Voit käyttää toista sähköpostiosoitettasi esimerkiksi uutiskirjeiden tilaamiseen ja kilpailuosallistumisiin.
Toinen sähköpostiosoite?

Käytä toista sähköpostiosoitetta kilpailuihin osallistumiseen ja muihin tarkoituksiin, joihin liittyviä viestejä et halua henkilökohtaiseen postilaatikkoosi.

Tämän vuoksi toinen sähköpostiosoite on hyvä olla

Et varmasti tule katumaan, jos otat käyttöön toisen sähköpostiosoitteen sellaisia turhia sähköpostiviestejä varten, joita saat yrityksiltä ja internetpalveluilta. Lue tästä, miten saat uuden sähköpostiosoitteen nopeasti.

torstai 7. syyskuuta 2023 teksti S. Nielsen

Toisen sähköpostiosoitteen luominen on helppoa ja hyvä idea kaikin tavoin. Sille on todellakin koko joukko hyviä perusteluita.

Ideaalimaailmassa saat postia vain tutuilta ja läheisiltä – ja esimerkiksi viranomaisten tärkeitä viestejä.

Näin toivoisimme asian olevan sekä oikean postilaatikon että myös sähköpostilaatikon suhteen.

Todellisuus on kuitenkin aivan toinen, sillä sähköpostilaatikkosi täyttyy yleensä roskapostista, kilpailuihin liittyvistä viesteistä ja uutiskirjeistä, joita et edes tiennyt tilanneesi. Se vaikeuttaa keskittymistä olennaiseen – sähköpostiviesteihin, jotka haluat lukea ja joihin haluat vastata.

Lue myös: Tarkista, onko salasanasi hakkeroitu

Tästä artikkelista voit lukea seuraavista:

Tämän vuoksi toinen sähköpostiosoite on hyvä olla

Jos haluat rauhoittaa ensisijaisen sähköpostilaatikkosi, voit luoda toisen sähköpostitilin.

Sitä voit käyttää esimerkiksi kilpailuihin osallistumiseen tai silloin, kun alennuskoodin tai vastaavan edun saaminen edellyttää sähköpostiosoitteen antamista. Tällaisissa tilanteissa saatat nimittäin helposti saada myöhemmin paljon sähköpostia.

Suomessa ja muualla EU:ssa on ilmoitettava selvästi, miten sähköpostiosoitettasi käytetään esimerkiksi kilpailuihin tai muihin rekisteröitymisiin liittyen. Säännöt eivät kuitenkaan ole samat EU:n ulkopuolella, ja tällöin saatat huomata rekisteröidyttyäsi saavasi sähköpostiviestejä kaikenlaisilta lähettäjiltä, joita et edes tunne.

On kätevää, jos ne päätyvät erilliseen postilaatikkoon, jotta ne eivät sekoitu tärkeisiin sähköpostiviesteihin.

Muista kuitenkin tarkistaa myös uusi tilisi säännöllisesti. Haluathan toki tietää, jos olet voittanut jossakin kilpailussa. Jos tilaat uutiskirjeen, jota haluat lukea, silloin kannattaa ehkä käyttää ensisijaisen sähköpostilaatikon osoitetta, jos tarkistat sen sisällön useammin.

Artikkelin lopussa tarkastelemme muutamia niistä monista asioista, joihin voit käyttää toista sähköpostiosoitetta. Ensin se on kuitenkin luotava.

Näin luot toisen sähköpostiosoitteen

Monilla on jo ennestään Gmail-osoite tai Outlook-sähköposti. Sekä Googlessa että Microsoftissa voit luoda niin monta maksutonta sähköpostiosoitetta (eli tiliä) kuin haluat.

Olemme laatineet oppaan molempiin palveluihin, jonka avulla luot uuden sähköpostiosoitteen nopeasti.

> Näin luot Google-tilin

> Näin luot Microsoft-tilin

Jos sinulla on sähköpostiosoite toisen palveluntarjoajan kautta, voit tietysti luoda sinne myös lisäosoitteita. Yleensä kannattaa luoda sähköpostiosoite, joka ei sisällä nimeäsi tai muita henkilökohtaisia tietoja.

Lue myös: Vaihda sähköpostiosoite – näin se onnistuu

Lisäturvaa uudella sähköpostiosoitteella

Jos esimerkiksi osallistut kilpailuun, johon täytyy antaa sähköpostiosoite, voit nyt käyttää toista osoitetta.

Näin sinun ei tarvitse huolehtia siitä, että ensisijainen postilaatikkosi täyttyy ja yksityinen sähköpostiosoitteesi leviää tarpeettomasti verkossa.

Siitä ei ole epäilystäkään siitä, että saatat lähes hukkua roskapostiin, kun ilmoittaudut kilpailuihin tai luot profiilin esimerkiksi käyttääksesi palvelua tai saadaksesi alennusta verkkokaupasta. Näin tulee jatkossakin olemaan, mutta tästä eteenpäin nämä viestit päätyvät päivittäin käyttämäsi sähköpostilaatikon sijaan toiseen osoitteeseen.

Toinen sähköpostiosoite tarjoaa myös lisäturvaa, sillä useimmat vaaralliset tietojenkalasteluviestit ohjautuvat myös vaihtoehtoiseen sähköpostiosoitteeseesi. Tämä vähentää riskiä, että napsautat itsesi huomaamattasi huijareiden ansoihin.

Lue myös: Ota käyttöön toinen Gmail-osoite ja tuo tiedot vanhasta

Monet toimijat tarjoavat alennusta, kun tilaat uutiskirjeen
Rekisteröidy ja säästä:

Monet toimijat verkossa tarjoavat alennusta, jos tilaat yrityksen uutiskirjeen, mutta se tarkoittaa usein sitä, että sen jälkeen saat paljon sähköpostia. Siksi silloin voi olla järkevämpää käyttää muuta kuin ensisijaista sähköpostiosoitetta. 

Pysy nimettömänä verkossa

Vaihtoehtoisen sähköpostiosoitteen etuna on myös se, että voit pysyä nimettömänä, vaikka joutuisitkin antamaan sähköpostiosoitteesi. Siksi uuden sähköpostiosoitteen ei tarvitse sisältää nimeäsi tai muita henkilökohtaisia tietoja.

Tietyissä tilanteissa saatat haluta jonkun lähettävän sinulle yksityisviestin sähköpostitse, esimerkiksi ostaessasi käytettyjä tavaroita verkossa. 

Silloin voi olla hyvä, jos osoitteesi ei paljasta nimeäsi.

Lue myös: Ole varovainen, kun myyt tavaroitasi verkossa

Luo profiileja vaihtoehtoisella sähköpostiosoitteella

Aina kun jatkossa luot uuden käyttäjäprofiilin verkossa, voit käyttää siihen vaihtoehtoista sähköpostiosoitettasi.

Tämä koskee esimerkiksi tilanteita, joissa rekisteröidyt alennuksen saamiseksi tai hyödynnät internetin monia muita "ilmaisia" tarjouksia, joihin tarvitaan vain sähköpostiosoitteesi.

Näin saat ohjattua mahdollisimman paljon postia uuteen osoitteeseen, jotta ensisijainen, yksityinen postilaatikkosi on varattu "oikealle" postille.

Ehdot kannattaa lukea aina, kun kirjoitat sähköpostiosoitteesi jonnekin verkossa. Ehdoissa ilmoitetaan – ainakin EU:n alueella – mihin sähköpostiosoitettasi käytetään myöhemmin, ja saat käsityksen siitä, oletko kirjautumassa vain uutiskirjeen vastaanottajaksi, vai saatko myöhemmin sähköpostiviestejä monilta eri lähettäjiltä. 

Lue myös: Näin lähetät anonyymin sähköpostiviestin

Bonusvinkki: Lisää plusmerkki tai piste Gmail-osoitteeseen

Tiesitkö muuten, että voit lisätä Gmail-osoitteeseesi yhden tai useamman pisteen ilman, että se vaikuttaa mihinkään? Sama koskee plusmerkin kirjoittamista ennen @-merkkiä ja sanan lisäämistä. 

Jos sähköpostiosoitteesi on [email protected], myös osoitteisiin [email protected] tai [email protected] lähetetyt viestit löytävät perille. Se selitetään alla olevalla videolla englanniksi.

Tämä tarkoittaa, että voit syöttää sähköpostiosoitteeseesi pisteen, kun ilmoittaudut esimerkiksi kilpailuun. 

Siinä on kaksi hyvää puolta. Ensinnäkin voit lajitella sähköpostit sen mukaan, mihin osoitteeseen ne on lähetetty. 

Toiseksi saat selville, jakaako kilpailun järjestäjä (tai myyjä) sähköpostiosoitettasi kolmansille osapuolille, mitä valitettavasti edelleen tapahtuu erityisesti ulkomaisilla sivustoilla. 

Jos saat myöhemmin sähköpostiviestejä muilta plusmerkin tai pisteen sisältävään sähköpostiosoitteeseen, tiedät, että kilpailun järjestäjä on jakanut sähköpostiosoitteesi eteenpäin.

Lue myös: Poista Gmail-tilisi – ja säilytä sähköpostiviestisi

Ehkä sinua kiinnostaa...