Bitcoinien valmistus ja ylläpito kuluttavat valtavasti sähköä.
Virtuaalivaluutan energiankulutuksen kasvu vain kiihtyy. Nyt bitcoinverkko on ohittanut sähkönkulutuksessa jo esimerkiksi Norjan, ja Suomen kulutus on huomattavasti pienempi.
Vuoden 2020 lokakuusta lähtien bitcoinin arvo on hiponut vähän väliä ennätyskorkeuksia. Huippu nähtiin tämän vuoden helmikuun 21. päivä, kun kryptovaluutan arvo kävi yli 58000 dollarissa.
> Lue myös: Bitcoin: Mistä digivaluutassa on kyse
Elon Musk pisti Tesla-rahaa bitcoiniin
Bitcoinin arvonnousuun on vaikuttanut osaltaan Elon Musk, joka pisti Tesla-firmansa ostamaan bitcoineja 1,5 miljardilla dollarilla eli noin 1,3 miljardilla eurolla.
Teslan bitcoinsijoitusten arvellaan innostavan muita yrityksiä samaan.
Virtuaalivaluutan korkea arvo on lisännyt bitcoinin louhimisen houkuttavuutta, ja se taas kasvattaa energiantarvetta.
Bitcoinin louhinta vaatii tehokasta numeronmurskausta
Bitcoinia valmistetaan eli louhitaan tehokkailla tietokonejärjestelmillä.
Bitcoinin valmistus ja virtuaalivaluutan ylläpito edellyttää kaikkien bitcoinilla tapahtuvien maksujen vahvistamista ja maksuliikenteen rekisteröimistä.
Bitcoinia louhinta ja ylläpito edellyttää tietokoneilta vaativaa laskentaa, ja tämä on sitten bitcoinin lanseerauksen 2009 tullut koko ajan vaativammaksi operaatioksi sitä mukaa kuin bitcoinien määrä on kasvanut.
Aikoinaan pystyi tavallisellakin pc:llä louhimaan bitcoineja, joita ensimmäiset käyttäjät valmistivat runsaasti lyhyessä ajassa.
> Lue myös: Supertietokoneiden ykkönen Japanista

Bitcoinin energiankulutus kasvaa vauhdilla, ja virtuaalivaluutta päihittää kulutuksessa monta valtiota.
Bitcoin on sähkösyöppö
Nykyään virtuaalivaluutan louhintaan tarvitaan tehokkaita tietokoneita, ja louhintaa tehdään varsinkin Kiinassa, missä sähkö on edullista.
Cambridgen yliopiston ylläpitämä Bitcoin Electricity Consumption -indeksi, joka seuraa bitcoinin energiakäyttöä, osoittaa laskennallisten mallien avulla, kuinka virtuaalivaluutan energiankulutus kehittyy.
Tätä kirjoitettaessa bitcoinin vuosikulutus oli noin 127 terawattituntia, eli noin 127 miljardia kilowattituntia.
Cambridgen keräämien tilastojen mukaan Suomen vuosikulutus on noin 84 terawattituntia. Bitcoin on mennyt kulutuksessa jo esimerkiksi Norjan ohi, jossa vuosikulutus on noin 124 terawattituntia.
Cambridgen arvion mukaan bitcoin haukkaa maailman sähkönkulutuksesta tällä hetkellä noin 0,6 prosenttia.