Elon Muskin vuonna 2022 esittelemä Teslan Optimus-robotti
Tesla Bot:

Teslan Optimus on yrityksen prototyyppi robotista, joka tulee massatuotantoon.

© Tesla/Twitter

Teslan ihmistä muistuttava robotti

Teslan johtaja Elon Musk toi lavalle vilkuttavan robotin esitellessään Teslan kehityslaboratorioiden uusimpia tuotoksia.

torstai 6. lokakuuta 2022 teksti M. Østergaard

Robotit ovat älykkäitä koneita, joita voidaan ohjelmoida antureilla, joilla ne voivat aistia ympäristöä. Niissä on myös tartuntavarren kaltaisia mekaanisia välineitä, joilla ne voivat vaikuttaa ympäristöön.

Robotteja on monenlaisia, kuten teollisuusrobotteja, robotti-imureita ja robottiruohonleikkureita, ja robotteja voidaan ohjelmoida vastaanottamaan esimerkiksi puheluita.

Robotti on siis kone, joka voidaan ohjelmoida suorittamaan jokin tehtävä. Roboteissa on yleensä myös tekoäly, joten ne pystyvät "ajattelemaan" itse. 

Autonvalmistaja Tesla on juuri esitellyt ihmisen kaltaisen robotin. Se muistuttaa lähinnä scifi-elokuvissa nähtyä. Elon Muskin mukaan robottia tullaan valmistamaan massoittain, jotta jokainen voi saada sellaisen itselleen 

Tesla robotin tekoälyn takana

Teslan värikäs johtaja Elon Musk sai lavalle seurakseen Optimus-robotin hänen pitäessään hiljattain esitystään tekoälyä juhlistavilla Teslan 2022 AI -päivillä.  

Robotti, joka on sekä muodoltaan että kooltaan yhtä suuri kuin ihminen, otti muutaman horjuvan askeleen parrasvaloihin ja vilkutti yleisölle.

Optimus esiteltiin jo vuonna 2021 tulossa olevana konseptina vastaavanlaisessa Tesla-tapahtumassa, mutta nyt robotti on jo valmis esiteltäväksi julkisuudessa. Muskin mukaan se tulee pian massatuotantoon.

> Elon Musk on myös Starlink-projektin takana, joka tarjoaa nopean internetyhteyden ympäri maailmaa satelliittien avulla. Lue lisää Starlinkistä täältä

Robotteja käytetään myös seksiin

Muskin mukaan Optimus-robotti pystyy tekemään enemmän kuin mitä se näytti lavalla, mutta tämä oli ensimmäinen kerta, kun se liikkui kokonaan ilman eriapuvälineitä.

Robotti on suunniteltu selviytymään vaarallisista, yksipuolisista ja toistuvista tai tylsistä tehtävistä, mutta ajan mittaan se pystyy suorittamaan myös yleisiä tehtäviä, kuten laittaamaan ruokaa tai hoitamaan puutarhaa. 

Musk uskoo myös, että tällaisia robotteja käytetään väistämättä myös seksikumppaneina.

> Lue myös: IT-rikolliset hyödyntävät maailman rikkainta miestä huijauksessaan

Teslan Optimus-robotin robottikäsi
Tesla Optimus

Tesla itse kutsuu Optimus-robotin kättä biologisesti inspiroituneeksi suunniteluksi. Se pystyy liikuttamaan kaikkia sormiaan ja tarttumaan esineisiin erittäin tarkasti.

© Tesla

Käyttää samaa tekniikkaa kuin Teslan autot

Optimus on varustettu samoilla antureilla ja tekoälyllä kuin osittain autonomiset Teslan autot.

Robotin rintakehässä on kiinteä 2,3 kWh:n akku, jossa on Wi-Fi ja Teslan oma prosessori.

Tesla Optimusin edistykselliset kädet pystyvät keräämään erimuotoisia pikkuesineitä tarkasti.

Tesla on käyttänyt Motion Capture -tekniikkaa oikeiden ihmisten kuvaamiseen, jotka tekivät fyysisiä tehtäviä, ja siirtänyt liikekuviot robottiin, jotta se esimerkiksi kävelisi luonnollisesti.

Alla olevalta videolta näet, miten robotti liikkuu ja miten insinöörit ovat kehittäneet koneen eri osia.

Robotti maksaa saman verran kuin edullinen auto

Toistaiseksi robottia testataan sisäisesti Teslan tehtailla, ennen kuin se on lopulta valmis massatuotantoon.

Muskin mukaan robotteja valmistetaan miljoonia, jotta kaikilla on mahdollisuus saada robotti kotiinsa.

Tesla-robotille ei ole vielä odotettua julkaisupäivää, mutta Elon Muskin mukaan se maksaa todennäköisesti saman verran kuin edullinen auto – alle 20 000 euroa. 

Musk uskoo jopa, että robotiikasta voi tulla Teslalle ajoneuvoja tärkeämpää liiketoimintaa.

> Lue myös: Näin autosi valvoo sinua

Boston Dynamics -yhtiö on jo osoittanut, että robottitekniikkaa voidaan käyttää moniin eri tarkoituksiin, kuten esimerkiksi tanssimiseen.

Tutkijat ovat ilmaisseet huolensa tekoälyllä varustetuista roboteista. He uskovat, että AI-robotit tuhoavat ihmiskunnan. 

Ehkä sinua kiinnostaa...