Uuden WebP-tiedostomuodon käyttäminen
WebP:

Uuden WebP-tiedostomuodon ansiosta voit selata Internetiä nopeammin. Se voi kuitenkin aiheuttaa myös ongelmia. 

© Shutterstock

Mikä on WebP-tiedostomuoto? Ja miten sitä käsitellään?

WebP on Googlen kehittämä uusi kuvatiedostomuoto, joka nopeuttaa Internetin käyttöä. Kaikki ohjelmat eivät kuitenkaan pysty käsittelemään tiedostoa. Lue lisää WebP:stä täältä.

perjantai 3. helmikuuta 2023 teksti N. Ernst

Olet varmasti yrittänyt tallentaa verkosta löytämäsi kuvan. Napsautat kuvaa hiiren kakkospainikkeella, napsautat Tallenna, ja kuva tallennetaan kiintolevylle.

Nykyään saatat kuitenkin huomata, että kuva ei ole entisensä, kun yrität avata sen jossakin sovelluksessa tai jakaa sen muille. 

Yhä useammin huomaat, että lataamasi kuvatiedoston tiedostopääte on webp eikä tuttu jpg. Ehkä kuvaa ei voi edes avata ohjelmalla, jota yleensä käytät kuvien katseluun ja muokkaamiseen.

Mikä WebP-tiedostomuoto sitten oikein on? Miksi niin monien verkossa olevien kuvien muoto on yhtäkkiä WebP eikä JPG? Entä miten WebP-tiedostomuotoa käsitellään?

Siihen saat vastauksen täällä. 

LUE MYÖS: Näin käytät Chromen laajennuksia

Mikä on WebP?

WebP on Googlen kehittämä suhteellisen uusi tiedostomuoto.

WebP:llä on nimittäin yksi tarkoitus: nopeus. Googlen insinöörit ja ohjelmoijat pyrkivät jatkuvasti tekemään hakutulosten saamisesta ja selaamisesta entistäkin nopeampaa.

Yksi keino tähän on se, että selaimessa näkyvät kuvat vievät mahdollisimman vähän tilaa – ja siinä WebP on uusi ja tärkeä työkalu.

LUE MYÖS: Varo: Selaimen lisäosat huijaavat yhä useampia

Millä tavalla WebP on kätevä?

WebP on suunniteltu pakkaamaan kuvat tehokkaammin kuin muut kuvamuodot, kuten JPG ja PNG, säilyttäen samalla kuvan laadun.

Kun kuvat vievät vähemmän tilaa, latausajat lyhenevät ja kaistanleveyttä kuluu vähemmän. Toisin sanoen verkkosivustojen selaaminen on entistä nopeampaa.

LUE MYÖS: Paranna Google-hakuja Chromessa

WebP tukee myös PNG Alpha -kanavia, eli läpinäkyvyyttä. WebP tukee myös animaatioita.

Siksi saatat törmätä hieman erikoiseen WebP-tiedostomuotoon yhä useammin, kun lataat kuvia verkosta.

Miten WebP-tiedosto avataan?

Nykyään on olemassa useita ohjelmia, jotka voivat avata WebP-tiedostomuodon, ja sinulla saattaa olla jo yksi tai useampi niistä asennettuna tietokoneellesi.

LUE MYÖS: Microsoft Edge säästää tietokoneen tehoa

Voit avata WebP-tiedostoja myös selaimessasi ja katsella niitä siellä. Tiedostotyypin avaamisen on kuitenkin myös useita ohjelmia.

Esimerkiksi Paint, vanha kunnon Windows-tuttu, osaa avata WebP-tiedostomuodon, samoin kuin IrfanView, Gimp ja Paint.NET. Nämä kaikki ohjelmat löytyvät Etunurkasta verkkosivuiltamme.

Jos haluat muuntaa WebP-tiedoston esimerkiksi PNG-tiedostoksi, sekin on mahdollista. Voit käyttää siihen tätä verkkotyökalua. 

Jos sinulla on ongelmia eri tiedostomuotojen avaamisessa, voit lukea KotiMikro-lehden artikkelin Apua! Miten avaan tämän tiedoston, josta löydätn myös ohjelma, joka pystyy käsittelemään useimpia tiedostomuotoja. 

Ehkä sinua kiinnostaa...