Tietojen parempaa hallintaa

Google Play Kaupasta on nyt helpompi nähdä, jos sovellus esimerkiksi jakaa tietojasi kolmansille osapuolille. 

© Google

Hallitse, mitä tietojasi sovellus saa käyttää

Puhelimissamme on yhä enemmän tietojamme. Siksi Google auttaa nyt hallitsemaan, mitä tietoja sovellukset saavat käyttää.

keskiviikko 4. toukokuuta 2022 teksti N. Ernst

Pankkitietosi, tekstiviestit, puhelutiedot, mikrofoni sekä valokuvasi ja videosi.

Puhelimessa on paljon yksityisiä tietoja, jotka haluat pitää itselläsi ja joiden ei pitäisi joutua vääriin käsiin.

LUE MYÖS: Onko yksityisyytesi hallussasi? Ota se haltuusi uuden työkalumme avulla

Yksityiset tietosi päätyvät kuitenkin paikkoihin, joihin niiden ei pitäisi. Google pyrkii nyt pysäyttämään tämän antamalla selkeämmän kuvan siitä, mitä tietoja sovelluksillasi on käytössä.

Kuinka paljon sovellus saa jakaa? 

Monet lataavat sovelluksia Google Play Kaupasta ja Applen App Storesta, mutta vain harva meistä käy tarkasti läpi kaikki sovelluksen saamat käyttöoikeudet puhelimen tietoihin.

LUE MYÖS: Miten paljon Google tietää sinusta – ja miten nämä tiedot poistetaan?

Tämä johtuu osittain siitä, että voi olla vaikea tulkita, kuinka monta käyttöoikeutta sovellus todella tarvitsee toimiakseen kunnolla. On esimerkiksi selvää, että kompassisovellus tarvitsee pääsyn puhelimen gyrometriin ja kiihtyvyysmittariin, mutta ei puheluhistoriaan.

Muissa sovelluksissa rajat ovat kuitenkin hämärämmät. Täytyykö esimerkiksi Google Mapsin tietää tarkka sijaintisi, vaikka et käyttäisi sovellusta?

Lue, miksi sovellus jakaa tietojasi

Google yrittää nyt selventää Google Play Kaupan "Data safety section"-ominaisuudella, mihin sovelluksillasi on pääsy – ja mikä yhtä tärkeää, mihin niillä ei ole käyttöoikeutta.

LUE MYÖS: Täältä voit tarkistaa, mitä sovelluksesi juoruavat sinusta

Kun napautat sovellusta sen lataamiseksi, voit napauttaa Tietoa tästä sovelluksesta -painiketta ja tarkastella sovelluksen käyttöoikeuksia napauttamalla Katso lisää kohdasta Sovellusluvat.

Google on nyt päivittämässä tätä osiota niin, että siinä kerrotaan, mitä tietoja sovellus käyttää, mutta myös miksi sovellus käyttää kyseisiä tietoja tai antureita ja mihin tietoja tai käyttöoikeutta käytetään.

Selvitä, mihin sovellus käyttää tietojasi.

Jatkossa on helpompi selvittää, jaetaanko tietojasi esimerkiksi kolmansille osapuolille. 

© Google


Lisäksi osiossa näkyy, jakaako sovelluksen kehittäjä tietoja kolmansille osapuolille ja voiko käyttäjä pyytää tiettyjen tietojen poistamista, jos kehittäjä sallii tämän.

LUE MYÖS: Näin arvokkaita tietosi ovat

Osiossa näkyy myös, täyttääkö sovellus Googlen Family Policy -käytännön vaatimukset, mikä tarkoittaa, että sovellus noudattaa Googlen ohjeita lasten suojaamiseksi sopimattomalta sisällöltä.

Lue lisää toiminnosta täältä

Jos sinulla on iPhone, näet vastaavat tiedot eri sovelluksista Applen App Storesta.

Ehkä sinua kiinnostaa...