmiä.

Jos epäilet, että sinulla on kuulonalenema, ota yhteyttä lääkäriin.

Ehkä sinua kiinnostaa...