Supertietokone Fugaku käsittää 158976 erikoisrakenteista Fujitsun suoritinta..
Fugaku.

Supertietokone Fugaku käsittää 158976 erikoisrakenteista Fujitsun suoritinta.

© Riken

Japanin Fugaku supertietokoneiden ykkönen

Japanilainen supertietokone Fugaku on noussut maailman nopeimpien tietokoneiden rankinglistan kärkeen.

perjantai 26. kesäkuuta 2020


Japanilainen Fugaku-supertietokone on ottanut kärkipaikan maailman nopeimpien tietokoneiden rankinglistalla.

Tähän asti ykköspaikkaa ovat vuorovetäneet Kiina ja Yhdysvallat supermyllyjen TOP 500 -listalla, joka julkaistaan kaksi kertaa vuodessa.

Samat kaksi jättiä myös jakavat seuraavat neljä sijoitusta Top 5 -listalla, ja koko listalla peräti 340 laitetta on kasattu joko Kiinassa tai Yhdysvalloissa.

Fugaku murskaa numeroita 2,8 kertaa tehokkaammin kuin listalla toisena oleva jenkkien Summit-kokokoonpano.

KotiMikro kirjoitti kaksi vuotta sitten amerikkalaisten Summit-supertietokoneesta, joka silloin oli maailman nopein. Laitteen painokin edustaa niin sanotusti huippua, sillä kiloja on kertynyt 340 tonnia. Jutun voi lukea täältä.

Fugaku taistelee koronavirusta vastaan

Fugaku on jo valjastettu koronan vastaiseen taisteluun. Supermyllyllä simuloidaan esimerkiksi pisaroiden leviämistä sermitetyssä avokonttorissa ja täydessä junassa ikkunat auki.

415,5 petaflopsia eli 415 miljoonaa miljardia laskutoimitusta sekunnissa suorittavalla Fugakulla voidaan muun muassa laatia monimutkaisia sää- tai molekyylimallinnuksia.

Fugaku sijaitsee Riken-tutkimuslaitoksessa Japanin Kobessa. Laitteisto täyttää valtavan huoneen. Nimi Fugaku tarkoittaa Fuji-vuorta, joka on Japanin korkein.

Riken rakensi Fugakua yhteistyössä Fujitsun kanssa kuusi vuotta. 

Yhdysvalloissa on jo työn alla kaksi uutta supertietokonetta, jotka ovat Fugakua nopeampia. Niiden odotetaan valmistuvan ensi vuonna.

Suomen uusin supertietokone, Tieteen tietotekniikan keskus CSC:n lippulaiva Mahti ylsi maailmanlistalla sijalle 48. 

Eurooppalaisittain 17. tehokkaimman Mahdin laskentateho on 5,39 petafolopsia eli 5389000000000000 laskutoimitusta sekunnissa. 

CSC:n Sisu, joka ajettiin alas vuosi sitten elokuussa, oli useana vuonna sadan parhaan joukossa Top 500 -listalla, kuten kirjoitimme esimerkiksi kolmisen vuotta sitten. Sisun korvasivat Puhti ja Mahti.

Supertietokoneiden Top 500 lista on täällä.


Ehkä sinua kiinnostaa...