Microsoft on juuri julkaissut uuden tietoturvatoiminnon Windows 11:een.
Tietoturva Windowsissa:

Windows muuttuu jatkuvasti yhä turvallisemmaksi, ja Windowsissa on vähitellen monia samoja mahdollisuuksia kuin maksullisissa tietoturvapaketissa. 

Windowsin uusi tietoturvatoiminto: Ohjelmat suoritetaan suljetussa ympäristössä

Microsoft on juuri julkaissut uuden Windows 11:n tietoturvatoiminnon, jota yritys kutsuu nimellä "Win32 app isolation" ja joka tekee tietokoneestasi jatkossa entistä turvallisemman.

sunnuntai 25. kesäkuuta 2023 teksti H. Rasmussen

Microsoftin hiljattain järjestämässä Build 2023 -kehittäjäkonferenssissa yritys kertoi ylpeänä uudesta Windows 11:n tietoturvatoiminnosta, joka tekee käyttöjärjestelmästä entistä turvallisemman.

Toiminto on nimeltään "Win32 app isolation", ja nyt kehittäjät ovat päässeet niin pitkälle, että uusi tietoturvatoiminto on juuri lähetetty varhaisessa kokeilussa Microsoftin Insider-testiohjelman osallistujille.

Windows Insider -ohjelmassa on mahdollista kokeilla tulevia Windows-päivityksiä ennen niiden lähettämistä suurelle yleisölle – ja sinäkin voit olla mukana. Voit lukea aiheesta lisää tästä artikkelista.

> Lue myös: Microsoft etsii testaajia Windows 12:een

Eristää 32-bittiset ohjelmat suljetussa ympäristössä

Kun lataat ohjelman verkosta ja suoritat sen järjestelmänvalvojatililtäsi, ohjelmalla on yleensä pääsy tietokoneen ja tiedostojen olennaisiin osiin, joten se voi aiheuttaa suurta vahinkoa, jos se osoittautuisikin haittaohjelmaksi.

Win32 app isolation -toiminto varmistaa, että 32-bittiset ohjelmat – eli kaikki kiintolevyn "Program Files (x86)" -kansioon asennetut ohjelmat – suoritetaan eräänlaisessa hiekkalaatikossa, jossa niillä on vain rajalliset vaikutusmahdollisuudet. 

Tämä tarkoittaa, että mahdolliset haittaohjelmat eivät koskaan pääse käsiksi kiintolevyllä oleviin tiedostoihisi tai leviä verkon muihin laitteisiin tai verkkoon.

> KotiMikro-lehden Etunurkasta löydät 300 turvallista ja testattua ohjelmaa ja helpot vaiheittaiset ohjeet. Tutustu valikoimaan täältä.

Uusi tietoturvatoiminto varmistaa, että mahdollinen virustartunta ei pääse leviämään – ja että virus ei pääse käsiksi kiintolevyllä oleviin tiedostoihisi.
Lisäkerros tietoturvaan:

Uusi tietoturvatoiminto varmistaa, että mahdollinen virustartunta ei pääse leviämään – ja että virus ei pääse käsiksi kiintolevyllä oleviin tiedostoihisi. 

Ohjelmia voi mukauttaa uuteen toimintoon

Microsoft on samalla lanseerannut useita työkaluja ohjelmakehittäjille, jotta he voivat mukauttaa ohjelmiaan ja varmistaa, että ne toimivat parhaalla mahdollisella tavalla uudessa tietoturvatoiminnossa.

Uusi tietoturvaominaisuus on lisäys Windowsissa jo oleviin tietoturvaominaisuuksiin, kuten Windows Sandboxiin ja Microsoft Defender Application Guardiin.

> Lue myös: Onko sinulla uusi tietokone? Näillä kolmella ohjelmalla saat tietokoneestasi käyttövalmiin

Yhdessä nämä toiminnot täydentävät toisiaan ja tekevät tietokoneestasi turvallisemman kuin koskaan. 

Alla olevalta videolta näet Microsoftin oman esittelyn uudesta toiminnosta:

Ehkä sinua kiinnostaa...