Venäläinen ohjelmistoyhtiö Kaspersky vastatuulessa
Kaspersky vastatuulessa:

Viranomaiset ovat varoittaneet venäläisen Kasperskyn tietoturvaohjelmien käytöstä, mutta yrityksen itsensä mukaan mitään syytä huoleen ei ole.

Viranomaiset varoittavat: Lopeta venäläisen virustorjuntaohjelman käyttö

Venäläinen Kaspersky on monien tietoturvaohjelmien valmistaja, mutta Ukrainan sota on nostanut esiin epäilyksiä siitä, onko Kasperskyn ohjelmistojen käyttö turvallista.

maanantai 21. maaliskuuta 2022 teksti M. Lorentsen

Venäläinen tietoturvayhtiö Kaspersky Lab on vuosien ajan toimittanut tietokoneille ja älypuhelimille tietoturvaohjelmia, kuten esimerkiksi virustorjuntaohjelmia ja kiristyshaittaohjelmien torjuntaohjelmia.

KotiMikro on aiemmin suositellut useita Kaspersky-ohjelmia suojaksi hakkereita ja viruksia vastaan, joten sinulla saattaa olla jokin Kasperskyn ohjelmista asennettuna laitteillasi.

Nyt Ukrainassa on meneillään Venäjän aloittama sota, ja se on saanut monet Kasperskyn asiakkaat, myös KotiMikron lukijat, kyseenalaistamaan venäläiset tietoturvaohjelmat.

LUE MYÖS: Varo huijauskeräyksiä Ukrainaan

Onko Kasperskyn ohjelmien käyttö turvallista?

Onko venäläisten tietoturvaohjelmistojen käyttö turvallista tällaisena aikana? 

Vastaus on ei, jos kysyt Saksan viranomaisilta, jotka keskiviikkona varoittivat juuri Kasperskyn ohjelmista.

Saksalaisten mukaan ohjelmat ovat nimittäin riski venäläisten tekemille hakkerointihyökkäyksille. Kaspersky itse ei usko, että sellaisia on luvassa.

LUE MYÖS: Asiantuntijat: Näin valitset täydellisen salasanan

Viranomaiset suosittelevat vaihtoehtoisia ohjelmia

Saksalaiset BSI-kyperviranomaiset, Bundesamt für Sicherheit in der Informationstechnik , ovat varoittaneet Kasperskyn ohjelmien käytöstä. Varoitus on seurausta venäläisten hyökkäyksestä Ukrainaan.

Saksalaisten mukaan kaikki venäläiset IT-yritykset voivat joutua tekemään hakkerihyökkäyksiä NATO-maita vastaan – vastoin tahtoaan.

BSI ei mainitse erityisiä ongelmia Kasperskyn ohjelmissa, mutta se pitää venäläisen ohjelmiston kautta tapahtuvien hyökkäysten riskiä vakavasti otettavana.

Saksan viranomaiset, BSI, suosittelevat Kasperskyn ohjelmien vaihtamista vaihtoehtoisiin ohjelmiin. 

Täydellinen ja turvallinen tietoturvapaketti

Mitä tietoturvaohjelmia kannattaa sitten käyttää? 

KotiMikro on koonnut kattavan tietoturvapaketin, joka suojaa tietokonetta viruksilta ja kiristyshaittaohjelmilta. 

Tietoturvapaketti on juuri päivitetty, ja se koostuu kahdeksasta hyvästä ja turvallisesta ohjelmasta, jotka yhdessä tarjoavat parhaan mahdollisen suojan tietokoneellesi – maksamatta omaisuutta. 

> Lataa KotiMikron tietoturvapaketti täältä

Kasperskyn vastaus: Ei näyttöä

Saksan viranomaiset uskovat, että Kaspersky-ohjelmat muodostavat mahdollisen vakavan riskin hakkerihyökkäyksille, mutta nimeään kantavan yrityksen taustalla oleva Eugene Kaspersky ei ole samaa mieltä.

Pitkässä avoimessa kirjeessä Saksan viranomaisille Eugene Kaspersky kirjoittaa muun muassa seuraavasti:

"Mitään todisteita Kasperskyn käytöstä tai väärinkäytöstä haitallisiin tarkoituksiin ei ole koskaan löydetty tai osoitettu yhtiön kaksikymmentäviisivuotisen historian aikana huolimatta lukemattomista yrityksistä tehdä juuri niin", Eugene Kaspersky kirjoittaa.

Saksan viranomaiset ja tietokoneiden käyttäjät ovat kuitenkin huolissaan Kasperskyn tietoturvapaketista.

Eugene Kaspersky haluaa kuitenkin ratkaista ongelmat "objektiivisella, teknisellä ja rehellisellä tavalla", kuten avoimessa kirjeessä sanotaan.

LUE MYÖS: Paras tietokoneen tietoturva juuri nyt

Ehkä sinua kiinnostaa...