Microsoft painostaa käyttäjiä käyttämään Edge-selainta
Käytä nyt vain Edgeä:

Microsoft yrittää sinnikkäästi saada sinut luopumaan kilpailevista selaimista ja käyttämään sen omaa Edge-selainta.

© Shutterstock

Microsoft yrittää pakottaa sinut käyttämään Edgeä

Microsoft on kiertänyt peukaloruuveja tiukemmalle ja pakottaa nyt ihmiset käyttämään Edge-selainta Windows 10:ssä ja 11:ssä sekä Android- ja iOS-laitteissa.

torstai 11. toukokuuta 2023 teksti H. Rasmussen

Vanhan sanonnan mukaan voit viedä hevosen lähteelle, muttet voi pakottaa sitä juomaan.

Microsoft ei selvästi ole kuullut tästä sanonnasta, sillä yritys yrittää kaikin keinoin pakottaa kaikki Windowsia käyttävät käyttämään sen omaa Edge-selainta.

Useissa tapauksissa Microsoft on viime aikoina jopa lisännyt ponnistelujaan, jotta et pääse eroon Edgestä ilman suuria haasteita.

Edgen käyttöön painostetaan muitakin kuin Windows-tietokoneita. Kuten voit lukea tästä artikkelista, myös Android-matkapuhelinten tai -tablettien sekä iPhonen ja iPadin käyttäjiä painostetaan.

> Lue myös: Nyt näet enemmän mainoksia Windowsissa

Windows Update taivuttelee

Eräässä tuoreessa tapauksessa Microsoft julkaisi Windows 10:n ja 11:n Windows-päivityksen, joka rikkoi Windowsin mahdollisuuden vaihtaa käyttöjärjestelmän oletusselain yhdellä napsautuksella.

Tämä aiheutti paljon ongelmia Googlen Chrome-selaimen käyttäjille. 

Jotkut ilmoittivat saavansa varoituksia Windowsista joka kerta, kun he avasivat Chrome-selaimensa, ja kaikki yritykset palauttaa Chrome oletusselaimeksi tai palauttaa sen oletusasetukset epäonnistuivat.

Kohtalokkaan päivityksen nimi oli KB5025221.

> Lue myös: Windowsin oletusohjelmia muutetaan ilman hyväksyntääsi

Pian sen jälkeen, kun päivitys oli lähetetty maailman Windows-koneisiin, ensimmäiset varoitukset alkoivat ilmestyä Googlen tukiketjuun

Ongelmana oli, että joissakin tapauksissa aina avattaessa Chrome tietokoneella, johon oli asennettu päivitys, selaimen oletusasetukset avautuivat ja houkuttelivat vaihtamaan Chromen pois oletusselaimen paikalta.

Ongelman pystyi ratkaisemaan vain poistamalla häiritsevän päivityksen.

Googlen piti ratkaista ongelma

Viime kuussa Google julkaisi Chrome-selaimeen päivityksen, joka korjasi toistuvat oletusselaimen valintaruudut ja mahdollisti Chromen valitsemisen uudelleen oletusselaimeksi. 

Koska korjauksen teki Google eikä Microsoft itse, se osoittaa, että Windows-päivityksessä olevat ongelmalliset ominaisuudet eivät todennäköisesti olleet virhe, vaan tarkoituksellinen strategia.

> Lue myös: 3 syytä kokeilla Microsoft Bingiä

Ahdistelee myös mobiilikäyttäjiä

Samaan aikaan Microsoft on myös tehostanut toimiaan Android- ja iOS-puhelinten ja -tablettien osalta.

Jos käytät Microsoftin Teams-sovellusta neuvotteluihin tai Outlookia sähköposteihin, nämä kaksi sovellusta alkavat nyt houkutella sinua Edgen käyttöön matkapuhelimessa.

Tämä tapahtuu konkreettisesti siten, että kaikki Teamsissa tai Outlookissa napautetut linkit avautuvat puhelimessa automaattisesti Edge-selaimella valitsemasi oletusselaimen sijaan.

Jos puhelimeesi tai tablettiisi ei ole asennettu Edgeä, saat kehotuksen kokeilla Edge-selainta, ja kehotuksessa on linkki suoraan puhelimen sovelluskauppaan, josta voit ladata Microsoftin selaimen. 

Kun napsautat linkkejä Microsoftin sovelluksissa, sinulle ehdotetaan välittömästi Edge-selaimen käyttämistä harmaana näkyvän oletusselaimen sijaan, jota ei mainita nimeltä.
Kokeile Edgeä:

Kun napsautat linkkejä Microsoftin sovelluksissa, kuten Teamsissa ja Outlookissa, sinulle ehdotetaan välittömästi Edge-selaimen käyttämistä harmaana näkyvän oletusselaimen sijaan, jota ei mainita nimeltä.

Teams-harhautus tulossa myös Windowsiin

Microsoftin vapaasti saatavilla olevan tukiasiakirjan mukaan yhtiö aikoo myös noudattaa samaa strategiaa Teamsin ja Outlookin käytössä Windows-tietokoneella.

Microsoft itse sanoo, että sen tarkoituksena on virtaviivaistaa yrityksen tuotteiden käyttökokemusta, koska silloin esimerkiksi Teams näkyy vierekkäin avatun verkkosivuston kanssa. 

Jos et halua käyttää Edgeä – tai haluat mieluummin käyttää jotakin toista selainta, kuten Chromea – se voi tarkoittaa sitä, että joudut vastaisuudessa tekemään valinnan useammin. 

> Lue kaikki Windows 11 -uutiset tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...