Varo epäilyttäviä sähköpostiviestejä
Varo epäilyttäviä sähköpostiviestejä:

Harkitse huolellisesti, ennen kuin napsautat mitään epämääräiseltä vaikuttavassa sähköpostiviestissä. Useimmat huijaukset tapahtuvat nimittäin sähköpostin kautta.

© Shutterstock

Yhdeksän kertaa kymmenestä huijarit käyttävät tätä tapaa huijaamiseesi

Uusi raportti paljastaa, mitä huijaustapaa verkkorikolliset käyttävät eniten, ja vastaus ei ehkä yllätä.

maanantai 4. syyskuuta 2023 teksti M. Lorentsen

Tekoälyn kehittyessä nopeasti on helppo uskoa, että huijareiden menetelmät kehittyvät yhä hienostuneemmiksi.

Luultavasti näin onkin, mutta yleisin huijausmenetelmä on vanha, yksinkertainen klassikko, jonka on tuttu vuosien ajalta.

Tietojenkalastelu on nimittäin edelleen verkkorikollisten suosikkityökalu huijausmenetelmien työkalupakista.

Tämä käy ilmi Cloudflare-tietoturvayrityksen uudesta raportista.

Raportissä kerrotaan myös, että huijarit käyttävät erityisesti sähköpostin kautta tapahtuvaa tietojenkalastelua.

LUE MYÖS: Mitä phishing eli tietojenkalastelu on?

Linkkejä sähköpostiviesteissä

Cloudflaren raportissa arvioidaan, että 90 prosenttia kaikista onnistuneista kyberhyökkäyksistä alkaa sähköpostin kautta tapahtuvasta tietojenkalastelusta. Näistä viesteistä 36 prosenttia sisältää linkkejä rikollisten omille väärennetyille verkkosivuille.

Lisäksi huijarit teeskentelevät olevansa luotettavia yrityksiä, kuten Microsoft. Näissä viesteissä sinua pyydetään päivittämään kirjautumistietosi tai maksutietosi mahdollisiin tilauksiin.

LUE MYÖS: Varo tietojenkalastelua: Tässä ovat vaarallisimmat palvelut

Vaikka tietojenkalastelu on vanhanaikainen menetelmä, huijareilla on hihassaan vielä uusia temppuja. Kyberrikolliset ovat alkaneet lähettää sähköpostiviestejä, joissa on pelkkä valokuva. 

Kuva on kuvakaappaus oikeasta tekstistä, joten se näyttää tavalliselta sähköpostilta, mutta todellisuudessa kuva toimii koottuna linkkinä. Sähköpostissa ei ole varsinaista tekstiä, joten riippumatta siitä, missä kohtaa lukualuetta napsautat, vaaralliselle sivulle johtava linkki avautuu.

Näin vältät joutumasta tietojenkalasteluansaan

Sähköpostitse tapahtuvaa tietojenkalastelua on vaikea torjua, koska virustorjuntaohjelmat eivät aina pysty erottamaan, yrittääkö sähköpostin lähettäjä huijata sinua vai ei. 

Tietojenkalastelulta suojautumiseen on kuitenkin keinoja:

Tutki lähettäjätiedot huolellisesti. Huijarit yrittävät usein esittää jotakin muuta tahoa, ja tämän huomaa kirjoitusvirheistä tai epämääräisistä merkeistä lähettäjätiedoissa.

LUE MYÖS: Näin minimoit tietojenkalastelun riskin selaimessa

Terveellä järjellä pääsee pitkälle. Älä panikoi, kun sinua pyydetään päivittämään maksutietosi esimerkiksi Netflixin kaltaiseen palveluun.

Jos maksukortissasi on oikeasti joku ongelma, huomaat sen kirjautuessasi palveluun, ja voit päivittää tietosi helposti ja turvallisesti palvelun verkkosivustolla tai sovelluksessa.

Varmista myös, että tietokoneellesi on asennettu hyvä ja ajantasainen tietoturvaohjelmisto, joka estää haittaohjelmat ja muut roskat, jos napsautat vahingossa vaarallista linkkiä.

KotiMikro suosittelee Tietoturvapakettia, joka sisältää huolellisesti valitut ohjelmamme, jotka suojaavat tietokonettasi parhaalla mahdollisella tavalla. Lue lisää tietoturvapaketista täältä.

Tarkista linkin turvallisuus tarkastustyökalun avulla
Turvallinen linkki?

Jos et ole varma, onko linkki turvallinen, voit napsauttaa linkkiä hiiren kakkospainikkeella ja kopioida URL-osoitteen esimerkiksi tietoturvayhtiö Trend Micron linkin tarkastuspalveluun.

Hyvä neuvo: Tarkista vaaralliset linkit

Älä myöskään koskaan napsauta tuntemattoman lähettäjän sähköpostiviestiä – etenkään linkkejä.

Jos et ole varma, onko linkki vaarallinen, voit napsauttaa sitä hiiren kakkospainikkeella, kopioida sen leikepöydälle ja liittää sen linkin tarkastusohjelmaan.

Tietoturvayhtiö Trend Microlla on tähän tarkoitukseen hyvä työkalu, joka kertoo selkeästi, onko linkki vaarallinen vai ei. Jos URL-osoite ei läpäise tarkastusta, poista sähköpostiviesti välittömästi.

> Löydät työkalun URL-osoitteen tarkistamiseen täältä

Ehkä sinua kiinnostaa...