Ukrainan sodasta kertovat raportit ja kuvat ovat saaneet monet tukemaan ukrainalaisia tavalla tai toisella.
Monet ovat sodan seurauksena perustaneet ukrainalaisille keräyksiä, mutta valitettavasti kaikilla ei ole hyvät aikomukset.
Huijarit nimittäin hyödyntävät traagista sotaa hyväntekeväisyyspetoksissa ja järjestävät huijauskeräyksiä, joiden kautta rahasi päätyvät heille ukrainalaisten sijaan.
Olemme nähneet esimerkkejä huijauskeräyksistä sekä sähköpostiviesteissä että sosiaalisessa mediassa, kuten Facebookissa.
Vaanii sähköpostissa
Tietoturvayritys Bitdefender on raportoinut kasvavasta määrästä huijareita, jotka esiintyvät laillisina hyväntekeväisyysjärjestöinä yrittäessään houkutella sinua antamaan rahaa.
Huijarit ovat esimerkiksi lähettäneet sähköpostiviestejä, joissa he esiintyvät UNICEFin edustajina. Sähköpostiviestissä huijarit vetoavat tunteisiisi kertomalla ukrainalaisten kärsimyksistä, joten ansaan voi helposti pudota.
Sähköpostiviestissä sinua kehotetaan tukemaan Ukrainaa antamalla lahjoitus kryptovaluuttana, mikä tuntuu uskottavalta, sillä Ukrainan hallitus on itse asiassa pyytänyt lahjoituksia Bitcoinien ja muun kryptovaluutan muodossa.
Jos napsautat linkkiä ja täytät lomakkeen rahan lahjoittamista varten, Ukrainassa niistä rahoista ei nähdä senttiäkään.
Rahat päätyvät sen sijaan ahneille huijareille.
LUE MYÖS: Varo väärennettyjä sähköpostiviestejä Verohallinnosta
Kohteena yritykset ja yksityishenkilöt
Bitdefender kertoo esimerkkejä viime aikoina nähdyistä hyväntekeväisyyspetoksista. Huijarit tavoittelevat sekä yksityishenkilöitä että yrityksiä.
Eräs mainittu huijausyritys kohdistuu teollisuusyrityksiin, ja siinä huijarit haluavat yrityksen täyttävän sähköpostin liitteenä olevan toimitusvarmuutta koskevan kyselylomakkeen. Linkin napsauttaminen vapauttaa kuitenkin troijalaisen tietokoneelle ja mahdollisesti myös yrityksen verkkoon.
Yksityishenkilöiden pitää varoa erityisesti huijauskeräyksiä.
Sellainen voi näyttää esimerkiksi alla olevan kuvan kaltaiselta.
> Lue myös: Huijarit hyökkäävät Facebookissa ja muissa sosiaalisissa verkostoissa

Huijarit yrittävät vedota sinuun tunteikkailla sanoilla ja pyytävät, että et jätä viestiä huomiotta. On kuitenkin varmempaa lahjoittaa rahaa perinteisten avustusjärjestöjen kautta.
© BitdefenderVältä huijareita Ukrainaa tukiessasi
Huijarit käyttävät Ukrainan sotaa törkeästi hyväkseen, mutta jos haluat tukea ukrainalaisia erilaisilla lahjoituksilla, voit tehdä sen turvallisesti ja luotettavasti useilla eri verkkosivustoilla.
Pääsääntöisesti on suositeltavaa suosia vakiintuneita hyväntekeväisyysjärjestöjä, kuten Punaista Ristiä, Pelastakaa Lapset -järjestöä tai UNICEFia.
> Lue myös: Näin tarkistat, onko verkkosivusto turvallinen
Jos saat yllättäen sähköposteja tai tekstiviestejä, joissa sinua pyydetään tukemaan Ukrainaa, mieti kahdesti ja tarkista viestin lähettäjä. Huijarit yrittävät usein nyhtää sinulta rahaa tällä tavalla.
Älä kuitenkaan epäröi, jos ystäväsi pyytää sinulta rahaa esimerkiksi Punaisen Ristin keräykseen. Monet suurista hyväntekeväisyysjärjestöistä tarjoavat nimittäin kaikille mahdollisuuden tehdä oman pienen keräyksen.
Näiden kautta voi muun muassa tukea Ukrainaa turvallisesti:
- Punainen Risti
- Mellemfolkeligt Samvirke
- Pelastakaa lapset
- UNICEF
- Kirkon ulkomaanapu
- SOS-lapsikylät
- Amnesty International
Eri organisaatioiden kautta voi auttaa eri tavoin. Jotkut haluavat vaatteita ja leluja, toiset taas vapaaehtoisia käsiä. Kaikki ottavat vastaan rahalahjoituksia.
Muista, että hyväntekeväisyyteen annetut lahjoitukset ovat verovähennyskelpoisia 850 euroon asti. Jos annat Y-tunnuksesi lahjoituksen yhteydessä (salatun yhteyden kautta tai puhelimitse), vähennys tapahtuu automaattisesti.