Eräs kätevimmistä työkaluista nykyaikaisissa selaimissa, kuten Edgessä, Chromessa ja Firefoxissa, ovat laajennukset, jotka mahdollistavat lisätoimintojen lisäämisen selaimeen.
Sellaisia voivat olla esimerkiksi PDF-työkalu, jonka avulla voit muokata PDF-tiedostoja suoraan selaimessa, tai laajennus, joka helpottaa tekstin valintaa ja kääntämistä.
LUE MYÖS: Näin käytät Chromen laajennuksia
Siksi laajennukset ovat yhä suositumpia, ja yhä useammat asentavat niitä selaimeen tietokoneellaan.
Kätevien laajennusten asentaminen selaimeen ei kuitenkaan ole riskitöntä. Tämä käy ilmi Kaspersky-tietoturvayrityksen uudesta selvityksestä.
Vuoden 2022 alkupuoliskolla peräti 1,3 miljoonaa ihmistä koki, että laajennukset eivät olleet sitä, mitä heille luvattiin, vaan niihin liittyi turvallisuusriski.
Kasperskyn mukaan tässä on ollu kasvua viime vuodesta. Tietoturvayrityksen mukaan 1,3 miljonaa on yli 70 prosenttia niiden ihmisten määrästä, jotka kokivat saman vuonna 2021.
Syytää mainoksia ja lukitsee tiedostosi
Kaspersky kertoo lisäksi, että tyypillinen uhka haitallisissa laajennuksissa on niin kutsuttu adware. Se on piilotettu ohjelmisto, joka on suunniteltu pommittamaan sinua ja tietokonettasi ärsyttävillä ja häiritsevillä mainoksilla selaimessasi ja tietokoneellasi.
LUE MYÖS: Suosittu selainlaajennus sisälsi haittaohjelman
Laajennuksiin voi kuitenkin liittyä myös muita vakavampia tietoturvauhkia, kuten haittaohjelmia ja kiristyshaittaohjelmia, jotka voivat tartuttaa tietokoneeseesi viruksia, varastaa maksutietosi tai lukita tiedostosi ja tehdä niistä käyttökelvottomia.
Monet eivät tiedä, että laajennukset voivat olla vaarallisia, ja saattavat asentaa ne selaimeensa.
Jopa Googlella on vaikeuksia havaita vaarallisia laajennuksia. Esimerkiksi vuonna 2020 Google poisti 106 haitallista laajennusta Chrome Web Storesta, mutta sitä ennen niitä oli ladattu 32 miljoonaa kertaa.
Näin vältät vaaralliset laajennukset
Helpoin tapa välttää haitallisten laajennusten asentaminen selaimeesi on rajoittaa niiden määrää.
Asenna vain välttämättömimmät.
LUE MYÖS: Google Chrome ei ole niin yksityinen kuin luulet
Lisäksi sinun kannattaa asentaa selaimeesi vain sellaisia laajennuksia, joihin luotat. Joko siksi, että kehittäjä on tunnettu, esim. Google, Microsoft tai Adobe, tai koska näet, että sovelluksesta on paljon myönteisiä arvosteluja ja että se näyttää aidolta.
Lisäksi sinun kannattaa suojata tietokoneesi tietoturvaohjelmillamme, jotka löytyvät Tietoturvapaketista.