Bitcoin-virtuaalivaluutta nousi joulukuussa 2017 otsikoihin ympäri maailman, kun bitcoinin arvo lähti hurjaan nousukiitoon.
Nekin ihmiset, joilla ei ollut sijoitusintressejä, olivat yhtäkkiä vahvaa mieltä kryptovaluutasta ja antoivat hyviä neuvoja bitcoinista.
Sittemmin bitcoinin kurssi romahti taas, mutta kiinnostus bitcoiniin ja muihin virtuaalivaluuttoihin ei vähentynyt.
Mistä bitcoinissa sitten on oikein kyse ja onko se edes mitään, mihin uhrata aikaansa saati rahojaan?
Keräsimme ytimekkään vastauspatterin bitcoinista:
Mikä bitcoin on?
Bitcoin on virtuaalivaluuttaa, niin kutsuttu kryptovaluutta. Se on siis digitaalinen (ei fyysinen) valuutta, jota voidaan siirtää tietokoneen tai mobiililaitteen ohjelmalla.
Valuutan tavoin bitcoineilla voi maksaa kaupoissa, joissa on otettu bitcoin-maksaminen käyttöön. Bitcoin-siirrot tapahtuvat kuitenkin suhteellisen hitaasti ja ovat kalliita, joten toistaiseksi bitcoinit eivät ole kovin yleisiä päivittäiskäytössä.
Mikään ei myöskään viittaa siihen, että bitcoinista tulisi kovin käytännöllinen maksuväline arjessa. Jotkut myös pyrkivät vertaamaan bitcoineja kultaan rahan sijasta.
Kuka hallitsee bitcoinia?
Bitcoin-järjestelmää ei omista eikä hallitse kukaan.
Bitcoinit (ja niitä käyttävät) eivät sijaitse missään tietyssä paikassa, vaan bitcoinit ovat digitaalisia numerosarjoja hajaantuneena useisiin tuhansiin tietokoneisiin.
Toisin sanoen bitcoinilla ei ole mitään keskuspankkia, joka säätelee bitcoinin arvoa. Bitcoinin arvo määräytyy pelkästään markkinoiden mukaan, eli myös odotukset vaikuttavat sen arvoon.
Mistä bitcoineja saadaan?
Bitcoineja voi ostaa, mutta niitä voi myös louhia (engl. bitcoin mining). Periaatteessa kuka tahansa voi louhia bitcoineja.
Käytännössä louhinta kuitenkin vaatii bitcoinien louhintaan tarkoitetun tehokkaan tietokoneen.
Kymmenisen vuotta sitten louhintaan riitti hyvällä näytönohjaimella varustettu tavallinen tietokone, mutta nykyään käytetään erityisiä louhijakoneita.
Louhijakoneet kuluttavat valtavasti sähköä, joten niitä pyritään sijoittamaan paikkoihin, joissa sähkö on mahdollisimman edullista.
Bitcoin-louhinnassa luodaan lohkoketju, tietokanta, johon rekisteröidään kaikki bitcoin-siirrot. Kun louhija luovuttaa tietokoneensa laskentatehoa bitcoin-järjestelmän käyttöön, louhija saa palkkioksi bitcoineja.

Periaatteessa kuka tahansa voi louhia bitcoineja. Louhinta vaatii kuitenkin louhintaan tarkoitetun tehokkaan tietokoneen.
© ShutterstockKuka keksi bitcoinin?
Satoshi Nakamoto. Tai näin henkilö itseään ainakin kutsui, kun hän esitteli bitcoin-idean vuonna 2008.
Nakamoto-nimimerkin takana olevaa henkilöä ei tiedetä.
Kuinka bitcoineilla maksetaan?
Bitcoineilla maksamiseen tarvitaan bitcoin-lompakko, jolla bitcoineja siirretään.
Bitcoin-lompakko on tietokoneella tai puhelimessa oleva sovellus. Sovelluksessa on käyttäjän henkilökohtainen salausavain, jolla hän hallitsee omia bitcoinejaan.
Bitcoin-siirrossa kerrotaan bitcoin-lompakolle siirrettävä määrä ja osoite.
Tietokoneelle on saatavana esimerkiksi ilmainen ja helppokäyttöinen bitcoin-lompakko Electrum.
Lue myös: Digitaalisten maksutapojen etuja ja haittoja
Paljonko 1 bitcoin on euroissa?
Isä kysyy tyttäreltään, mitä tämä haluaa syntymäpäivälahjaksi. Tytär kertoo haluavansa 0,01 bitcoinia, johon isä vastaa:
130 euroa? Mihin tarvitset 58 euroa? 98 euroa on paljon rahaa!
Toisin sanoen, bitcoinin arvo vaihtelee suuresti, jopa päivän aikana. Bitcoinin kurssin euroissa ja dollareissa kertoo muun muassa Bittiraha-sivusto.
Mistä bitcoineja voi ostaa?
Bitcoineja voi ostaa euroilla tai muilla virallisilla valuutoilla bitcoineja välittävistä palveluista, kuten edellä mainitusta Bittiraha-palvelusta. Myös bitcoin-käyttäjät myyvät ja ostavat keskenään bitcoineja.
> Lue uusista tekniikoista ja ratkaisuista
Paljonko bitcoineja on?
Bitcoineja on louhittu noin 16,9 miljoonaa, eli sen verran niitä on tällä hetkellä verkossa tarjolla. Bitcoin-määrän yläraja on louhintamatematiikkaan perustuva 21 miljoonaa.

Suomessa voi maksaa bitcoineilla kivijalkaliikkeissä ja verkkokaupoissa. Bitcoin-maksupaikoista pitää luetteloa Bittiraha-palvelu.
© ShutterstockMissä bitcoineilla voi maksaa?
Bitcoin-maksupaikoista pitää luetteloa Bittiraha-palvelu, jonka kartta näyttää myös bitcoineja hyväsyvät liikkeet ympäri maailman. Suomalaisia liikkeitä on kymmeniä.